1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläinlääkärit

Pipo-kissa oli joutua lopetettavaksi tihutöidensä takia – Eläinlääkärit pelastavat terveitä lemmikkejä

Osa lemmikinomistajista haluaa lopettaa eläimensä näennäisesti kevyin perustein. Eläinlääkäri hoitaa ihmisiä surussa pitkän aikaa. Ylen uutisoima sokea Repe-kissa on jouduttu lopettamaan.

eläinlääkärit
Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Anu Valtonen ja hänen Pipo-kissansa mikkeliläisessä Eläinklinikka Kurjessa (perusmuodossa: Eläinklinikka Kurki)
Anu Valtonen pelasti Pipo-kissan lopettamiselta ottamalla kissan itselleen. Valtonen toimii nykyään pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkärinä mikkeliläisessä Eläinklinikka Kurjessa. Pipo on nyt 16-vuotias.Niklas Gabrielsson / Yle

Anu Valtonen oli päivystämässä sijaisena joulupäivänä vuonna 2001. Vastaanotolle tuli nainen kissansa kanssa. Kissanomistajan mielestä muutaman kuukauden ikäinen maatiaiskissa olisi pitänyt lopettaa.

Nainen kertoi kissansa olevan villi ja pureskelleen sähköjohtoja.

– Heti kun näin kissan, minulle tuli siitä sellainen olo, että ei tämä voi näin mennä. Lisäksi kissa muistutti minulla silloin ollutta kissaa. Mietin, että jospa otankin tämän itselleni, kertoo Valtonen nyt.

Valtosen ehdotus kävi lemmikinomistajalle.

Meillä ei ole siitä arviotakaan.

Päivi Lahti

Valtonen on nykyään pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri mikkeliläisessä Eläinklinikka Kurjessa. Hänen ottamansa muutaman kuukauden ikäinen Pipo-kissa on nyt 16-vuotias.

Valtonen kertoo tehneensä oikean päätöksen.

– Ei se ole ollut sen villimpi kuin mikään muukaan kissa. Se on tosi ihmisläheinen ja suloinen.

Tulee eteen jokaiselle eläinlääkärille

Lemmikki on ihmisen omaisuutta. Jokainen voi lopettaa lemmikkinsä, vaikka eläin olisi nuori ja terve. Valtosen mielestä käytösongelmissa ja sairaiden eläinten kohdalla omistajalla on oikeus päättää, kuinka pitkään he haluavat yrittää ja kuinka pitkälle eläintä hoidetaan.

Yleensä oma lemmikki lopetetaan lähes aina eläinlääkärissä. Kun vastaanotolle tuodaan virkeä ja hyvinvoiva eläin, osa eläinlääkäreistä kokee tilanteen tukalaksi omantunnon syistä.

– Tällainen tilanne tulee eteen jokaiselle eläinlääkärille uran aikana, toteaa eläinlääketieteellisen tiedekunnan opetuksen varadekaani Mirja Ruohoniemi Helsingin yliopistosta.

Ratkaisun pitää olla eläimen kannalta paras.

Mirja Ruohoniemi

Alan toimijoilla ei ole tilastoja siitä, miten moni eläinlääkäri ottaa lemmikkejä itselleen lopetusuhan alta.

– Meillä ei ole siitä arviotakaan. Emme ole keskustelleet tästä liitossa, sanoo Suomen eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti.

Eläinlääkäri Valtonen muistelee, että mieltä askarruttavia tapauksia hänelle on tullut vuodesta 2001 lähtien alle kymmenen.

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Anu Valtonen ja hänen Pipo-kissansa mikkeliläisessä Eläinklinikka Kurjessa (perusmuodossa: Eläinklinikka Kurki)
Eläinlääkäri Anu Valtonen ja Pipo-kissa toivovat, että yhteistä elämää olisi jäljellä vielä monta vuotta.Niklas Gabrielsson / Yle

Näissäkin tapauksissa lopettaminen on usein sittenkin ollut huonoista vaihtoehdoista paras. Valtosen mukaan esimerkiksi yksi hänen asiakkaansa muutti ulkomaille, eikä voinut ottaa kissojaan mukaan. Omistajan mielestä kissat eivät olisi voineet olla onnellisia kenenkään muun kanssa.

– Eläin saa kärsimyksettömän kuoleman eikä huonoa heitteillejättöä, Valtonen miettii.

Yle on kertonut aiemmin, että lemmikin voi lopettaa myös itse. Eläin pitää osata lopettaa lain vaatimalla tavalla mahdollisimman nopeasti, kivuttomasti ja lopetukseen soveltuvalla tavalla.

Aina eläimen kannalta paras ratkaisu

Eläinlääkärikoulutuksessa käydään etiikkaan ja eläimen lopettamiseen liittyviä asioita läpi erityisesti kolmantena opiskeluvuotena sekä harjoitteluvuoden aikana viidentenä opiskeluvuotena. Eläinlääkärin ratkaisuilla on yksi päätavoite.

– Ratkaisun pitää olla eläimen kannalta paras, Ruohoniemi huomauttaa.

Ruohoniemen mukaan pääsääntö on se, että eläinlääkäreitä koulutetaan keskustelemaan lemmikinomistajan kanssa lopetuksen lisäksi muista vaihtoehdoista. Koulutuksessa kiinnitetään huomiota siihenkin, kannattaako lemmikinomistajalle missäkin tilanteessa puhua lopettamisesta, nukuttamisesta vai eutanasiasta. Ne tarkoittavat samaa asiaa.

Yleensä kun omistaja saa miettiä asiaa, hän ymmärtää ratkaisun.

Anu Valtonen

Eläinlääkärit kertovat omistajalle yleensä ainakin paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnasta.

Esimerkiksi Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy otti hoitoonsa 421 avun tarpeessa olevaa lemmikkieläintä vuonna 2016. Helsingin Uutisten mukaan Hesylle tulleista eläimistä (siirryt toiseen palveluun) kissoja oli 374, kaneja 20 ja koiria 17. Muita eläinlajeja Hesylle tuoduista eläimistä oli kymmenen.

Mikkelissä Valtonen saattaa kysellä sopivaa paikkaa eläimelle myös tuntemiltaan ihmisiltä.

Erityisen vaikea paikka yksinasuville

Vaikka osa hankkiutuu lemmikeistään eroon näennäisen kevyin perustein, osa ei haluaisi millään hyväksyä eläimensä huonoa kuntoa.

Eläinlääkäri joutuu ottamaan asiakkaan kanssa puheeksi eläimen lopettamisen eläinsuojelullisista syistä. Eläinlääkäri Valtonen kohtaa tällaisia tapauksia yleensä pari vuodessa.

Tyypillinen tapaus on vanha kissa tai koira, jolla on monenlaisia vakavia sairauksia. Valtosen mukaan lemmikinomistaja on aina lopulta ollut samaa mieltä siitä, että eutanasia on hänen lemmikilleen paras vaihtoehto.

Eläinklinikka Kurki yleiskuva
Mikkeliläinen Eläinklinikka Kurki hoitaa ja parantaa lemmikkieläimiä. Välillä eläinlääkärit joutuvat lopettamaan eläimiä. Joskus eläinlääkäri joutuu miettimään, onko terveen ja nuoren eläimen lopettaminen järkevää.Niklas Gabrielsson / Yle

– Yleensä, kun omistaja saa miettiä asiaa, hän ymmärtää ratkaisun.

Viimeisenä keinonaan eläinlääkäri voi ilmoittaa mahdollisesta eläinsuojelurikoksesta viranomaisille.

Valtosen ja Ruohoniemen mukaan yksinasuvien on usein vaikeinta tehdä päätös.

– Lemmikki on ainut perheenjäsen ja sen kanssa on mennyt monta vuotta. Se on ollut tärkein olento tässä maailmassa. Eläimen kuolema voi olla isompi asia kuin ihmisen kuolema, Valtonen huomauttaa.

Eläin todella nukkuu pois

Eläinlääketieteen kehitys on tuonut lisää mahdollisuuksia. Eläinlääkäreiden on entistä vaikeampi määrittää raja, milloin eutanasia olisi lemmikille paras vaihtoehto.

Suurin osa eläinten lopetuksista tehdään kuitenkin vanhoille ja sairaille eläimille, ja eläinlääkäri ja omistaja ovat asiasta helposti yhtä mieltä.

Eläin voi nuorenakin sairastua niin vakavasti, että lopettaminen on paras vaihtoehto. Valtonen on joutunut saattamaan ikuiseen uneen sokean Repe-kissan, josta Yle on kertonut verkkojutussa sekä videolla.

Repe Sorsan mukaan nimetty tyttökissa syntyi keskosena toukokuussa Martta-emolle Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen tiloissa. Repe eli sokeudestaan huolimatta normaalia elämää. Repellä todettiin muita vakavia hermostollisia oireita syksyllä. Kissa lopetettiin marraskuussa.

Miten pitkään se on saattanut viedä, että surusta on päässyt yli.

Anu Valtonen

Valtonen kertoo, että lopettaminen tehdään kahdessa vaiheessa. Ensin eläimelle annetaan rauhoitusainetta. Noin kymmenen minuutin jälkeen eläimelle annetaan yliannos nukutusainetta, joka pysäyttää aivotoiminnat, hengityksen ja sydämen. Koko toimenpiteeseen menee noin 20 minuuttia.

Valtosen mukaan lääkkeet ovat nykyään niin tehokkaita, että eläin kirjaimellisesti nukkuu pois.

Lopetus hoitoja halvempaa

Eläimen hoito voi maksaa enemmän kuin lopettaminen. Eläinlääkäriliiton puheenjohtajan Päivi Lahden mielestä näitä kahta asiaa ei kannata verrata toisiinsa.

– Lopetukset ovat yleensä melko yksinkertaisia toimenpiteitä. Lopetukset hinnoitellaan yleensä eläinsuojelullisista syistä niin, että omistajilla olisi varaa viedä eläimet lopetettavaksi ajoissa, eivätkä eläimet kärsisi turhaan.

Lemmikkien hoidon kalleutta on käsitellyt muun muassa Kuningaskuluttaja-ohjelma vuonna 2015. Lahti huomauttaa eläinlääkäripalvelujen olevan normaalia yritystoimintaa.

– Eläinlääkäripalvelun tuottamisessa kulut ovat suuret. Klinikkamaksulla katetaan muun muassa vuokrat, sähköt, siivous- ja huoltokulut sekä lääkemyynnistä tulevat tappiot. Henkilöstö-, laite ja tarvikekuluja on paljon. Eläinlääkärin laskussa on noin 20 prosenttia arvonlisäveroa.

Eläinlääkäri hoitaa myös ihmisiä

Vaikka eläimen lopettaminen olisi oikea ratkaisu, se sattuu. Osa lemmikinomistajista saattaa purkaa suruaan psykologille.

Moni hankkii lemmikin kuoleman jälkeen uuden lemmikin ja tulee sen kanssa tutun eläinlääkärin luo. Vaikka käynti on aiempaa iloisempi, surutyö jatkuu. Eläinlääkäri hoitaa eläinten lisäksi ihmisiä.

– Näistä asioista puhutaan jälkikäteenkin. Voidaan sitä surua käsitellä. Mitä se on vaatinut, miten koville se on ottanut ja miten pitkään se on saattanut viedä, että surusta on päässyt yli. Miten surun kanssa on oppinut elämään, Valtonen kuvailee.

Ennen kuolemaa on elämää. Eläinlääkäri Valtosen mielessä on vielä monta vuotta yhteistä elämää Pipo-kissan kanssa.

– Se on suhteellisen terve. Toivon, että Pipo elää yli 20-vuotiaaksi.

Lue seuraavaksi