Jo toinen erittäin uhanalainen jokihelmisimpukka löytynyt – Rovaniemelle kaavaillun vesivoimalaitoksen suunnittelu jatkuu normaalisti

Kemijoesta on löydetty toinenkin jokihelmisimpukka eli raakku. Rovaniemellä tehdystä raakkulöydöstä kertoo Kemijoki Oy, joka suunnittelee löytöalueelle Sierilän vesivoimalaitosta. 

simpukat
Ensimmäinen Kemijoen pääuomasta löydetty jokihelmisimpukka eli raakkututkimussukeltaja Juha Syvärannan kuvaamana 16.9.2017
Ensimmäinen Kemijoen pääuomasta löydetty jokihelmisimpukka tutkimussukeltaja Juha Syvärannan kuvaamana 16.9.2017Juha Syväranta / Alleco Oy

Kemijoen Vanttauskosken alapuolelta on löydetty jokihelmisimpukka eli raakku. Raakku löytyi lokakuisissa sukellustutkimuksissa. Sukellukset teki Alleco Oy, jolta Lapin ELY-keskus on tilannut selvityksen siitä, mitä simpukkalajeja alueella elää. Selvitys on nyt valmistunut, ja siihen voi tutustua täällä (siirryt toiseen palveluun).

Sukelluksia tehtiin sen jälkeen, kun alueelta oli jo syyskuussa löydetty yksi raakku. Tuolloin sukelluksiin oli lähdetty, koska paikallisten kalastajien verkkoon oli takertunut simpukka, jota epäiltiin jokihelmisimpukaksi. Kalastajien havainnon seurauksena Lapin ely-keskus edellytti Kemijoki Oy:tä selvittämään löytyisikö niitä alueelta lisää. Tutkimussukeltaja Juha Syväranta lausui Ylelle jo syyskuun raakkulöydön jälkeen pitävänsä lisähavaintoja hyvin mahdollisina.

Sierilän alueelle suunnitellun vesivoimalaitoksen alueella on nyt tutkittu sukelluksin kaikkiaan noin 1600 neliömetriä joenpohjaa. Alueelta löydetyt kaksi jokihelmisimpukkaa ovat tiettävästi ainoat varmat raakkulöydöt, jotka on tehty Kemijoen pääuomassa.

Raakku saalistettiin sukupuuton partaalle helmien vuoksi

Jokihelmisimpukka rauhoitettiin vuonna 1955. Sitä ennen laji ehdittiin saalistaa sukupuuton partaalle helmien takia. Kalleimmat helmet olivat jalokiven hintaisia. Parhaiden helmien löytämiseksi piti tappaa tuhansia raakkuja, ja se johti simpukan tuhoon.

Kemijoki Oy kertoo tiedotteessaan jatkavansa Sierilän voimalaitoshankkeen suunnittelua normaalisti uudesta raakkulöydöstä huolimatta.

Suuret luonnonsuojelujärjestöt sekä poroelinkeinon ja vapaa-ajan kalastajien edustajat ovat vastikään vedonneet Kemijoki osakeyhtiöön, että se peruisi suunnitelmansa rakentaa Sierilän vesivoimalaitos Kemijokeen Rovaniemelle. Vetoomusta perustellaan muun muassa sillä, että Sierilän voimalaitoksen patoallas peittäisi alleen muun muassa uhanalaisten lajien esiintymiä.

Kemijoesta Vanttauskosken alapuolelta löydetty raakku 16.9.2017
Kemijoesta Vanttauskosken alapuolelta löydetty raakku 16.9.2017 Lapin ely-keskuksen tilaamassa Alleco Oy:n raportissa. Alleco Oy

Juttua korjattu 1.12.2017. Paikallisten kalastajien verkkoon takertunut simpukka löydettiin alueelta, jota tutkimussukellukset tehnyt yritys on arvioinut jokihelmisimpukalle epäedulliseksi ympäristöksi. Syyskuun raakkulöytöä ei siis tehty kyseisestä paikasta, toisin kuin jutussa aiemmin luki. Ely-keskus tilasi kuitenkin raakkulöytöihin johtaneet tutkimussukellukset paikallisten kalastajien havainnon seurauksena.