1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjoismainen vastarintaliike

Poliisihallitus: Vastarintaliikkeen lakkauttaminen selkeä viesti yhteiskunnalta – PVL aikoo valittaa hoviin

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamisen vaikutukset poliisin toimintaan selviävät lähipäivinä.

Pohjoismainen vastarintaliike
 Asianajaja Tommi Koivistoinen ja Vastarintaliikkeen johtohahmo Antti Niemi valmisteluistunnossa Pirkanmaan käräjäoikeudessa.
Asianajaja Tommi Koivistoinen (vas.) ja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomen osaston johtaja Antti Niemi (oik.) Pirkanmaan käräjäoikeudessa elokuussa 2017Päivi Happonen / Yle

Poliisihallituksen mukaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttaminen on selkeä viesti siitä, ettei väkivaltaisten ja avoimen rasististen järjestöjen toiminnalle pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Käräjäoikeuden mukaan yhdistys panettelee ja solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta. Lisäksi se käyttää ja kannustaa jäseniään väkivaltaan.

Uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamista vaati Poliisihallitus, jonka mielestä yhdistys toimii lain ja hyvien tapojen vastaisesti.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisihallitus tutustuu tarkoin Pirkanmaan käräjäoikeuden torstaina antaman ratkaisun sisältöön. Kolehmainen kertoo, että on ennenaikaista lähteä arvioimaan ratkaisun vaikutuksia poliisitoimintaan.

– Työ on aloitettu ja sitten on aika kommentoida, kun arvio saadaan tehtyä, kertoo Kolehmainen.

Kolehmaisen mukaan arvio valmistuu lähipäivinä.

PVL: "Voin järjestää mitä haluan"

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen johtohahmo Antti Niemi sanoo, että he aikovat valittaa asiasta hovioikeuteen.

Niemi näkee, että käräjäoikeus on ratkaisussaan kävellyt perustuslain yli. Hänen mukaansa yhdistyksen lakkauttamisella rikotaan muun muassa sananvapautta ja kokoontumisvapautta.

Niemen mukaan yhdistys ei kannusta väkivaltaan, vaan väkivaltaa saa käyttää ainoastaan itsepuolustukseen.

Niemi sanoo, että Vastarintaliikkeen jäsenet aikovat jatkaa aatteen mukaista toimintaa. Esimerkiksi mielenosoituksia ei ole Niemen mukaan tähänkään asti järjestetty yhdistyksen nimissä, vaan yhteyshenkilönä on toiminut yksittäinen henkilö.

– Voin järjestää itse mitä haluan. En minä tarvitse siihen mitään yhdistystä, Niemi sanoo.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lisäksi käräjäoikeus lakkautti siihen kytkeytyvän Pohjoisen Perinne- yhdistyksen. Yhdistys on muun muassa kerännyt varoja Vastarintaliikkeen toimintaan.

Yhdistysten on lopetettava toiminta kun oikeuden päätös on lainvoimainen.

Edellisen kerran Suomessa lakkautettiin yhdistyksiä 1970-luvulla, jolloin kiellettiin neljä kansallissosialisti Pekka Siitoimen perustamaa järjestöä.

Lue myös:

Voiko poliisi estää lakkautustuomion saaneen Vastarintaliikkeen kulkueen itsenäisyyspäivänä? Poliisiylijohtaja: Emme vielä tiedä

Käräjäoikeus kieltää uusnatsijärjestön toiminnan – Pohjoismainen Vastarintaliike lakkautetaan

Vastarintaliikkeen lakkauttamisesta päätös käräjiltä – natsit marssivat joka tapauksessa itsenäisyyspäivänä

Tutkija arvioi oikeudessa: Pohjoismaisella Vastarintaliikkeellä 80–85 jäsentä

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kohtaloa puidaan parhaillaan Tampereella – Poliisihallitus vaatii järjestön lakkauttamista

Oikeudenkäynti uusnatsistisen järjestön lakkauttamisesta alkoi – liikkeen johtohahmo Ylelle: "Väkivalta on ollut reaktiivista"

Vastarintaliikkeen lakkauttaminen tekisi uusnatsien propagandasta laitonta

7 asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää suomalaisista uusnatseista

Lue seuraavaksi