Hyppää sisältöön

Euroopan, Afrikan ja YK:n vastaus orjavideoihin: Siirtolaiset evakuoidaan Libyasta

Libyan salakuljetusverkostot aiotaan hajottaa ja siirtolaiset pyritään palauttamaan kotimaihinsa. Taustalla on CNN:n uutisoima orjakauppa Libyassa.

Tukholman keskustassa osoitettiin mieltä orjakauppaa vastaan 25.11.2017. Uutiskanava CNN oli samalla viikolla esittänyt kuvamateriaalia Libyan siirtolaisleiriltä. Kuva: Claudio Bresciani / EPA

Suurimmat EU-maat, viisi Afrikan maata ja YK ovat sopineet hätäsuunnitelmasta ihmissalakuljetuksen estämiseksi Libyassa. Samalla Libyaan juuttuneet siirtolaiset aiotaan palauttaa takaisin kotimaihinsa.

Asiasta sovittiin Ranskan järjestämässä tapaamisessa Norsunluurannikolla, missä on meneillään EU:n ja AU:n huippukokous. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan asiasta sopivat EU-maista Saksa, Ranska, Espanja ja Italia. Afrikasta mukana ovat Libya itse sekä Tšad, Niger, Marokko ja Kongo.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN uutisoi viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että muualta Afrikasta saapuneita siirtolaisia myydään orjiksi Libyassa. Videot herättivät laajaa kansainvälistä tyrmistystä.

Salakuljettajat ja rahahanat kiinni

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi myöhään keskiviikkoiltana, että EU:n, AU:n ja YK:n yhteisessä suunnitelmassa kootaan Euroopan ja Afrikan poliisivoimista ja turvallisuuspalveluista erikoisryhmä.

– Tarkoitus on lyhyellä aikavälillä pystyä tunnistamaan ja pidättämään ihmissalakuljettajat ja hajottaa heidän verkostonsa sekä estää heidän rahoituksensa, joka osaltaan pitää yllä terrorismia, Macron sanoi.

Tarkempia tietoja suunnitelmasta odotetaan torstaina. Vielä ei ole kerrottu, mihin ja miten siirtolaiset tarkalleen siirretään.

Ainakin suurin osa siirtolaisista kotimaihinsa

Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus on luvannut tutkia tiedot epäillystä orjakaupasta ja luvannut päästää YK:n edustajat siirtolaisleireihin hallitsemallaan alueella.

EU-maat puolestaan sopivat rahoittavansa siirtolaisten palauttamisen kotimaihin. EU:n edustajien mukaan YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisjärjestö on alkanut jo järjestellä asiaa. Ranskan presidentin mukaan haavoittuvimmassa asemassa olevien siirtolaisten kohdalla voidaan harkita myös turvapaikkaa Euroopassa.

Lue lisää:

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät