Risikko: "Valinnanvapaus ei saa vaurioittaa erikoissairaanhoitoa"

Kokoomusministeri Paula Risikko luettelee kolme asiaa, jotka pitää muuttaa valinnanvapausesityksessä. Laki on parhaillaan lausuntokierroksella.

Sote-uudistus
Ministeri Paula Risikko
Ministeri Paula RisikkoPasi Takkunen / Yle

Sote-uudistus on koko prosessin ajan ollut arvostelun kohteena, mutta etenkin viime aikoina sitä on kyseenalaistettu rajusti (siirryt toiseen palveluun). Moni on jo sanonut, että olisi parempi perua koko juttu. Kokoomuksen sote-neuvottelija, sisäministeri Paula Risikko jaksaa uskoa edelleen tähän tärkeään hankkeeseen.

– Ei ole horjunut, koska tässä on selvä maali tavoitteena. Se on se, että järjestäminen olisi vahvemmilla harteilla ja palveluja olisi mahdollisuus saada nopeammin, sanoo Risikko.

– Meillä on ollut ongelma, että terveyskeskukseen ei saa aikoja. On tullut viestiä, että jopa kaksi kuukautta pitää odottaa. Se on liian pitkä aika, jos on vakavasti sairas. Meidän pitää saada lisää palveluaikoja ja lisää toimijoita, sanoo Risikko. Lisätoimijoilla hän viittaa yksityisiin yrityksiin ja samalla valinnanvapauteen.

Uudistuksen ongelmista

Risikko ymmärtää, että kun uudistus on pitkittynyt ja mutkistunut, monella on usko loppunut. Yksi asia ongelmien taustalla on Risikon mielestä se, että sote-uudistusta ei lähdetty tekemään puhtaalta pöydältä, vaan nykylakien mukaan.

– Olisi ehkä ollut hyvä, että sosiaalihuoltolaki, terveydenhuoltolaki ja järjestäminen olisi laitettu luupin alle kaikki, eikä tehty pala kerrallaan. No, jälkiviisaus on aina parasta viisautta ja kaikkensa on tehty sen ministerin johdolla, kuka milloinkin puikoissa on ollut. Tämä vaan on niin iso asia, kun on vielä rinnakkain maakuntauudistus ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus.

Jos sellainen vaara on, niin totta kai se pitää korjata.

Paula Risikko, sisäministeri

Valinnanvapauslaki on nyt lausuntokierroksella, joka päättyy joulukuun puolivälissä. Risikko yllättää laittamalla pöytään listan asioista, jotka pitää lakiesitykseen viilata ennen sen viemistä eduskuntaan.

Kolme kohtaa

Ensimmäinen läpivalaistava asia on Risikon mukaan paljon arvostelua ja pelkoakin herättänyt erikoissairaanhoidon valinnanvapaus, jonka epäkohtia ei kokoomuksessa vielä pari viikkoa sitten (siirryt toiseen palveluun) myönnetty.

– Hallituksessa on sovittu, että valinnanvapaus tulee soveltuvin osin erikoistasolle. Nyt on tullut sellaista tulkintaa, että siinä on vaaransa. Se ei saa vaurioittaa päivystystä eikä erikoissairaanhoidon infraa. Jos sellainen vaara on, niin totta kai se pitää korjata. Ei ole tarkoitus, että erikoissairaanhoito romuttuisi.

Toinen asia on palvelukokonaisuus eli se, miten potilas pääsee palvelusta toiseen.

– Kun tulee enemmän toimijoita, niin ei saa käydä niin, että potilas putoaa jonnekin väliin. Kaikki pitäisi koordinoida sen ihmisen parhaaksi. Siihen pitää nyt kiinnittää huomiota.

Kolmas läpivalaistava asia on Risikon mukaan järjestäjän ja tuottajan erottaminen.

– Alunperinkin oli lähtökohta, että on vahva järjestäjä eli maakunta ja sitten tuottajat. Ja siinä pitää olla selvä ero.

Yksityisen ja julkisen suhde

Paula Risikko on koulutukseltaan erikoissairaanhoitaja, sairaanhoidon opettaja ja terveystieteiden tohtori ja hän on työskennellyt julkisessa terveydenhuollossa. Samalla hän on kokoomuspoliitikko, joka liputtaa valinnanvapauden puolesta. Joka taas hyödyttää yksityisiä terveyspalveluyrityksiä. Minkälaisena hän näkee julkisen ja yksityisen suhteen uudistuksen toteuduttua?

– Näkisin, että julkinen on se, joka pitää piuhat käsissään. Maakunta järjestää. Julkista täydentää yksityinen ja tasavertaisemmin kuin mitä nykyään. Tämä nimenomaan liittyy siihen, että saataisiin niitä toimijoita enemmän, ettei ihmisen tarvitse kahta kuukautta odottaa.

– Valinnanvapaus ei ole säästöhanke, mutta pitkällä juoksulla ihmiset saavat nopeammin hoitoa ja takaisin toimintakykyisiksi, jolloin pystytään myös kustannuksia vähentämään, uskoo Risikko.