Kiista naispappeudesta kariuttaa seurakuntaliitoksen Satakunnassa

Lavian kirkkoherra Anna-Kaisa Hautala sanoo, ettei neuvotteluja liitoksesta voida jatkaa, koska Pomarkun ja Noormarkun seurakunnissa naispappeuteen suhtaudutaan kielteisesti.

naispappeus
risti kirkko kristinusko kynttilät
Soila Ojanen / Yle

Porin seurakuntayhtymään kuuluva Lavian seurakunta vetäytyy liitosneuvotteluista Pomarkun ja Noormarkun seurakuntien kanssa teologisten syiden takia.

Lavian kirkkoherra Anna-Kaisa Hautala sanoo, ettei liitosneuvotteluja ole mielekästä jatkaa, koska osa Pomarkun ja Noormarkun seurakunnan työntekijöistä ei hyväksy naispappeutta. Liitosta vastaan puhuu myös se, että Hautala hyväksyy homoparien avioliitot mutta Pomarkun ja Noormarkun kirkkoherrat eivät.

– Jos joku työntekijöistä seurakunnassa ei pysty toimimaan samassa messussa naisen kanssa, siitä tulee selkeitä työnjohdollisia ongelmia. On helpompaa, että ei tehdä väkisin yhdistymistä kuin että ruvetaan riitelemään saman seurakunnan sisällä, Hautala sanoo.

Konservatiivista vaikutusta

Pomarkun kirkkoherra Hannu Anttoora sanoo, että hänen mielestään seurakuntaliitoksen ei olisi tarvinnut kaatua naispappeusnäkemyksiin. Hänen mielestään naispappeuden vastustajat ja kannattajat voisivat toimia samassa seurakunnassa niin, että vastustajien ollessa töissä jumalanpalveluksissa paikalla ei olisi naispappeja.

– Toivoisin, että löytyisi hyvää tahtoa etsiä ratkaisuja, joihin kaikki voivat sitoutua. Neuvottelut voivat olla vaikeita, mutta voi olla, että löydettäisiin hyviä tapoja toimia, Anttoora sanoo.

Noormarkun kirkkoherra Kari Penttinen puolestaan kiistää, että liitosneuvottelut kaatuivat naispappeus- tai muihin teologisiin kiistoihin.

– Emmehän edes puhuneet neuvotteluissa naispappeudesta! Keskusteluissa oli mielestäni hyvä henki, ja Pomarkun ja Noormarkun liitos on luontevin ratkaisu, Penttinen vakuuttaa.

Pomarkussa ja Noormarkussa on vahvaa vaikutusta muun muassa Suomen Luterilaisella Evankeliumiyhdistyksellä SLEY:llä ja Evankelis-luterilaisella kansanlähetyksellä, jotka vastustavat naispappeutta.

Pomarkun ja Noormarkun seurakunnat jatkavat liitosneuvotteluja.

Klo 15:41 lisätty Noormarkun kirkkoherran Kari Penttisen kommentti.