Suomi ulkosuomalaisten silmin: "Se, mikä joskus on ollut itsestäänselvyys, muuttuu rikkaudeksi"

Yle Uutiset pyysi ulkomailla asuvia suomalaisia kertomaan, miltä Suomi näyttää ulkoapäin katsottuna. Suomi saa kiitosta luonnosta, koulutuksesta ja turvallisuudesta, moitteita verobyrokratiasta ja rasismista.

ulkosuomalaiset
Kuvakooste ulkosuomalaisista maailmalla
Annika Rautiola, Annika Rautiola, Juha Taalikka ja Ritva Prinz

Maailmalla asuu arvioiden mukaan noin kaksi miljoonaa ulkosuomalaista. Otimme yhteyttä heistä muutamiin ja pyysimme kertomaan, miltä 100-vuotias Suomi näyttää ulkoapäin katsottuna. Saimme tervehdyksiä Kanadasta, Saksasta, Saudi-Arabiasta ja Yhdysvalloista.

Kanada

Annika Rautiola
Annika Rautiola KanadassaAnnika Rautiola

*Annika Rautiola *muutti Suomesta kymmenen vuotta sitten opiskelemaan skotlantilaiseen yliopistoon. Sittemmin Raitiola on asunut kolmella mantereella ja viidessä eri kaupungissa - viimeiset kuusi vuotta Kanadassa.

"Olen ollut maailmalla kolmanneksen elämästäni ja vastaus niinkin yksinkertaiseen kysymykseen kuin “mistä olet kotoisin” ei olekaan enää niin yksiselitteinen. Olenko enää suomalainen, olenko vielä kanadalainen? Suomi on rakas, mutta silti en muuttaisi sinne takaisin. Toisaalta en koskaan luopuisi Suomen kansalaisuudesta.

Ikkunastani näkyvät korkeat lumihuippuiset vuoret ja lenkitän Nisu-koiraani sademetsässä, mutta aamukahvin nautin Iittalan kupeista ja myslin syön muumikulhosta. Näin joulun alla olohuoneen nurkassa on olkipukki, ihan niin kuin kotona Suomessakin aina oli. Taustalla soivat suomalaiset joululaulut, mutta välillä täytyy piristää tunnelmaa englanninkielisillä rallatuksillakin.

Tänä vuonna olen juhlinut 150-vuotiasta Kanadaa ja nyt myös 100-vuotiasta Suomea. Minun arjessani Suomi ja Kanada sekoittuvat hyvin yhteen ja luulen, että pian uskallan kutsua itseäni kanadansuomalaiseksi. Kotimaallani on aina erityinen paikka sydämessäni ja yksi asia on varmaa: minut saa kyllä pois Suomesta, mutta Suomea ei pois minusta. "

Saudi-Arabia

Anu Rousku
Anu RouskuAnu Rousku

Anu Rousku muutti perheineen Saudi-Arabiaan kolme vuotta sitten miehen työn perässä. 6- ja 8-vuotiaat lapset käyvät kansainvälistä koulua. Suomessa he vierailevat kesäisin ja jouluna.

" Luonnon läheisyyttä sekä puhdasta ulkoilmaa kaipaan Suomesta eniten: sitä tunnetta, että metsään tai järvelle ei koskaan ole pitkä matka. Jo helteidenkin vuoksi arkielämä Saudi-Arabiassa keskittyy sisätiloihin: koteihin, ostoskeskuksiin ja ravintoloihin. Hälinän ja pakokaasujen keskellä muistan usein Suomen metsien hiljaisuutta. Kaipaan myös ihmisten aitoutta ja rehellisyyttä. Monesti juron ja vaisun kuoren alla on sydämellinen suomalainen, joka ei kaunistele tai teeskentele.

Saudi-Arabian hiekkadyynejä.
Anu Rousku

Saudi-Arabiassa Suomi tunnetaan – jos tunnetaan – Nokian maana. Koulujärjestelmä on myös ylittänyt uutiskynnyksen. Sen sijaan esimerkiksi Suomen tarkka sijainti ei monellakaan ole tiedossa.

Elämä ulkomailla on suuri lahja. Se saa sinut näkemään kotimaan sekä oman paikan maailmassa eri tavalla. Se, mikä joskus on ollut itsestäänselvyys, muuttuu rikkaudeksi. Tiedän jo, että pysyvästi mikään muu kuin Suomi ei voisi olla minun kotimaani. Osaan nähdä pimeiden marraskuun aamujen ja verobyrokratian yli vihreät metsät ja lapsilleni turvalliset kadut. On onni syntyä maahan, joka voi tarjota rauhaa ja tasa-arvoista arkea, jonne voi rakentaa elämää itselleen ja lapsilleen. On onni elää ihmisten keskellä, joiden kanssa tuntee olevansa todella minä. "

Saksa

Kati Niemi
Kati NiemiKati Niemi

*Kati Niemi *koki jo pienenä kaukokaipuuta. Yli kolmekymppisenä hän lähti au pairiksi Frankfurtiin ja harjoittelijaksi Suomi-kauppaan. Niemi palasi pariksi vuodeksi Suomeen, mutta lähti uudelleen Saksaan töihin pienen kylän suomalaiseen hotelliin. Nyt Saksassa on vierähtänyt nyt kuusi vuotta.

"Suomi on Saksassa tunnettu maa, vaikkakin jotkut eivät tiedä kuuluuko se EU-hun vai ei? Yleensä jokaisella on joku Suomi-kytkös: ellei itse niin joku sukulainen on käynyt Suomessa tai joku sukulainen on naimisissa suomalaisen kanssa. Kimi Räikkösen, Mika Häkkisen, Janne Ahosen ja Aki Kaurismäen tietävät melkein kaikki. Ilmaston (lue: kylmä ja pimeä), hyttyset ja PISA-tulokset tietävät kaikki.

En tiedä onko Suomi muuttunut näissä kuudessa vuodessa vai tuntuuko se vain siltä? Rasismi, toisten ihmisten kunnioittamisen puute eli kiusaaminen ja/tai loukkaaminen mm. netissä tuntuu yleistyneen, liikennekulttuuriin on tullut PK-seudulla muutoksia, ajetaan todella agressiivisesti. Kun luen Suomesta negatiivisia uutisia, niin tulen surulliseksi. Missä ovat ne hyvät uutiset? Ne jäävät usein muiden uutisten peittoon.

Saksan vuoristoa
Kati Niemi

Nyt kun on jälkikasvua, niin kaikki suomalaisuuteen liittyvät tuntuvat isoilta asioilta ja niitä haluan korostaa. Meiltä löytyy suomalaista designia, vaatteita, astioita, verhoja ja ihan oikea sauna. Minä leivon ja teen ruokaa suomalaisittain, en ole halunnut opetella paikallisia ruokia. Meillä kuunnellaan myös suomalaista musiikkia ja lastenkirjojakin on kertynyt jo kivasti. Aion näiden kaikkien avulla siirtää tätä Suomi-rakkautta ja tietoa eteenpäin omalle jälkipolvelle. Siinä sivussa joutuu "kärsimään" myös mieheni perhe.

Näillä näkymin en ole/ei olla muuttamassa Suomeen, mutta en näe sitä mahdottomana. Olemme miettineet mökin ostamista sitten eläkepäivinä, mutta toistaiseksi on hyvä näin.

Sanonta "on lottovoitto syntyä Suomeen" on oikeasti ihan totta. Me suomalaiset ulkomailla saamme harvoin mitään negatiivista palautetta. Suomalaiset ovat rehtiä ja rehellistä kansaa, johon voi luottaa. Olen onnellinen ja ylpeä siitä, että olen suomalainen. Suomi, olet minun rakas synnyinmaa. Onnea 100-vuotias SUOMI! "

Yhdysvallat

Juha Taalikka ja Karoliina Stefanius
Juha Taalikka ja Karoliina Stefanius Yhdysvaltain Dallasissa.Juha Taalikka ja Karoliina Stefanius

*Juha Taalikka & Karoliina Stefanius *muuttivat Yhdysvaltain Dallasiin 4,5 vuotta sitten töiden perässä. Viime joulun perhe vietti talvisessa Suomessa läheisten ympäröimänä lumikinosten keskellä.

"Suomella on aina erityinen paikka rakkaana kotimaana perheemme sydämessä, mutta koti on nyt perustettu tänne. Muutimme tänne parempien työmahdollisuuksien perässä avoimin mielin ja jo lyhyen ajan sisällä huomasimme viihtyvämme positiivisten ja useista eri kansalaisuuksista koostuvien paikallisten keskellä.

Lasten sopeutuminen meni mutkattomasti ja paikallisen koulun tarjoamat hienot mahdollisuudet kehittää omia mielenkiinnon kohteita olivat positiivinen yllätys. Toisinaan järjettömänkin pitkiltä tuntuvat koulupäivät saavat ainakin vanhemmat pohtimaan Suomen hienoa ja toimivaa koulujärjestelmää. Toivottavasti se pysyy sellaisena myös jatkossa!

Juha Taalikanja Karoliina Stefaniuksen kotitalo jouluvalaistuksessa
Juha Taalikanja Karoliina Stefaniuksen kotitalo jouluvalaistuksessaJuha Taalikka & Karoliina Stefanius

Kaipuu koti-Suomeen korostuu juhlapyhien aikaan. Myös kesäiset yöttömät yöt paahtavan Texasin auringon alla nostavat koti-ikävän pintaan. Noin kerran vuodessa kuitenkin suuntaamme kohti Suomea ja suomalaisuus on muutenkin vahvasti osana arjessamme: suomen kieli on kotikieli, suomalainen tavallinen kotiruoka on edelleen suuressa osassa illallispöydässä ja perinteiset suomalaiset traditiot kulkevat käsi kädessä uusien paikallisten tapojen kanssa. Myös ystävien ja perheen kanssa yhteydenpito on nykyään niin helppoa, etteivät välimatkat tunnu läheskään niin pitkiltä.

Täällä vietetty aika on saanut meidät myös huomaamaan, miten hieno maa Suomi onkaan. Elämä on turvallista ja yhteiskunnan tukiverkosto on vahva. Ehkei sanonta ”on lottovoitto syntyä Suomeen” ole siis ihan tuulesta tempaistu. Näin ulkosuomalaisina ainakin olemme Suomesta ja suomalaisuudesta ylpeitä. Ja vaikka meidän kotimme onkin nyt täällä ja lapset suunnittelevat tulevaisuuttaan tänne, ei paluu kotimaahan jonakin päivänä ole poissuljettu kokonaan.

Hyvää itsenäisyyspäivää 100-vuotiaalle Suomelle! "

Saksa

Päivi Vähäkangas
Päivi VähäkangasRitva Prinz

*Päivi Vähäkangas *on asunut Saksassa kuusi vuotta. Ensimmäisinä vuosina Vähäkangas vieraili Suomessa vain kerran vuodessa, mutta viimeisten vuosien aikana tahti on kiihtynyt: tämän vuoden aikana vierailuja on kertynyt kuusi.

"Kaipaan Suomesta ennen kaikkea perhettä ja ystäviä. Tuttuutta ja helppoutta, sitä että tietää miten asiat toimivat ja voi ilmaista itseään äidinkielellä. Ruokia en niinkään kaipaa, sillä Pohjois-Saksan ruokakaupoista kyllä löytää lähes kaikkea sitä, mitä Suomestakin, ja merimieskirkon kauppa korvaa loput puutteet.

Saksassa asuessamme olemme saaneet lapsen, joten arjen rutiinit ovat luonnollisesti erilaisia aiempaan lapsettomaan elämään nähden. Matkustamme molemmat töidemme vuoksi paljon, mutta teemme myös lomareissuja enemmän kuin Suomessa asuessa, koska etäisyydet ovat lyhyempiä ja kulkuyhteydet parempia. Ravintolassa syömme myös paljon enemmän kuin Suomessa.

Keväinen vaellus viinirinteillä Saksassa.
Keväinen vaellus viinirinteillä Saksassa.Päivi Vähäkangas

Kun ihmiset kuulevat, että olen suomalainen, he innostuvat. Lähes jokaisella tuntuu olevan joku kontakti Suomeen tai suomalaisiin. Kuulen kertomuksia lomamatkoista Suomeen – tai Ruotsiin, pohjoismaa kuin pohjoismaa.

Suomeen tuntuu mahtuvan vain yksi puheenaihe kerrallaan. On ihastuttavaa, että koko maa katsoo samoja ohjelmia ja syö samoja ruokia tiettyinä päivinä. Sanotaan, että yhteinäiskulttuuri on murentunut, mutta kauempaa katsottuna Suomi on vielä varsin homogeeninen. Suomi on myös toimiva, turvallinen ja monessa suhteessa moderni maa.

Teen töitä Saksassa asuvien suomalaisten parissa, joten Suomi on hyvin vahvasti läsnä arjessani. Toisinaan tuntuu, että tästä syytä vietän suomalaisia juhlapyhiä jopa suomalaisemmin kuin aiemmin. Lapsen myötä on tullut tärkeäksi vaalia suomen kieltä ja miettiä, mitä puolia suomalaisesta identiteetistä haluan hänelle välittää."

Lue lisää ulkosuomalaisista:

Australiassa raikaa maapallon eteläisin suomenkielinen rockradio

Suomi imperiumi ulottuu Australiasta Aurinkorannikolle

Artikkelia päivitetty 6.12.2017 klo 9:04: Lisätty Kati Niemen kuva