1. yle.fi
  2. Uutiset

Kielletty muurahaiskäpybisnes jatkuu: Kiinaan salakuljetettiin 12 tonnia muurahaiskävyn suomuja

Parinkymmenentuhannen eläimen arvioidaan kuolleen ennätyslastin takia. Muurahaiskävyn osien kauppa on kielletty kansainvälisellä sopimuksella.

Eläinten salakuljetus
Muurahaiskäpy kuvattuna kambodžalaisessa eläinpelastuskeskuksessa helmikuussa 2016.
Muurahaiskäpy kuvattuna kambodžalaisessa eläinpelastuskeskuksessa helmikuussa 2016.Mak Remissa / EPA

Kiinassa on takavarikoitu ennätysmäärä salakuljetettuja muurahaiskävyn suomuja. Kiinan valtiollisten viestinten mukaan viranomaiset takavarikoivat heinäkuussa lähes 12 tonnia suomuja.

Näin suurta määrää varten on China Dailyn mukaan arviolta tapettu 20 000–30 000 eläintä. Suomusäkit löydettiin Shenzhenin satamasta eteläisessä Kiinassa heinäkuussa. Säkkejä oli yhteensä 250, ja suomut oli peitetty puuhiilellä hämäyksen vuoksi.

Kiinan valtiollisen uutistoimiston Xinhuan mukaan keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että tapaukseen liittyen on pidätetty kaksi ihmistä. Xinhuan englanninkielisillä verkkosivuilla kerrotaan, että pidätetyt ovat tunnustaneet (siirryt toiseen palveluun) tuoneensa suomut Afrikasta.

Kauppa kiellettiin mutta kysyntä pysyy

Muurahaiskäpy on maailman salakuljetetuin nisäkäs, ja kymmenen viime vuoden aikana Aasian ja Afrikan metsistä on hävinnyt noin miljoona yksilöä.

Muurahaiskäpyjä on useita lajeja, joista osa on todettu uhanalaisiksi. Muurahaiskäpyjen ruumiinosien kauppa on kielletty kansainvälisellä CITES-sopimuksella.

Kiinassa muurahaiskävyn kysyntä on viime vuosina kasvanut ja samalla niiden hinta salakaupassa on noussut. Eläimen suomuilla on perinteisessä lääkinnässä uskottu olevan parantavia vaikutuksia.

Lue lisää:

Muurahaiskäpy on maailman salakuljetetuin nisäkäs – suomuja käytetään jopa kitaran plektroina

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi