Analyysi: Ilo irti oppositiosta – SDP raivaa tietä hallitukseen

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on syksyn aikana hiipinyt mukaan pääministerikisaan.

puolueiden kannatus
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 15. marraskuuta 2017. Eduskunnassa käytiin keskiviikkona keskustelu sosialidemokraattisen, perussuomalaisen, vihreän, vasemmistoliiton, ruotsalaisen ja kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjeteista.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Vahva oppositiopolitiikka on nostanut SDP:n kannatusta. Ylen marraskuun mittauksessa demarit repivät eroa pääministeripuolue keskustaan eikä kokoomuksen kärkipaikka näytä enää tavoittamattomalta.

Keskikesän kannatuskuoppa on SDP:n johdolle enää vain pahaa unta. Vihreät nousi elo-syyskuussa SDP:n ohi suosituimmaksi oppositiopuolueeksi, mutta paluu politiikan arkeen on palauttanut marssijärjestyksen ennalleen.

SDP saarnaa eriarvoisuudesta

Porvarihallituksen haastaminen on SDP:n kärkipoliitikoille politiikan ruisleipää. Debateissa eduskunnassa yksi ja toinen SDP:n kansanedustaja on pompannut ylös puhumaan Sipilän hallituksen suomalaisten eriarvoisuutta lisäävästä politiikasta.

Kannatusmittausten tulosten valossa näyttää siltä, että SDP:n viesti puree ainakin osaan äänestäjistä. Vajaan 20 prosentin kannatuksessa ei normaalisti olisi mitään hurraamista, mutta monen demarin lähimuistissa on pelko siitä, että huonomminkin voisi mennä.

Antti Rinne nousee tuhkasta

Antti Rinteen kolmen ja puolen vuoden vuoristorata SDP:n johdossa on tarjonnut vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Rinne on edelleen enemmän kotona kabinettien neuvotteluissa kuin suurilla puhujalavoilla, eduskunnan debateissa tai tv-keskusteluissa.

Oppositiojohtaja Rinne on toivonut yhteisiä tv-väittelyitä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa. Turhaan. Sipilä ja Orpo ovat väistäneet yhteenotot.

Talouskasvu ei auta kaikkia

SDP:n kannatus on syksyn aikana noussut tasaisesti, vaikka paranevien talousnäkymien olisi voinut kuvitella nostavan hallituspuolueiden suosiota. Talouskasvu ei kuitenkaan näy vielä kaikkien kukkaroissa, joten SDP:n viesti eriarvoisuuden kasvusta toimii.

Punavihreä oppositio lyö SDP:n johdolla lisää löylyä haastamalla hallitusta eriarvoisuutta moittivalla välikysymyksellä, jota käsitellään eduskunnassa heti itsenäisyyspäivän jälkeen.

Hallitus vastaa välikysymykseen ensi torstaina suullisen kyselytunnin jälkeen, joten asiasta keskustelu jää eduskunnassa torstai-illan ratoksi. Eriarvoisuus-sanomaa on luvassa lisää, kun eduskunta vielä ennen joulua käy yksityiskohtaisesti läpi valtion ensi vuoden talousarviota.

SDP: Kasvu kuuluu kaikille

Talouskasvua hehkuttavalle hallitukselle harmillista on, että työllisyysluvut paranevat vain tuskallisen hitaasti. Työttömyys pysyy korkealla, vaikka avoimia työpaikkoja on tarjolla jopa ennätysmäärä.

Hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta häilyy vielä taivaanrannassa. Esteeksi ja talouskasvun jarruksi voi lähivuosina muodostua se, että avoimiin työpaikkoihin ei löydetä työntekijöitä.

Oppositiolle ja erityisesti SDP:lle työllisyyden hidas paraneminen on vahvaa polttoainetta. Ei ole sattumaa, että SDP;n vaihtoehtobudjetin otsikkona on: Kasvu kuuluu kaikille.

Lue myös:

Ylen puoluekannatusmittaus: SDP kirii kiinni kokoomusta – perussuomalaiset ohitti vasemmistoliiton