Ruotsi kieltää autoilijoilta kännykän käytön: "Kädet rattiin ajaessa"

Ruotsi seuraa Suomea ja muita Euroopan maita ja kieltää kännykän käytön autoillessa.

autoilijat
Mies käyttää puhelinta ajaessaan.
Hayley Blackledge / AOP

Ruotsin hallitus aikoo kieltää lailla autoilijoita pitämästä kännykkää kädessä ensi vuoden helmikuun alusta. Tähän mennessä kännykällä on voinut soittaa tai lähettää tekstiviestejä, jos se ei ole vaarantanut liikennettä.

Liikenteen vaarantamista on ollut vaikea todentaa, sanoo lakimuutosta valmistellut Liikenneviraston asiantuntija Peter Larsson.

– Autoilijoiden on ollut vaikea päätellä, koska kännykän käyttö on vaarallista. Myös poliisin on ollut vaikea pysäyttää kännykkää käyttävät autoilijat.

Ruotsi seuraa lainsäädännössään muita Euroopan maita kuten Suomea, joissa on jo Wienin yleissopimuksen mukaisesti kielto käyttää ajaessa kännykkää. Suomessa kiellettiin jo vuonna 2003 puhelimen käyttö ajaessa, jos sitä pitää kädessä.

Kädet tulee pitää ratissa

Larssonin mukaan Ruotsissa on mennyt aikaa asiasta tehtyihin tutkimuksiin, jotka eivät kaikki yksiselitteisesti kerro miten vaarallista kännykän kädessä pitäminen on.

– Olemme odottaneet, että asiasta tulee selkeämpää tietoa.

Liikennevirasto julkaisi selvityksensä viime keväänä ja suositti hallitukselle kännykkäkieltoa.

Infrastruktuuriministeri Tomas Enerothin mukaan kielto tarkoittaa yksinkertaistettuna, että ruotsalaisia autoilijoita kehotetaan pitämään kädet ratissa.

Hallitus uskoo, että lakimuutokselle löytyy laaja tuki valtiopäivillä.