Sankarihautajaiset Pelkosenniemellä – pikakiväärimies Olavi Hulkko ehti olla kadoksissa yli 70 vuotta

Aatu Olavi Hulkon jäänteet löytyivät itärajan takaa Ihantalan sotatantereelta, missä hän taisteli kesällä 1944.

sankarihauta
Sankarivainajan arkkua lasketaan hautaan.
Arkistokuva: sankarihautajaiset talvisodan aikanaEino Nurmi

Pelkosenniemellä vietettiin torstaina sankarihautajaisia, kun Jatkosodassa kaatunut ja 73 vuotta kadoksissa ollut Aatu Olavi Hulkko siunattiin juhlavin menoin kotiseurakuntansa multiin. Olavi kaatui jatkosodan ratkaisutaistelussa Ihantalassa.

Vuosikymmenet eivät ole himmentäneet sotiemme uhrien muistoa. Viime sodissamme kaatui yli 90 000 suomalaista sotilasta. Suurin osa näistä sankarivainajista saateltiin jo sotavuosina kotiseurakuntiensa sankarihautausmaihin.

Noin 13 000 kentälle jääneen tai kadonneen sotilaan kohtalo jäi kuitenkin epäselväksi. Heidän joukossaan oli pelkosenniemeläinen Aatu Olavi Hulkko.

Sotaan pikakiväärimieheksi

Sankarivainajan sukulainen Matti Hulkko pukee sanoiksi sen ajatuksen, minkä Olavin kotiin tulo herättää.

– Meitä muistutetaan tänään siitä, mitä on ollut Suomen itsenäisyyden puolustaminen, kun laskemme Ihantalan ratkaisutaistelussa kentälle jääneen Aatu Olavi Hulkon jäämistön kotikunnan sankarihautaan. Hautakivi on odottanut 73 vuotta kotiin palaavaa.

Veteraanimatrikkelin tietoihin perustuen Olavi kutsuttiin 23 vuoden iässä talvisotaan pikakivääriampujaksi. Olavin vanhempi veli Veikko taisteli samassa Erp 17:ssä – hänkin pikakivääriampujana. Talvisodasta veljekset palasivat ehjinä. Jatkosodassa heitä oli kolme veljestä, kun Alpo Mikael oli taistelussa mukana.

Jatkosodan ratkaisutaistelussa 29.6.1944 Olavi kaatui ja jäi kentälle. Veljet Alpo Mikael ja Veikko palasivat kotiin, joskin Alpo haavoittuneena.

Olavilla oli kahdeksan sisarta, joista kaksi kuoli vauvana. Äiti kuoli, kun Olavi oli 6-vuotias. Isä Aatu ja vanhemmat sisaret veivät perhettä eteenpäin. Perheellä oli vaatimaton mökki Pelkosenniemen Lehtikankaalla. Perheen isä Aatu ja pojat olivat metsätöissä ja keväisin uitossa.

Kansakoulusta metsuriksi

– Tarkemmin en Aatu Hulkon perheen elämästä tiedä, mutta voin kuvitella, millainen oli Olavin lapsuus, kun olen itsekin kasvanut samalla Lehtikankaalla Kemijoen varrella, sanoo Matti Hulkko.

– Lapsena ongittiin, uitiin ja uisteltiin joella ja vanhempana pyydettiin riistaa ansoilla. Ystävälliset ja auttavaiset naapurit Lehtelät, Pyhäjärvet ja Kilpimaat elivät maanviljelyksestä ja karjanhoidosta. Naapuriapua on annettu ja saatu.

Kansakoulun käytyään Olavi on aloittanut metsurin työt, kuten siihen aikaan oli tapana. Metsureista kasvoi rohkeita ja voimakkaita isänmaan puolustajia. Heitä saamme kiittää siitä, että Stalinilta jäi Suomi miehittämättä.

Matti Hulkko vielä sukunsa puolesta kiittää Olavin löytymisestä ja kotiinsaattamisesta Sotavainajien muiston vaalimisyhdistystä, Sodankylän jääkäriprikaatia, Pelkosenniemen seurakuntaa ja Pelkosenniemen sotaveteraaneja.

1 300 sotilaan jäänteet löydetty

Vuoden 1992 jälkeen on itärajan takaa löydetty ja tuotu kotiin noin 1 300 suomalaissotilaan jäänteet. Näistä 350 on kyetty luotettavasti tunnistamana, kuten Olavi Hulkko nyt.

Tunnistaminen perustuu jäämistön yhteydessä löydettäviin tuntolevyihin, arkisto- ja sukuselvityksiin sekä nyttemmin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella tehtäviin DNA-tunnistuksiin. DNA-näytteen perusteella varmistui Olavi Hulkonkin henkilöllisyys.

Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksestä kerrotaan, että tänä vuonna näitä tunnistettujen vainajien muistotilaisuuksia on ollut 13 paikkakunnalla – ja nyt Pelkosenniemellä. Tunnistamattomiksi jääneet vainajat siunataan ja haudataan yhteishautoihin erikseen järjestettävissä sankarihautajaisissa.

Sotavainajatyötä ohjaa periaate "sankarivainajien muisto on ikuinen".