1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. euro

Orpo puolusti euroa kyselytunnilla – "Kaikki menee paljon parempaan suuntaan"

Eduskunta kiisteli kyselytunnilla europolitiikan onnistumisesta.

Eduskunnan kyselytunti
Eduskunnan kyselytunti
Perussuomalaisten Laura Huhtasaari eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 30. marraskuuta 2017. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Perussuomalaisten kansanedustaja ja presidenttiehdokas Laura Huhtasaari ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) olivat eduskunnan kyselytunnilla tiukasti eri mieltä siitä onko euroon liittyminen ollut Suomelle hyvä ratkaisu.

Huhtasaari piti euron käyttöönottoa historiallisena virheenä, joka Euroopan keskuspankin EKP:n roskapaperiostojen ja Kreikka-takuiden myötä on aiheuttanut Suomelle yhteensä 90 miljadrin euron talousvastuut.

Huhtasaaren mukaan EKP pitää korkoja keinotekoisesti alhaalla ja mahdollistaa ongelmamaiden velkaantumisen entisestään. Huhtasaari povasi euron kaatumista ja vastuiden lankeamista maksuun.

Orpo piti Huhtasaaren oletuksia väärinä ja puolusti voimakkaasti aikanaan tapahtunutta yhteisvaluuttaan liittymistä.

– Se on ollut hyvä ratkaisu. Se sitoo meidät eurooppalaiseen yhteismarkkina-alueeseen. Niille suuntautuu 40 prosenttia meidän viennistämme. Euro on käynyt läpi todella vaikeita vaiheita, mutta tällä hetkellä euroalueen tilanne on kohtuullisen vakaa, sanoi Orpo.

Orpo: Mahdolliset kriisit pystytään ratkomaan

Orpo totesi, että euroalueella on luotu mekanismit, joilla pystytään ratkomaan euroalueen valtioiden ja pankkien mahdollisia kriisejä.

EKP on Orpon mukaan lähtenyt kiristämään tasettaan, mikä voi tuoda tullessaan korkojen nousua. Orpo kuitenkin toivoi, että korkojen nousukin tapahtuisi vakaan talouden merkeissä.

– Nyt seuraavassa vaiheessa meidän pitää saada riskitasoja alemmas niin pankkijärjestelmässä kuin ylivelkaantuneilta valtioilta. Silloin voimme kaikki nukkua yömme vielä rauhallisemmin, mutta tällä hetkellä kaikki menee paljon parempaan suuntaan, Orpo rauhoitteli.

Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen näki Huhtasaaren puheissa kaipuuta takaisin markka-aikaan. Salolainen ei muistellut markan aikaa hyvällä.

– Suomen talouspolitiikka markka-aikana oli sitä, että me devalvoimme kerran kymmenessä vuodessa ja useimmiten kaksinumeroisilla luvuilla. Käsitys siitä, että se oli jonkunlaista hienoa aikaa rahapolitiikan osalta, on täysin virheellinen. Euro on sentään tuonut meidän talouteemme jonkinlaista vakautta ja pakottaa meidät tiukempaan talouspollitiikkaan, sanoi Salolainen.

– Kaikki tämä mitä te esitätte on väärin, äyski Salolainen Huhtasaarelle.

Katso koko kyselytunti tästä linkistä