Hyppää sisältöön

Laaja tutkimus: Käytettyjen tuontiautojen veronkierrosta miljoonien menetykset valtiolle

Veronkierto väheni vuonna 2013, kun katsastusasemat ja Tulli tiivistivät yhteistyötään.

Käytettynä Suomeen tuoduista autoista noin joka kymmenennestä on kierretty veroja. Tämä käy ilmi Palkansaajien tutkimuslaitoksen tekemästä käytettyjen tuontiautojen veronkiertoa käsittelevästä tutkimuksesta.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Tullin kanssa ja siinä on hyödynnetty laajoja aineistoja, joista selviää muun muassa käytettynä maahan tuotujen autojen tiedot ja niiden myöhempi katsastushistoria.

Tutkimuksen mukaan veronkierto tapahtuu laittomasti vähättelemällä auton arvoa autoveroilmoituksessa. Siinä auton omistaja ilmoittaa, että autolla on ajettu todellista enemmän. Tällöin auton verotusarvo ja siten autoveron määrä arvioidaan autoverotuksessa todellista arvoa pienemmäksi.

Liioitellut kilometrit tulevat ilmi, jos saman auton katsastuksessa samaan aikaan tai jopa vuosia myöhemmin auton matkamittarilukema on autoveroilmoitusta pienempi.

Tutkimuksessa lasketaan, että rahaksi muutettuna liioitellut kilometrit olisivat tuoneet valtiolle lähes yhdeksän miljoonaa euroa enemmän verotuloja tarkastelujaksolla 2008–2015.

Katsastuksissa alettiin syynätä mittarilukemia

Tutkimuksessa huomautetaan, että veronkierto väheni myöhemmin selvästi, koska autojen tietoja ja katsastushistoriaa alettiin hyödyntää aiempaa paremmin veronkierron valvonnassa.

Vuodesta 2013 lähtien katsastuksissa alettiin kerätä järjestelmällisesti autojen matkamittarilukemien tietoja. Näitä tietoja välitettiin myös Tullille verovalvonnan tehostamiseksi.

– Oli hienoa, että verottaja keksi alkaa hyödyntää toista lähdettä. Se oli innovatiivinen juttu ja kansainvälisestikin poikkeuksellinen, kertoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen.

Tutkimuksessa myös havaittiin, että kun autoveroilmoitusten tekijöille tiedotettiin aiempaa tiukemmasta valvonnasta, veronkierto väheni entisestään.

Kososen mukaan tämänkaltaisesta veronkierron torjunnasta voitaisiin ottaa enemmän mallia muuhunkin verovalvontaan.

– Olisiko mahdollista kehittää systemaattista vertailuinformaation keräämistä, jolla verovalvontaa saataisiin tehokkaammaksi, hän pohtii.

Lue myös:

.
.