Brittilehti suitsuttaa: 18 syytä, miksi Suomi on maailman upein maa

Torilla tavataan? Prinssi Williamin vierailu Suomeen innosti brittilehden suitsuttamaan Suomea.

Kuva: Nelli Kallinen / Yle

Suomi 100, itsenäisyyspäivä lähestyy, maamme suorastaan vilisee vierailevia prinssejä ja tulevaisuuden toivot ovat kokoontuneet Slushiin. Ja mikäpä olisikaan mukavampi kirsikka kakun päälle, kuin maamme suitsutus ulkomailla asti.

Brittilehti Telegraph (siirryt toiseen palveluun) julkaisi torstaina jutun, jossa todetaan, että kyllä prinssi Williamin kelpaakin olla Suomessa vierailulla, sillä onhan tämä kerta kaikkiaan suorastaan maailman mahtavin maa.

Suomen mahtavuuden todistamiseksi lehti listasi 18 syytä, miksi Suomi on maailman upein  – tässä osa niistä.

Vuosaaren Aurinkolahti eli Helsingin Riviera. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Luonto: Puut, järvet, revontulet ja... rannat!

Ymmärrettävistä syistä luonto on päässyt useampaankin kohtaan listassa.

Telegraph mainitsee muun muassa, kuinka missään muualla Euroopassa ei ole yhtä paljon puita kuin Suomessa. Myös Tilastokeskus listaa (siirryt toiseen palveluun), kuinka Suomessa on eniten metsiä Euroopassa. Lisäksi "tuhansien järvien maa" mainitaan. Myös taivaan tulet komeilevat lehdessä ihailun aiheena – onhan revontulien näkeminen nimittäin Suomessa hyvinkin mahdollista.

Telegraph on nostanut listalleen myös, kuinka maassamme on... "yllättävän hyvät rannat". Esimerkiksi on nostettu Helsingin Vuosaaren Aurinkolahti, jota kutsutaankin Ylen jutun mukaan jopa Helsingin Rivieraksi satojen metrien uimarannallaan.

Listassa mainitaan myös, kuinka Suomessa voi nähdä luonnossa ahman tai jopa karhun. Lehti on myös tehnyt jutun (siirryt toiseen palveluun), miten Suomen luonnosta voi bongata karhun viikonloppureissulla.

Perusasiat kuntoon: Joulupukki, kahvi ja sauna

Eikä suitsutuslista olisi mitään ilman perinteisiä asioita:

Lehti kertoo, kuinka itse Joulupukki asuu Suomen Lapissa – ja kuurapartaa voi käydä myös tapaamassa. Tämän yhteydessä myös mainitaan, kuinka pohjoisessa asuu myös alkuperäiskansa saamelaiset.

Eikä lista luultavasti olisi mitään ilman saunaa. Lehden mukaan saunominen on suorastaan lähes kansallinen pakkomielle. Esimerkiksi Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomessa oli vuoden 2016 lopussa yli kaksi miljoonaa saunaa.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Sumppi, tsufe, tai ihan vain kahvi – rakkaalla juomalla on monta nimeä. Brittilehti mainitsee myös lähes ihailevaan sävyyn, kuinka suomalaiset kittaavat kurkustaan alas ennätyksellisen paljon kahvia. Tottahan se myös on – Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) suomalaiset joivat viime vuonna 9,9 kiloa kahvia henkeä kohden. Tämä on yhdistyksen mukaan eniten maailmassa.

Aikamatkustusta ja tyytyväisiä ihmisiä

Ehkä hieman erikoisena seikkana listassa komeilee "voit matkustaa ajassa". Tässä siis tarkoitetaan sitä, kuinka "saa takaisin 60 minuuttia" jos ylittää rajan Suomesta Ruotsiin. Syynä siis tunnin aikaero rakkaan naapurimaamme kanssa.

Ja koska Suomi on niin mahtava maa, niin täällä myös asuu listan mukaan tyytyväisiä ihmisiä. Suomi on maailman viidenneksi onnellisin maa, listaa myös Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun) viitaten Maailman talousfoorumin 2016 listaukseen (siirryt toiseen palveluun).

Revontulia voi näkyä ensi yönä etelässäkin. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Turvallisuus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo

Yllämainittujen lisäksi listalla mainitaan Suomen hyviksi puoliksi myös suuria ja tärkeitä asioita kuten turvallisuus, luontoystävällisyys, suvaitsevaisuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo.

Ja tottahan toki listaaminen hallitaan myös Suomessa: tästä Tilastokeskuksen linkistä (siirryt toiseen palveluun) voi katsoa, missä kaikissa asioissa Suomi on maailman kärjessä.

Brittilehden jutusta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV (siirryt toiseen palveluun).