1. yle.fi
  2. Uutiset

Myrkkyä juoneen kroaattikomentajan pullossa "tappavaa ainetta" – mutta kuinka hän sai sen oikeuteen?

Hollannissa tutkitaan paitsi Slobodan Praljakin kuolinsyytä, myös tuomioistuimen ja tutkintavankilan turvajärjestelyjä. Praljak otti myrkkyä, kun hänen tuomionsa vahvistettiin.

Jugoslavia
Bosnian kroaattijoukkoja 1990-luvulla komentanut Slobodan Praljak saapui oikeuteen Haagissa Hollannissa 29.11.2017. Harmaatukkainen Praljak kuvassa ihmisjoukon keskellä.
Bosnian kroaattijoukkoja 1990-luvulla komentanut Slobodan Praljak saapui oikeuteen Haagissa Hollannissa 29.11.2017.Robin van Lonkhuijsen / EPA

Hollannissa aloitettiin torstaina tutkinta Jugoslavia-tuomioistuimessa itsemurhan tehneen kroaattikomentajan tapauksesta. Bosnian kroaattijoukkoja 1990-luvulla komentanut Slobodan Praljak joi myrkkyä keskiviikkona sen jälkeen, kun hänet oli todettu syylliseksi sotarikoksiin. Hän kuoli myöhemmin sairaalassa.

Tarkkaa tietoa Praljakin mukana olleen pullon sisällöstä ei ole.

– Alustavat testit ovat osoittaneet, että pullossa oli kemiallista ainetta, joka voi aiheuttaa kuoleman. Ruumiinavaus tehdään pian, kertoo syyttäjä Marilyn Fikenscher Haagin syyttäjänvirastosta.

Fikenscher ei tarkentanut aineen laatua. Syyttäjien mukaan asiaa tutkitaan avustettuna itsemurhana ja lääkelain rikkomisena.

Mistä ruskea pullo oli peräisin?

Jugoslavian sotarikosten tuomioistuin hylkäsi Praljakin valituksen keskiviikkona ja piti voimassa tälle annetun 20 vuoden vankeustuomion sotarikoksista vuosina 1992–1995 käydyssä Bosnian sodassa. Praljak kumosi oikeussalissa ruskean pullon sisällön kurkkuunsa, ja teko lähetettiin suorana ympäri maailmaa.

Toistaiseksi ei ole tietoa, miten ja missä Praljak oli saanut aineen haltuunsa. Praljakin asianajaja sanoi torstaina, ettei hänkään tiedä aineen alkuperää.

Praljakia pidettiin YK:n tarkasti vartioidussa pidätyskeskuksessa, jossa kaikki asemasta, kansallisuudesta ja iästä riippumatta joutuvat turvatarkastukseen. Myös kaikki keskukseen lähetetty posti tarkastetaan.

Tuomioistuimen edustaja kieltäytyi torstaina kommentoimasta turvajärjestelyjä vedoten meneillään olevaan tutkintaan. Myöskään Praljakin luona viime aikoina vierailleista ei ole kerrottu tietoja julkisuuteen.

Jugoslavian sotarikosten tuomioistuin antoi keskiviikkona viimeiset tuomionsa. Yhteensä kuuden Bosnian kroaattijohtajan tuomiot pidettiin voimassa.

Viime viikolla Haagissa tuomittiin serbikenraali Ratko Mladic elinkautiseen vankeuteen Srebrenican kansanmurhasta.

Lue lisää:

Sotarikostuomioistuimesta tulikin rikospaikka – Syylliseksi tuomittu sanoi juoneensa myrkkyä

Jugoslavian sotarikosten tuomioistuin lopettaa: viimeisenä tuomiolla Mostarin sillan tuhoajat

Kansanmurhasta tuomittu Ratko Mladić on yhä sankari Belgradin kaduilla

Ratko Mladićille elinkautinen vankeustuomio kansanmurhasta ja sotarikoksista

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi