Herätys: Perussuomalaiset suurin nousija, Saksa kotiuttaa diplomaatteja Pohjois-Koreasta, etelään lumimyräkkä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel
Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel.Felipe Trueba / EPA

Saksa vähentää diplomaatteja Pohjois-Koreassa

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel on ilmoittanut, että Saksa vähentää diplomaattista työtään Pjongjangissa. Gabrielin mukaan Saksa on jo vähentänyt kaksi diplomaattia ja aikoo vielä tuoda pois yhden diplomaatin. Diplomaattitehtävien vähentäminen liittyy Pohjois-Korean viimeisimpään ohjuskokeeseen.

Tukholmassa vietetään kuninkaallisia ristiäisiä

Prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian poika, prinssi Gabriel kastetaan tänään. Yle näyttää suorana lähetyksenä ristiäistilaisuuden Drottningholmin linnan kirkosta kello 12.30 alkaen. Lue tästä asiantuntijoiden vinkit, mitä seurata kirkossa.

Prinsessa Sofia ja prinssi Carl Philip.
Prinsessa Sofia ja prinssi Carl Philip.Kungahuset.se

Kokoomus yhä suurin, perussuomalaiset nousussa

SDP:n kannatus jatkaa vahvaa nousuaan. Taloustutkimuksen Ylelle tekemissä puoluekannatusmittauksissa SDP:n kannatus on noussut loppukesän alle 16 prosentista lähes 20 prosenttiin. Kokoomukselle mitattiin marraskuussa runsaan 22, keskustalle yli 17 ja vihreille noin 14 prosentin kannatus. Perussuomalaisten kannatus nousi yli kahdeksan prosentin ja se ohitti vasemmistoliiton.

Grafiikka puoluekannatuksesta.

Osa maksaa kierrättämisestä kaksinkertaisesti

Suomessa osa kuluttajista maksaa pakkauskierrättämisestä kaksi kertaa. Syynä tähän on muutos jätelakiin parin vuoden takaa. Silloin perustettiin tuottajavetoinen kierrätysjärjestelmä Rinki, jonka kustannukset katetaan ostettavan tuotteen hinnassa.

Epäsiisti Rinki-ekopiste Kuopion Petosella.
Jani Teerijoki

Rinki-verkosto ei ole ollut kaikissa kunnissa tarpeeksi tiheä, vaan kunnalliset jätelaitokset ovat joutuneet täydentämään verkostoa. Tällöin kuluttaja maksaa pakkausten kierrättämisestä myös kunnallisen jätemaksun kautta.

Länsimetro hukassa? Autoilijat toivovat lisää opasteita liityntäparkkeihin

Kaikista upouuden länsimetron parkkihalleista ei ole aivan mutkatonta suunnistaa metron kyytiin. Ylen lisäksi sekä Espoon kaupunki että HSL ovat saaneet metron käyttäjiltä jonkin verran palautetta puutteellisista opasteista ja ohjeistuksesta.

Tapiolan metroaseman sisäänkäynti.
Marja Väänänen / Yle

Reitillä liityntäpysäköinnistä metrolaiturille voi löytyä jopa kolmen eri toimijan opasteita.

Joulukuu alkaa lumipyryssä

Lapissa on ollut kuluvan talven kylmin yö, kun Utsjoella mitattiin -29,4 astetta. Aamun tunteina ajokeli muuttuu vaikeaksi Etelä-Suomessa lumimyräkän myötä, kertoo Ylen meteorologi Elina Lopperi. Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen (siirryt toiseen palveluun) huonon ajokelin mahdollisuudesta sadealueilla. Etelässä lumisateet jatkuvat koko päivän ja väistyvät vasta illalla. Maan itäosaan sateet ehtivät iltapäivällä ja väistyvät sieltä yöllä.

Perjantain sääkartta.
Yle Sää

Lue lisää Ylen sääsivuilta.