Reuters: Brasilian kanaloissa räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia – pakkotyössä jahdataan nokkivia ja kynsiviä kanoja jopa 20 tuntia päivässä

Brasilia on rypenyt lihateollisuuden skandaalissa pitkin vuotta. Nyt uusi tutkimusraportti paljastaa epäinhimillisiä työolosuhteita.

lihateollisuus
Kanoja ahtaasti vieretysten.
Erik S. Lesser / EPA

Tuhannet ihmiset joutuvat työskentelemään epäinhimillisissä oloissa Brasilian kasvavan lihateollisuuden työpaikoissa, kertoo uutistoimisto Reuters. IATP-tutkimuslaitoksen mukaan joidenkin on pakko työskennellä jopa 20 tuntia päivässä.

Tutkimuslaitoksen raportin mukaan orjatyövoima Brasilian siipikarja-alalla on laajalle levinnyttä. Raportissa vaaditaan parempia työolosuhteita, pakkotyövoimaoikeuksia sekä työsopimusten täytäntöönpanoa. Brasilia on maailman suurin siipikarjan viejä.

Raportissa kerrotaan kymmenestä työntekijästä, jotka joutuvat jahtaamaan kanoja jopa 20 tuntia päivässä. ´Jahtaajat joutuvat keräämään jopa 50 000 kanaa päivässä suurelta maatilalta. Raskasta kananjahtityötä pidetään likaisena ja vaarallisena, sillä siipikarja voi nokkia, kynsiä ja ulostaa, kun sen saa kiinni.

– Työntekijät, joiden tehtävänä on tarttua kanoihin ja kuljettaa ne maatilalta teurastamoon, kärsivät räikeistä virheistä työolosuhteissa, IATP-raportti kertoo.

Kymmenet yritykset ovat allekirjoittaneet vuonna 2007 sopimuksen orjatyövoiman hävittämisestä. Silti yli 160 000 ihmisen uskotaan olevan modernin orjuuden uhreja Brasiliassa. Tähän on arvioitu mukaan pakkotyö, kertoo oikeusjärjestö Walk Free.

Brasilia kohtasi valtavan lihaskandaalin, kun useaa lihantuottajaa alettiin epäillä lahjonnasta viime keväänä. Brasilialaiset lihantuottajat olivat lahjoneet vuosien ajan viranomaisia ja poliitikkoja, jotta nämä eivät huomioisi mädäntyneen ja salmonellaa sisältävän lihan vientiä ulkomaille. Lihaa vietiin myös Euroopan markkinoille.

Yle Uutiset kertoi maaliskuussa, kuinka brasilialaista broilerinlihaa on käytetty myös Suomessa.

Lähteet: Reuters