1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Zimbabwen presidentti nimitti hallituksensa

Hallituksen varajäseniä ei ole kerrottu. Se on harmittanut joitakin zimbabwelaisia, jotka odottivat kattavampia tietoja uudesta hallituksesta.

Kuva: STR / EPA

Zimbabwen uusi presidentti Emmerson Mnangagwa on nimittänyt kabinettinsa. Hän nimitti hallitukseensa muun muassa kenraalimajurin, joka ilmoitti televisiossa armeijan ottaneen maan kontrolliinsa. Presidentti nimitti kabinettiinsa myös esimerkiksi edellistä presidenttiä Robert Mugabea vastustaneita sotaveteraanijohtajia. Mukaan mahtui kuitenkin myös Mugaben aikaisia ministereitä.

Oppositiopoliitikkoja kabinettiin ei kuitenkaan ole otettu mukaan. Opposition mukaantuloa olisi pidetty merkkinä siitä, että pitkäaikainen Mugaben liittolaisena tunnettu Mnangagwa, olisi päässyt irti Mugaben varjosta. Hallituksen jäsenten luettelossa ei kuitenkaan mainita varajäseniä. Tämä oli pettymys joillekin zimbabwelaisille, jotka olivat odottaneet kattavampaa listausta hallituksesta.

Mnangagwa vannoi virkavalan viime viikolla reilu kolme viikkoa sen jälkeen, kun Mugabe antoi hänelle potkut. Mnangagwan erottamista vastustanut armeija otti tämän jälkeen vallan ja sulki Mugaben kotiarestiin. Mugabe ilmoitti erostaan viime viikolla.