Talvi tulee pikavisiitille etelään – luvassa hankalat ajo-olosuhteet

Perjantaina tupruttaa lunta, mutta lumi sulanee nopeasti sunnuntain vesisateen myötä.

Talvisää
lumisade lumipyry.
Derrick Frilund / Yle

Perjantaina iltapäiväliikenteessä on luvassa vaikeat ajo-olosuhteet.

Lumipyry on hiljalleen alkamassa aamulla maan etelä- ja kaakkoisosassa. Ylen meteorologi Elina Lopperi kertoo, että lumisade on alkanut maan kaakkoisosassa jo varhain aamulla. Pääkaupunkiseudulla sade voi tulla aamuliikenteen aikaan vetenä tai räntänä, mutta päivän edetessä sade muuttuu lumeksi.

– Iltapäiväliikenteessä voi sitten ollakin jo hankalammat ajo-olosuhteet, kun lunta pyryttää ja tuuli on voimakasta. Lumi on myös helposti tarttuvaa, kun lämpötila on nollassa.

Myös Itä- ja Kaakkois-Suomessa lumipyry tekee ajokelistä hankalan.

Lopperin mukaan perjantaina sateisinta on Mikkelissä ja Savonlinnassa. Lunta tulee enimmillään 10 senttimetriä, ja voimakas tuuli kinostaa lunta.

Saderintama siirtyy keskiyön aikoihin itään. Lauantaina koko maassa saadaan nauttia talvisesta säästä, sillä lämpötila pysyttelee pakkasella koko maassa.

Sen sijaan sunnuntaina lumet saavat kyytiä, kun Suomeen saapuu uusi saderintama.

– Sunnuntaina etelässä sataa runsaasti vettä ja lämpötila on reilusti plussan puolella. Lumet sulavat maan etelä- ja keskiosasta.

Pohjoisessa sää pysyttelee pakkasella, joskin kireimmät pakkaset hellittävät. Perjantain vastaisena yönä mitattiin tämän talven pakkasennätys Utsjoen Kevojärvellä, jossa mitattiin -30,5 astetta.