1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulumaa on huonoa äitiyttä, kusipäisyyttä ja perheen hylkäämistä

Kotimainen komediallinen jouludraama Joulumaa nostaa esiin paitsi perheen kaipuun myös raskaan äitiyden.

kulttuuri
Elokuvan hahmot joulupöydässä.
Tähtihetkessä puhuttiin jouluelokuvasta, joka käsittelee ihmissuhdekriisejä luomutilalla.

Kesäkaverit-elokuvalla debytoineen Inari Niemen toinen elokuva Joulumaa _kehittelee joulunvietosta ihmissuhdesopan. _Joulumaan päähenkilöitä ovat avioerosta toipuva viisikymppinen Helena ja omaa aikaa lapsesta erossa kaipaava kolmekymppinen Unna.

Helena saapuu elokuvassa ystävänsä kanssa jouluviettoon pienelle luomutilalle, jota pyörittää Unna ja hänen miehensä. Pian farmille saapuu lisää porukkaa, joista erityisesti uudet miehet sekoittavat pakkaa.

Niemen mielestä joulu on hedelmällinen lähtökohta draamalle.

– Jouluna syntyy painetta, jos ei ole rauhaisaa läheisten ympäröimänä.

Pariskunta sängyssä.
Elokuvassa avioerosta toipuva Helena päätyy sänkyyn uuden miehen kanssa.Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi

Avioerokriisi jättää elämään menneeseen

Milka Ahroth esittää eronnutta Helenaa, joka toivoo nuoremman naiseen matkaan lähteneen miehen palaavan vielä kotiin. Ahlrothin mielestä hahmoon pystyi samastumaan.

– Kiinnostavaa on, että Helena on tavallinen ihminen, joka on tehnyt itseään koskevan tärkeän päätöksen. Hän odottaa miestään. Helena ei ole mikään suurten liikkeiden ihminen. Sitten hänelle alkaa kuitenkin lyhyessä ajassa tapahtua paljon, joten elämällä on mahdollisuus muuttua, Ahlroth sanoo.

Hänen mielestään nimenomaan vastanäyttelijät nousivat äärimmäisen tärkeiksi hahmoa rakentaessa. Ahrothin kilpakosijoita esittävät Martti Suosalo ja Tommi Korpela.

– En voisi toivoa itselleni parempia vastanäyttelijöitä. Helena ei ole mitenkään toiminnallinen sankari, joten miehet ja heidän näyttelijänsä tekevät myös Helenan henkilöä.

Äidille oma elämä

Maatilalle ja miehelle ja tyttärelleen aikansa antava Unna on turhautunut elämäänsä. Hän kokee vanhempana vähemmyyttä mieheensä, jonka näkee loistavana isänä. Unna kärsii huono äiti -sydroomasta ja kaipaa työminäänsä ja aikaa poissa perheen parista.

Nainen hakkaa halkoja.
Unna (Anna Paavilainen).Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi

– Unna ja Helena ovat kumpikin risteyskohdassa elämässään. He miettivät ovatko valinneet oikein menneisyydessä. Ehkä toisiaan katsomalla he myös tajuavat itseään, sanoo Niemi.

Ohjaaja-käsikirjoittajalle oli tärkeää rakentaa Joulumaahan kokonaisia hahmoja, joten sivuhenkilötkään eivät pelkisty yhteen määreeseen.

– Esimerkiksi entinen mies ei ole pelkkä kusipää, jonka toimintaa ei mitenkään selitetä. Hän on ymmärrettävä tyyppi, johon samaistuakseen ei tarvitse olla tiettyä sukupuolta. Ylipäätään mielestäni ei ole olemassa erikseen nais- ja miesongelmia.

Lue seuraavaksi