Jos veronpalautuksen voi säästää, pankkitili ei ole välttämättä paras vaihtoehto

Osakkeisiin ja rahastoihin sijoittaminen on lisännyt suosiotaan. Nokia ja Elisa ovat yksityishenkilöiden suosituimmat pörssiosakkeet.

säästäminen
Sadan euron seteleitä ja luottokortti.
Pixabay

Mihin voisi sijoittaa keskimääräisen, hieman yli 700 euron veronpalautuksen, jos sitä ei ole tarvetta kuluttaa ja on mahdollisuus laittaa kyseinen raha säästöön? Vinkkejä tähän antoivat Yle Radio 1:n Ykkösaamun lähetyksessä perjantaina Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ja Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Kärkkäinen muistutti veronpalautusten olevan jo itsessäänkin tavallaan säästämistä, sillä kyseessähän ovat rahat, jotka olisi voinut kuluttaa viime vuonna, mutta ne ovat siirtyneet tälle vuodelle joulukuuhun. Veronpalautukset maksetaan 5.12.2017.

Pörssisäätiön Lounasmeri totesi, että Suomessa pankkitileillä on poikkeuksellisen paljon rahaa, vaikka pankkitileillä korkotaso on nollan tuntumassa.

– Osakemarkkinoille sijoittamalla voisi saada tuottoa, ja Suomessa jo 800 000 ihmistä omistaakin pörssiosakkeita.

Lounasmeri kertoi yksityishenkilöiden suosituimpia sijoituskohteita olevan Nokian ja Elisan osakkeiden. Hän kuvaili 700 euron summan olevan sopiva sijoittamisen aloittamiseen. Aloittaminen on sijoittamisessa yleensä vaikeinta.

Osingot voivat tuottaa tiliä paremmin

– Tilille säästäminen on yhä yleisin tapa ja lyhyen aikavälin säästämisessä se voi olla ok, mutta pitemmälle mennessä kannattaisi pohtia muitakin vaihtoehtoja, Nordean Kärkkäinen totesi.

Hän kertoi rahastojen ja osakkeiden suosion kasvaneen. Lounasmeri kertoi talouden positiivisten näkymien vaikuttavan siihen, että ihmiset ovat halukkaampia sijoittamaan ja toisaalta siihenkin, että ihmisille kertyy säästöjä, joita voi sijoittaa. Kaikista yhtiöistä osinkoa ei kuitenkaan irtoa.

Yhtenä mahdollisena tilisäästämisen vaihtoehtona Lounasmeri piti pörssin osinkoa maksavia yhtiöitä. Monen yhtiön tavanomainen osinkotaso on 3-4 prosenttia vuodessa, joka on pankkitilin nollakorkoon verrattuna jo hyvä tuotto.

– Kurssikehitystä ei tarvitse niin miettiä, jos osakkeet aikoo omistaa pitkään, Lounasmeri totesi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi aiemmin tällä viikolla sijoitustapahtumassa puhuessaan, että osinkojen verotusta ei aiota kiristää tällä hallituskaudella.

Rahastoissa kannattaa tarkkailla kulurakennetta

Lähetyksessä oli puhetta myös rahastosijoittamisesta. Rahastoissa on monia eri riskitasoja, ja erilaisiin rahastoihin hajauttamalla riskejä saa pienennettyä. Lounasmeri suositteli katsomaan myös rahaston kulurakennetta.

– Tuotoista ei voi tietää aina, kuinka ne toteutuvat, mutta kulut toteutuvat varmasti.

Lounasmeren mukaan suomalaiset ovat kiitettävästi aktivoituneet vertailemaan rahastojen kuluja, mikä on myös edistänyt kilpailua pankkien välillä.

Kannattaako sitten sijoittaa kotimaahan vai ulkomaille? Kärkkäinen kannatti maantieteellistä hajauttamista, joka on jälleen sijoitusten tuottoa ajatellen hieman turvatumpaa. Sijoituksiin liittyy aina myös riski arvonlaskusta.

– On tärkeää hajauttaa eri kohteisiin, mutta se onnistuu myös sijoittamalla Helsingin pörssiin, sillä sen yritysten tuotot tulevat eri alueilta, Lounasmeri kommentoi.

Yle kertoi aiemmin tällä viikolla, että rahastosijoitusten arvo on kasvanut reippaasti kymmenessä vuodessa. Kotitalouksien osuus rahastojen pääomasta on noin 40 prosenttia.

*Lue myös *

Makuutatko sinäkin lapsesi rahoja pankkitilillä? Ei kannata – Kysyimme asiantuntijoilta, miten lapsen varat kannattaisi sijoittaa