Pelastusta etänä: tilannekeskusten merkitys kasvaa onnettomuuksien hoidossa

Pelastusopistolle Kuopioon on valmistunut Suomen ensimmäinen koulutuskäyttöön rakennettu tilannekeskus. Siellä kerätään ja muokataan tietoa johtamista ja päätöksentekoa varten.

Pelastusopisto
Pelastusopiston koulutus- ja tukikäyttöön tarkoitettu tilannekeskus
Antti Karhunen / Yle

Pelastusopistolle koulutuskäyttöön räätälöityä tilannekeskusta on ollut keskeisesti suunnittelemassa yliopettaja Matti Honkanen.

– On suuri merkitys sillä, että saamme tilannekeskuksen ammatillisen opetuksen käyttöön ja myös täydennyskoulutuskäyttöön. Laajamittaisella tilannekeskuksella pystymme tuottamaan pelastustoimeen laadukkaita työntekijöitä.

Honkanen sanoo, että etäjohtaminen pelastustoimen tukena tulee vahvasti lisääntymään, ja sitä päästään nyt osana opiskelua hyvin harjoittelemaan ennen kentälle siirtymistä. Keskus tarjoaa myös täydennyskoulutusta.

Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen sanoo, että uusi tilannekeskus täydentää hyvin entisiä simulaatio-oppimisympäristöjä ja vastaa osaltaan muuttuviin tarpeisiin.

Uudessa opetustilassa voidaan samanaikaisesti kouluttaa 8-12 ihmistä. Tilannekeskusta tullaan hyödyntämään myös hätäkeskusten käyttöön tulevan uuden hätäkeskustietojärjestelmän koulutusympäristönä.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jukka Koponen ja Pelastusopiston yliopettaja Matti Honkanen
Antti Karhunen / Yle

Pohjois-Savon pelastusjohtaja Jukka Koponen on myös innoissaan Pelastusopiston uudesta tilannekeskuksesta.

- Tälläista koulutuskäyttöön soveltuvaa tilannekeskusta on kaivattu. Itä-Suomessa meillä toimii Itä-Suomen tilannekeskus neljän pelastuslaitoksen ylläpitämänä. Nyt saamme henkilöstölle laadukasta koulutusta, ja se mahdollistaa entistä tehokkaamman pelastustoiminnan ja tuen pelastustoiminnan johtajalle kentällä.

Koponen sanoo, että jatkossakin kaikissa pelastuslaitoksissa on oltava maakuntauudistukseen liittyen johtokeskus- ja tilannekeskusvalmius ja niistä koko ajan toiminnassa ympäri vuorokauden miehitettynä olisi viisi keskusta.

– Kyllä henkilöstön on niissä syytä olla yhdenmukaisesti koulutettua, Koponen sanoo.