Partiolaisen iloinen yllätys: "Onko tämä pilapuhelu?" – Presidentti halusi nuoret Linnan juhliin

Linnan juhlien kättelyjonosta voi bongata tänä vuonna kaksi kainuulaista nuorta. Jokaisesta maakunnasta on kutsuttu kaksi nuorison edustajaa.

Linnan juhlat
Paltamolainen Katariina Mikkonen ja kutsu Linnan juhliin.
Kutsu Linnan juhliin sai Katariina Mikkosen sanattomaksi.Kimmo Hiltunen / Yle

Paltamo– Oletko tietoinen, että sinut on kutsuttu Linnan juhliin?

Paltamolainen Katariina Mikkonen sai puhelun, joka veti ensin sanattomaksi ja sen jälkeen sai nauramaan.

– Piti kysyä, että "anteeksi, onko tämä pilapuhelu?", 21-vuotias nainen muistelee hetkeä, jolloin hän sai tietää tämän hetkisen elämänsä ikimuistoisimmasta kutsusta.

Mikkosen mies, Tero Piippo, oli hakenut postin edellisenä päivänä ja unohtanut kertoa mainosten seassa olleesta kutsusta. Me-säätiöltä (siirryt toiseen palveluun) tullut puhelu onnistui siis yllättämään naisen täysin.

Tänä vuonna presidenttipari kutsui jokaisesta maakunnasta kaksi nuorta juhlistamaan itsenäisyyspäivää Presidentinlinnaan. Valintoja perusteltiin sillä, että nuori on omalla toiminnallaan edistänyt harrastustoiminnassa, koulussa, työpaikalla tai yhteisössään myönteistä ja kannustavaa toimintakulttuuria.

Presidenttiparin allekirjoittama kutsu lähti tasavallan presidentin kansliasta.

– Pohjatyö tehtiin yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden, kuntien ja säätiön kanssa. Lopulta täällä tehtiin valinta, kenelle kutsu osuu, kertoo tasavallan presidentin erityisavustaja Juuso Rönnholm.

Kaksi nuorta jokaisesta maakunnasta

Katariina Mikkonen on aktiivinen partiotoimija, jonka partiopukuun kuuluu kaksi huivia: sininen partiohuivi on Vaarojen Vaeltajien ja mustavalkoinen huivi Kajaanin Korvenpoikien. Mikkonen toimii paltamolaisen Vaarojen Vaeltajien lippukunnanjohtajana sekä Kajaanin Korvenpoikien hallituksen jäsenenä.

– Kajaanin Korvenpoikien toiminnassa olen mukana aina kun töiltäni ja Paltamon toiminnasta ehdin. Meillä on paljon yhteistä toimintaa. Nyt lauantaina alkaa Joutenlammella Sudenpentujen leiri. Siellä on noin 40 leiriläistä, jotka ovat 7–9-vuotiaita, Mikkonen kertoo.

Kutsu osui kohdalle juuri partiossa tehdyn työn ansiosta.

– Suomen Partiolaiset oli kysellyt ehdokkaita maakuntien partioista. Ilahduin, kun perusteluissa kerrottiin, että olen sellainen ihminen, joka haluaa tehdä asiat kerralla kunnolla. Se oli pysäyttävä ja positiivinen yllätys. Sanattomaksi vetävä ihan kirjaimellisesti, Mikkonen mainitsee.

Tasavallan presidentin erityisavustaja Juuso Rönnholm kertoo, että hyviä ehdokkaita ilmiannettiin valtava määrä. Hän ei kuitenkaan lähde avaamaan tarkkoja lukumääriä.

– Tämä liittyy Suomi 100 -juhlaan, ja siihen, että haluamme katsoa tulevaisuuteen. Nimenomaan sen vuoksi presidenttipari on halunnut kutsua nuoria, Rönnholm sanoo.

Toivottavasti Suomella on yhtä hieno tulevaisuus jatkossakin.

Katariina Mikkonen

Katariina Mikkonen pitää kutsua hienona kunnianosoituksena.

– Hienoltahan se tuntuu. Olen todella kiitollinen veteraaneille, että he ovat taistelleet meidän tulevaisuutemme puolesta. Toivottavasti Suomella on yhtä hieno tulevaisuus jatkossakin.

Toinen kainuulainen nuori, joka sai kutsun Linnan juhliin, on kajaanilainen Markus Oikarinen. Hän on toiminut muun muassa talkoolaisena Naapurinvaaran Huvikeskuksessa sekä pienessä kajaanilaisessa urheiluseurassa Jormuan Tarmokkaissa Urheilijoissa.

– Kovasti jännitti pari viikkoa sitten, kun kutsu tuli. Kädet vapisivat puoli tuntia. Mutta nyt olo on jo helpottanut. Puvunkin hommasin jo pari viikkoa sitten.

Esimerkiksi Etelä-Savosta linnan juhliin (siirryt toiseen palveluun) (Länsi-Savo) kutsuttiin partiotoimija Siiri Niinivirta ja järjestöaktivisti Markus Åkerlund. Puolestaan Aamulehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) satakuntalaiset nuoret ovat tubettaja ja yrittäjä Milla Grönmanin sekä Joonatan Pälkäs ja Pohjanmaalta mukana on ainakin Emma Uusi-Kokko.

Matkassa yksi jännitysmomentti

Matkassa on vielä yksi jännitysmomentti. Katariina Mikkonen on jo hommannut itselleen puvun ja kampaajan, mutta Mikkosen miehelle ei ole vielä ostettu pukua, sillä hän oli vasta leikkauksessa. Nyt pariskunta katsoo päivä kerrallaan, pääsevätkö he tilaisuuteen yhdessä.

– Toivottavasti pääsemme, Mikkonen sanoo.

– Pikkuisen jännittää mennä juhliin ensikertalaisena, ja vielä näin nuorena. Ei ole tietoa, että miten kaikki siellä tapahtuu käytännössä, hän miettii.

Kutsu Linnan juhliin.
Katariina Mikkosen ja Tero Piipon saama kutsu Linnan juhliin.Kimmo Hiltunen / Yle

Onneksi vieraita on kuitenkin ohjeistettu hyvin saapumisen ja käytäntöjen kanssa. Mikkonen on jo miettinyt, mitä aikoo sanoa kättelytilanteessa presidenttiparille.

– Yritin hirveästi googlettaa, että apua, mitä siinä tilanteessa pitäisi sanoa. Tasavallan presidentin virallisilta nettisivuilta löysin tiedon, jossa vierailta toivotaan esittäytymistä. Ymmärtäähän sen, kun noin 2 000 ihmistä kättelee, niin olisihan se kiva tietää että kuka siinä on vastassa kättelemässä.

Mikkonen onkin jo keksinyt, mitä hän aikoo sanoa:

– Katariina Mikkonen Paltamosta, hyvää itsenäisyyspäivää.

Partiolaisen erilainen juhlapäivä

Nuori kainuulainen toivoo tapaavansa juhlissa paljon uusia tuttavuuksia, erityisesti muita nuoria kutsuvieraita.

– Näin kokki-ihmisenä kiinnostavat myös ne hervottomat tarjoilut. Siellä on ihan järkyttävästi todella hyvää, Suomen parhaimpien tekemää ruokaa, Katriina Mikkonen toteaa.

Hienosta kutsusta huolimatta Mikkosta harmittaa, että hän jää paitsi tärkeäksi muodostuneesta tapahtumasta, johon on osallistunut joka vuosi. Partiolaiset antavat yleisesti lupauksen itsenäisyyspäivänä kirkon jälkeen tai omassa tilaisuudessaan.

– Paltamossa olemme käyneet laittamassa kynttilät sankarihaudoille. Sen jälkeen on ollut kirkko ja lupaus. Ikävä kyllä tällä kertaa joudun jättämään ne pirskeet välistä. Onneksi muut johtajat ovat niin hyviä, että he kyllä hoitavat sen hienosti. Minua ei käytännössä tarvita.

Mikkonen aikookin keskittyä juhlaan ja nauttia upeasta kokemuksesta.

– Eihän tuon hienommin voi viettää itsenäisyyspäivää, hän tiivistää.