1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain republikaanit puskevat veronalennusta eteenpäin – alijäämä huolettaa

Republikaanit hiovat senaatin lakipakettia tyynnyttääkseen pelkoja valtionvelan kasvusta.

veronalennukset
Mitch McConnell kulkee valkoisessa käytävässä nauhureita pitelevien toimittajien ympäröimänä. McConnellilla on tumma puku ja sininen valkopilkkuinen kravatti.
Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell yrittää koota puolueensa rivit verouudistuksen taakse.Michael Reynolds / EPA-EFE

Yhdysvalloissa republikaanit kamppailevat saadakseen tärkeän verouudistuksen läpi senaatissa tänään.

Republikaanijohdon pitäisi voittaa lain taakse alijäämän kasvusta huolestuneet senaattorinsa. Republikaanit viilaavat nyt veropakettia saadakseen omat rivinsä pysymään koossa tulevassa äänestyksessä.

Republikaaneilla ei ole varaa hukata kuin kaksi ääntä, kun demokraatit vastustavat hanketta. Republikaaneilla on 52–48-enemmistö senaatissa.

Uudistus leikkaisi merkittävästi yhtiöverotusta, maltillisemmin perheiden ja yksilöiden verotusta ja poistaisi monia suosittuja verovähennyksiä. Republikaanit haluavat laskea yhtiöverotusta 35 prosentista 20 prosenttiin.

Suunnitelman mukaan veronalennukset kansalaisille umpeutuisivat vuonna 2026, kun taas yhtiöveron alennukset olisivat pysyviä.

Republikaanien mukaan verouudistus vauhdittaisi talouskasvua, mikä toisi uusia verotuloja veronalennuksissa menetettyjen tilalle.

Demokraattien mielestä veropaketti hyödyttäisi ensisijaisesti rikkaita ja itseasiassa kiristäisi tavallisten kansalaisten verotusta.

Senaatin lakipaketti myös murentaisi presidentti Barack Obaman kaudella tehtyä terveydenhuoltouudistusta. Se poistaisi verorangaistuksen henkilöiltä, jotka eivät ole hankkineet sairausvakuutusta. Tämän epäillään horjuttavan sairausvakuutusmarkkinoita ja nostavan vakuutusmaksuja.

Senaattorien tuenilmaus nostatti toiveita

Verouudistus näytti saavan tuulta siipiensä alle, kun kaksi itsenäisyydestään tunnettua republikaanisenaattoria, Arizonan John McCain (siirryt toiseen palveluun) ja Alaskan Lisa Murkowski (siirryt toiseen palveluun), ilmaisivat tukeaan veropaketille.

Molemmat senaattorit vastustivat äänestyksessä kesällä republikaanien lakihanketta purkaa presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistus.

– Huolellisen harkinnan jälkeen olen päättänyt kannattaa senaatin verouudistuslakia. Vaikka se ei ole täydellinen, laki tekee kauan kaivatun uudistuksen verolakeihimme, kasvattaa taloutta ja tuo jo pitkään tarvitun verohelpotuksia amerikkalaisille perheille, McCain kirjoitti Twitter-tilillään.

Pörssikurssit nousivat Yhdysvalloissa voimakkaasti, kun sijoittajista näytti, että republikaanit ovat saamassa läpi suurimman verouudistuksen sitten 1980-luvun.

Alijäämäuhka pakotti uusimaan lakia

Hanke törmäsi uusiin hankaluuksiin, kun kongressin yhteinen verokomitea (siirryt toiseen palveluun) arvioi republikaanien veronalennusten kasvattavan valtion alijäämää.

Komitea arvioi, että uudistus ei maksaisikaan itseään ja kasvattaisi alijäämää biljoonan dollarin verran kymmenen vuoden aikana.

Komitean mukaan uudistukset kasvattaisivat Yhdysvaltain bruttokansantuotetta 0,8 prosenttia vuosikymmenen aikana. Kasvu vähentäisi alijäämää 407 miljardilla dollarilla.

Se ei kuitenkaan kattaisi yhteisöverotuksen leikkaamisen aiheuttamaa tulojen menetystä.

Verouudistus on keskeinen hanke kongressin molempia kamareita ja Valkoista taloa hallitseville republikaaneille ennen vuoden 2018 välivaaleja.

Jos senaatti hyväksyy verouudistuslain, senaatin ja edustajainhuoneen hyväksymät lakipaketit on seuraavaksi sovitettava keskenään.

Edustajainhuoneen republikaaninen puhemies Paul Ryan on sanonut olevansa varma, että verouudistus saadaan vietyä läpi kongressissa vuoden loppuun mennessä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi