Tesla otti käyttöön maailman suurimman akun – tasaa tuulisähkön tuotannon vaihtelua Australiassa

Tesla lupasi rakentaa laitteiston sadassa päivässä. Jos lupausta ei pidettäisi, osavaltio saisi sen ilmaiseksi.

akut
Teslan jättiakku Etelä-Australian Jamestownissa.
Teslan jättiakku Etelä-Australian Jamestownissa.David Mariuz / EPA

Uutta sähköteknologiaa kehittävä Tesla-yhtiö on ottanut käyttöön sähköenergian varastoimiseen tarkoitetun laitteiston Jamestownissa, Etelä-Australian osavaltiossa.

Mega-akku voi luovuttaa sähköä 129 megawatin teholla. Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin mukaan kyseessä on maailman suurin akku, kolme kertaa aikaisempaa ennätysakkua suurempi.

Sen varastoima energia riittää 30 000 omakotitalon tarpeisiin tunnin ajan.

Akun päätarkoituksena on kuitenkin tasata Etelä-Australian sähköntuotannon vaihtelua. Osavaltio on rakentanut runsaasti tuulivoimaa. Sen ongelma ovat tuulettomat päivät, jolloin sähköntuotanto on heikkoa.

Viime vuonna Etelä-Australiaan osunut myrsky pimensi koko osavaltion, jolloin tuulivoimaa kannattanut osavaltion pääministeri Jay Weatherill joutui arvostelun kohteeksi. Tuolloin osavaltio päätti parantaa sähköverkon toimintavarmuutta tilaamalla suuren sähkövaraston ja dieselvoimaloita.

Osavaltion parlamentissa asiasta käytiin kiivas keskustelu. Hiilivoiman puolustajat eivät uskoneet jättiakun kaltaisiin "Hollywood-ratkaisuihin".

Tesla tuli päättäjiä vastaan lupaamalla, että ellei sähkövarasto valmistu sadassa päivässä, eli ennen joulukuun 1. päivä virallisesti alkavaa Australian kesäkautta, yhtiö antaa laitoksen ilmaiseksi. Laitos valmistui luvatussa ajassa.

– Se muuttaa täysin tavan, jolla uusiutuvaa energiaa varastoidaan ja vakauttaa Etelä-Australian sähköverkkoa, samalla kun se painaa hintoja alas, sanoi pääministeri Weatherill BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Litium-ioni-akun sähkö tulee ranskalaisen Neoen-yhtiön tuulivoimalasta.

Lähteet: Reuters