1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korvatulehdus

Väitös: Lääkärit osaavat havaita lapsen korvatulehduksen vanhempien kuvaamista videoista – kotitutkimus voi olla tulevaisuutta

Opetuksen saatuaan vanhemmat osaavat kuvata laadukkaita videoita, joista lääkäri voi etänä joko poissulkea tai todeta äkillisen välikorvatulehduksen, osoittaa tuore väitöstutkimus.

korvatulehdus
Lapsen korvasta älypuhelimella otettu kuva.
Älypuhelimeen kiinnitetyllä korvalampulla otettu kuva lapsen korvan sisältä.Petra Ristola / Yle

Lapsen korvatulehduksen kotitutkimuksista älypuhelimella on saatu hyviä tuloksia. Mobiilikorva-tutkimuksessa mukana olleet perheet osasivat käyttää älypuhelimeen kiinnitettyä korvalamppua ja kuvata lapsensa tärykalvoa, selviää Nora Erkkola-Anttisen väitöstutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimus osoitti, että lääkärit pystyivät lähes kaikista vanhempien lähettämistä videoista toteamaan, onko lapsella äkillinen korvatulehdus vai ei.

– Vanhemmat pystyivät ottamaan hyviä laadukkaita videoita, joista lääkäri voi etänä joko poissulkea tai todeta äkillisen välikorvatulehduksen, sanoo Nora Erkkola-Anttinen.

Kotitutkimus voi olla tulevaisuutta

Mobiilikorva-tutkimuksesta saatujen tulosten mukaan vanhempien tekemät kotitutkimukset voisivat olla käyttökelpoisia äkillisen välikorvatulehduksen diagnoosiketjussa, todetaan Nora Erkkola-Anttisen väitöskirjassa.

– Tällä hetkellä vanhemmilla ei ole keinoja arvioida sitä, onko lapsella äkillinen välikorvatulehdus vai ei. Oireet ovat samat tavallisen flunssan aikana. Jos vanhemmat pystyisivät kotitutkimuksen avulla arvioimaan lääkärikäyntitarvetta, se säästäisi vanhempien aikaa ja vaivaa. Se säästäisi myös perusterveydenhuollon resursseja, kun käynnit vähenisivät.

Tällä hetkellä vanhemmilla ei ole keinoja arvioida, onko lapsella äkillinen välikorvatulehdus vai ei.

Nora Erkkola-Anttinen

Turussa on pitkään tehty merkittävää korvatulehdustutkimusta. Nora Erkkola-Anttisen väitöskirjassa käydään läpi myös Pikkunorsu-tutkimuksen tuloksia. Siinä selvisi, että vanhemmat osaavat käyttää kotona perinteisiä välineitä, tympanometria ja akustista reflektometria, selvittääkseen, onko lapsella korvatulehdukseen liittyvää välikorvaeritettä vai ei.

Nora Erkkola-Anttisen mukaan tarvitaan lisää tutkimuksia. Tulevien tutkimusten tulisi selvittää vanhempien älypuhelimeen kiinnitettävällä korvalampulla tehtyjen kotitutkimusten kliinistä käyttökelpoisuutta.

– Hyötyvätkö perheet ja terveydenhuolto tämänkaltaisista sovelluksista? Onko niissä kustannusvaikuttavuutta? Vähenevätkö lääkärikäynnit?

Tutkimuksessa käytössä olleella OTO-älypuhelinkorvalampulla ei ole CE-merkintää. Tuotteella on Yhdysvaltojen U.S. Food and Drug Administrationin (FDA) hyväksyntä. Tutkimus tehtiin Valviran laitetutkimusluvalla.

Nora Erkkola-Anttinen
Nora Erkkola-Anttinen on tutkinut, onnistuvatko vanhemmat ottamaan kotona älypuhelimeen kiinnitetyllä korvalampulla kuvia lapsen tärykalvosta.Petra Ristola / Yle

Opetus tärkeää

Mobiilikorva-tutkimukseen osallistui 41 perhettä, jossa oli päiväkoti-ikäinen 6–35 kuukauden ikäinen lapsi ja joka oli sairastanut välikorvatulehduksen kolmen kuukauden sisään ennen tutkimukseentuloa. Perheellä piti olla tietynmerkkinen puhelin, sillä tutkimuksessa mukana ollut laite toimi vain siinä.

Osalle perheistä opetettiin ihan kädestä pitäen älypuhelinkorvalampun käyttö heti ensikäynnillä. Toiselle osalle annettiin vain paketti käteen, ikään kuin he olisivat itse ostaneet laitteen netistä. Näille perheille opetus annettiin ensimmäisen viikon jälkeen.

Tutkimuksessa selvisi, että ne perheet, jotka opastettiin käyttämään laitetta, onnistuivat ottamaan parempia videoita.

Hyötyvätkö perheet ja terveydenhuolto tämänkaltaisista sovelluksista? Vähenevätkö lääkärikäynnit?

Nora Erkkola-Anttinen

– Heille opetettiin miten lasta pidetään, mihin suppilo suunnataan. Hyötyäkseen älypuhelimen korvalampusta sen käyttö pitää opettaa, sanoo Nora Erkkola-Anttinen.

Perheet ottivat tutkimuksen aikana 1 500 videota tai valokuvaa, jotka lähetettiin viesteinä lääkärille.

Välikorvatulehdus yleinen sairaus

Välikorvatulehdus on yleisimpiä alle 3-vuotiaiden lasten tulehdussairauksia. Suomessa välikorvatulehdus on viidenneksi yleisin perusterveydenhuollon lääkärikäynnin syy.

– Äkillinen välikorvatulehdus liittyy tyypillisesti ylähengitystieinfektioon eli tavalliseen flunssaan. Jos lapsi sairastaa keskimäärin viisi flunssaa vuodessa, niin kyllä siinä lääkärikäyntejä tulee, sanoo Nora Erkkola-Anttinen.

Esimerkiksi vuonna 2014 Suomessa oli 130 000 perusterveydenhuollon lääkärikäyntiä korvatulehduksen vuoksi.

– Älypuhelinteknologian tuominen terveydenhuoltoon vaatii hoitokulttuurin muutosta ja avarakatseisuutta, mutta siinä on myös valtava potentiaali.

LL Nora Erkkola-Anttisen väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa lauantaina 2.12.

Lue seuraavaksi