Itsenäisyyspäivän vastaanotolla juhlintaa siivittävät Katri Helena ja Diandra

Juhlavuoden vastaanotto kestää tunnin kauemmin kuin yleensä. Perinteisten vieraiden lisäksi kutsulistalla on tänä vuonna myös ansioituneita nuoria maakunnista.

Linnan juhlat
Presidentinlinnassa esiteltiin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton järjestelyitä  Helsingissä 1. joulukuuta.
Presidentinlinnassa esiteltiin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton järjestelyitä Helsingissä 1. joulukuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Presidentinlinnaan on kutsuttu tänä vuonna noin 1 900 vierasta. Kutsuvieraissa on pyritty sekä ajalliseen että maantieteelliseen kattavuuteen, kerrotaan presidentinkanslian tiedotteessa.

Kunniavieraita ovat tänäkin vuonna sotaveteraanit ja lotat. He saapuvat ensimmäisenä presidenttiparin kättelyyn Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa.

Vieraslistalla on sekä tuoreita kykyjä että tunnettuja konkareita, muun muassa kulttuurin, urheilun, talouden ja politiikan aloilta.

Vastaanotolla Suomen tulevaisuutta edustavat nuoret: tänä vuonna presidenttipari on kutsunut vastaanotolle mukaan jokaisesta maakunnasta kaksi ansioitunutta nuorta. Kutsutut nuoret ovat omalla toiminnallaan edistäneet harrastustoiminnassa, koulussa, työpaikalla tai muussa yhteisössä myönteistä ja kannustavaa toimintakulttuuria. Kutsuttujen valinnoissa auttoivat kuntien ja kolmannen sektorin toimijat kuten Me-säätiö, liikuntajärjestöt ja partio.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto kestää tänä vuonna noin tunnin kauemmin kuin yleensä. Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio aloittaa kutsuvieraiden tervehtimisen kello 19, ja musiikki hiljenee kello 23.

 Presidentinlinnan valtiosalissa esiteltiin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton järjestelyitä  Helsingissä 1. joulukuuta
Presidentinlinnan valtiosalissa esiteltiin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton järjestelyitä Helsingissä 1. joulukuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Nuori Diandra ja juuret 1920-luvulta omaava Dallapé

Juhlavieraita viihdyttävät muun muassa Katri Helena, Diandra, Pentti Hietanen, Ylioppilaskunnan laulajat ja Philomela-kuoro. Ikivihreää musiikkia esittää myös Juha Hostikka ja Dallapé -viihdeorkesteri. Legendaarinen Dallapé-orkesteri perustettiin vuonna 1925.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden hengessä tarjoilut sisältävät pientä suolaista ja makeaa kaikista maakunnista. Listalla on esimerkiksi mustaamakkaraa, härkäpapu-vatruskoja ja Ellen Svinhufvud -kakkua.

Juhlavuoden kunniaksi linna koristellaan pelkästään kotimaassa kasvatetuilla kukilla. Kauppapuutarhaliiton kukkaviljelijät ovat lahjoittaneet koristeluihin käytettäväksi noin 3 500 kukkaa. Koristeluihin käytetään ruusuja, orvokkeja, gerberoita, ritarinkukkia, krysanteemeja, joulutähtiä, ruiskukkia, tulppaaneja sekä värililjoja.

Jenni Haukion juhlapuku on vuoden 2017 nuoreksi suunnittelijaksi valitun Heidi Karjalaisen ensimmäinen tilaustyö. Maamme tsenäisyyden 100-vuotisjuhla vaikutti Haukion suunnittelijavalintaan. Haukio halusi antaa antaa nuorelle suunnittelijalle mahdollisuuden esitellä osaamistaan ja luovuuttaan.

– Nuorissa, lahjakkaissa tekijöissä on Suomen tulevaisuus, toteaa Haukio tiedotteessa.