Leppävirtalaismies katosi 11 vuotta sitten – poliisilla on nyt epäilty tekijäpiiri ja tutkinta muuttui henkirikostutkinnaksi

Katoamisena tutkitusta tapauksesta on käynyt ilmi seikkoja, joiden takia siinä epäillään henkirikosta.

Leppävirta
Vuonna 2006 kadonnut Juha Laitinen ja katoamiseen liittyvä valkoinen Mercedes Benz.
Keskusrikospoliisi

Keskusrikospoliisi on muuttanut Leppävirralla vuonna 2006 tapahtuneen katoamistapauksen tutkinnan henkirikostutkinnaksi. Poliisi pyytää nyt asiaan liittyviä havaintoja ja vihjeitä.

Leppävirtalainen 37-vuotias Juha Laitinen katosi elokuussa 2006 sen jälkeen, kun hän oli poistunut Leppävirralla sijaitsevasta ravintola Virranpojasta tuntemattoman miehen kanssa. Häntä on yritetty tavoittaa aiemminkin, mutta mies ei ole ilmoittautunut poliisille eikä häntä ole tavoitettu muutenkaan.

Keskusrikospoliisi ja paikallispoliisi käyvät avoinna olevia juttuja läpi säännöllisesti. Tässä tapauksessa uusien tutkintamenetelmien ja vihjetietojen perusteella on päädytty siihen, että sitä ei tutkita enää katoamisena, vaan epäiltynä henkirikoksena.

– Tietty epäily tekijäpiiristä on olemassa, toteaa keskusrikospoliisin rikoskomisario Teppo Sovelius.

Etsintöjä tehty viime kesänä

Soveliuksen mukaan keskusrikospoliisi on tehnyt viimeksi kesällä maasto- ja vesistöetsintöjä, joita jatketaan edelleen. Tutkinnassa on yhdessä Itä-Suomen poliisilaitoksen kanssa kuulusteltu eri asemassa olevia ihmisiä, suurimmaksi osaksi kyse on todistajana kuulustelluista henkilöistä.

Katoamispäivänä Laitinen ja hänen seurassaan ollut mies olivat liikkeellä Laitisen sinisellä, neliovisella, vuosimallin 1996 Seat Toledo -henkilöautolla, jonka rekisterinumero on CCA-581. Viimeinen varmana pidetty havainto kadonneesta ja kyseisestä henkilöautosta on tehty illalla 27. elokuuta 2006.

Keskusrikospoliisi pyytää havaintoja katoamisajalta myös valkoisesta, vuosimallin 1988 Mercedes Benz -merkkisestä henkilöautosta ja erityisesti sen liikkeistä Leppävirran alueella. Laitisen on havaittu olleen samanmallisen auton kyydissä hieman ennen katoamistaan.

Hyviä vihjeitä voi tulla vielä, vaikka katoamisesta on kauan

Laitinen oli kadotessaan 172 senttiä pitkä, hoikkavartaloinen ja hänellä oli lyhyet ruskeat hiukset sekä viikset. Kadotessaan hänellä oli yllään musta Blue Cargo -firman logolla varustettu takki sekä farkut.

Vaikka katoamisesta on kulunut jo yli yksitoista vuotta, poliisi uskoo että hyviäkin havaintoja ja vihjeitä voi saada edelleen.

– Kyse on kohtuullisen pienestä paikkakunnasta. Joskus ajallinen etäisyys rikoksesta myös helpottaa asian tuontia esille. Joskus on jopa tunnustettu rikos, kun aikaa on kulunut tarpeeksi, toteaa rikoskomisario Sovelius.

Asiaan liittyvät vihjeet ja havainnot pyydetään ilmoittamaan keskusrikospoliisin puhelinnumeroon 0295 485 105 tai lähimmälle poliisilaitokselle sekä sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Katoamistapaus on ollut laajasti esillä julkisuudessa. Ylen Kadonneet -ohjelmasarja käsitteli tapausta vuonna 2008. Ohjelma on katsottavissa Ylen Elävässä arkistossa tästä linkistä.