Suomi ei myy käytöstä poistuvia hävittäjiä – eikä osta miehittämättömiä koneita uusien hävittäjien kylkiäisenä

Ensi vuosikymmenen lopulla käytöstä poistuvat Hornet-hävittäjät joutuvat museoon ja romutettaviksi.

ilmavoimat
Hornet F-18.
Suomen nykyisiin Horneteihin tulee pitkän kantaman Jassm-ohjuksia ensi vuonna.Puolustusvoimat

Puolustusministeriö valmistelee täyttä vauhtia HX-hanketta eli yli kuudenkymmenen uuden monitoimihävittäjän ostoa Suomeen. Tarjouspyynnöt viidelle valmistajalle lähtevät ensi keväänä ja päätös tehdään vuonna 2021. Kyseessä on maailmanlaajuisestikin suuri kauppa.

Uusien hävittäjien tulo merkitsee samalla loppua nykyisin käytössä oleville F/A-18 Hornet -hävittäjille. Käytetyt koneet eivät tule myyntiin.

– Meillä on ollut kansallinen politiikka, että emme myy käytettyjä sotakoneita, eli käytännössä niitä museoidaan ja osa tuhotaan käytön jälkeen, sanoo Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen.

Käytetyillä hävittäjillä on kuitenkin maailmalla jonkun verran kysyntää. Romania osti (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna Portugalilta kaksitoista F-16 Fighting Falcon -hävittäjää.

Juha-Pekka Keränen.
Juha-Pekka Keränen.Puolustusvoimat

Kanada (siirryt toiseen palveluun) on puolestaan kertonut harkitsevansa käytettyjen F/A-18 Hornet -hävittäjien hankintaa Australiasta.

Keränen korostaa, että Hornetien elinkaari tulee tiensä päähän 2030 ja niillä operointi ei ole turvallista ilman suuria ja kalliita rakennekorjauksia. Muiden maiden hävittäjien elinkaariin Ilmavoimat ei halua ottaa kantaa.

Suomi ei myöskään aio jättää käytöstä poistuvia hävittäjiä varakoneiksi. Päätös on samansuuntainen kuin Norjalla, joka on päättänyt hankkia nykyisten F-16-koneittensa tilalle amerikkalaisia F-35-häivehävittäjiä.

Ei miehittämättömiä hävittäjiä

Nykyiset Hornet-hävittäjät ovat vielä hyvässä kunnossa. Koneisiin tehtiin viime vuonna toinen elinkaaripäivitys, mikä mahdollistaa muun muassa pitkän kantaman Jassm-rynnäkköohjusten asentamisen. Näiden koeammunnat tehdään ensi keväänä Yhdysvalloissa, kertoo eversti Juha-Pekka Keränen.

Nykyisistä hävittäjistä käytetään toimivat järjestelmät uusien hävittäjien tai tukikohtien varustamiseen ja ylläpitoon.

Infografiikka
Suomi valitsee Hornetien korvaajan viidestä eri hävittäjästä. Yleisimmät valinnat ovat Euroopassa F-35 ja Typhoon.

Suomen tulevissa hävittäjälaivueissa ei luultavasti nähdä myöskään miehittämättömiä koneita.

– Tällä hetkellä HX-hankkeessa ei ole tehtävänä korvata miehitetty kone miehittämättömällä. Mitä tulevaisuus on, se jää nähtäväksi, toteaa eversti Juha-Pekka Keränen.

Keräsen mukaan maailmalla ei ole näköpiirissä ilmataisteluun kykenevää miehittämätöntä ratkaisua. Sen sijaan Puolustusvoimat hankkii jatkossakin miehittämättömiä ilma-aluksia muun muassa tiedusteluun, valvontaan ja maalinosoitukseen.

Tarkkennus 6.12. klo 17.00: Gripen E on myyty myös Brasiliaan. Slovakiassa Gripen on valittu mutta varsinaiset neuvottelut ovat vielä kesken.

Suora lähetys itsenäisyyspäivän paraatin katselmuksesta alkaa Yle Areenassa ja Radio Suomessa klo 11.50 sekä ohimarssista klo 13.10. Paraatikooste nähdään TV1:ssä klo 17.05.

Lisää aiheesta:

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä

Siviilin analyysi: Voisiko tulevasta hävittäjäkaupasta säästää miljardin puolustuksesta tinkimättä?

Itsenäisyyspäivän paraati jylisee tänään Kuopiossa