Uutisia sadan vuoden takaa: huutolaislapsia kaupattiin lehti-ilmoituksilla ja siivo nainen sai töitä

Sanomalehdet raportoivat talvella 1917-1918, miten nälkäiset naiset purkivat kiukkuaan elintarvikejonoissa. Ilmoituksissa etsittiin orvolle hoitopaikkaa maalta ja viidelle mammanpojalle hyväsydämisten tyttöjen seuraa.

historia
Vanhojen sanomalehtien otsikoita
Yle

"Tyrwään köyhäinhoidolla on 4 poikaa 10-14 vuoden vanhoja hoidolle annettawana."

Kunta haki Tyrvään Sanomissa 10. tammikuuta 1918 teinipojille ottajaa.

Vielä itsenäisessä Suomessakin myytiin köyhiä lapsia, vanhuksia ja vaivaisia huutokaupalla. Huutolaisen sai se, joka vaati kunnalta pienimmän korvauksen.

Myös yksityiset hakivat lehti-ilmoituksilla kotia orpolapsille.

"6 kk. vanha poikalapsi annetaan maalle hyvään hoitoon. Maksu on varma, maksetaan heti etukäteen. Niitä ystävällisiä ihmisiä maalla, jotka haluavat ottaa hoitoonsa orvon pienokaisen pyydetään hyväntahtoisesti vastaamaan tlk. nim. Lämmin maito ja hyvä hoito."

Vanhoja lehtiotsikoita, vanhoja lehtilleikkeitä, sanomalehdet, media, fontit, suomi100
Yle
Kuuntele: Joulun alla 1917 Suomessa oli levotonta.Turussa tyhjennettiin ja ryöstettiin kauppoja. Vanhoja lehtiä selaamalla voi päätellä, että Tampereella oli Turkua rauhallisempaa.

Viinan runsaus ja leivän vähyys kiristivät hermoja

Juuri itsenäistyneessä Suomessa riitti ainakin Tampereella ilmestyneen sosiaalidemokraattisen Kansan Lehden uutisen mukaan alkoholia jopa epäilyttävissä määrin.

"Omituista on, että wäkijuomia ilmestyy aina kärjistyneissä tilanteissa aiwan kuin olisi kysymyksessä jotakin prowokatsioonia. Mistä niitä ilmestyy ja mistä niitä nytkin tuli. Ainakin miliisilaitokselta on wakuutettu, ettei sieltä tenulappujakaan oltu myönnetty wähiin aikoihin ollenkaan."

Ruuasta sen sijaan oli kova pula, mikä sai kaupunkilaisten hermot kiristymään. Aamulehti kehotti malttiin.

"Elintarwikelautakunnassa oli eilen joukko naiswäkeä kiukkuaan purkamassa. Kehotamme yleisöä käyttäytymään siellä siiwosti eikä turhalla riitelemisellä raskauttamaan lautaunnan ilmankin epäkiitollista työtä."

Vanhoja sanomalehtiä selatessa lukija saa tottua kahdenlaiseen tekstiin. Ilmoitukset ovat jo enimmäkseen nykylukijalle tuttua, sileää antiikvaa, kun taas uutisia pitää usein tavata paljon kulmikkaammalla fraktuuralla.

Hyvin satunnaisia piirroksia lukuun ottamatta lehdissä ei vielä sata vuotta sitten ollut kuvia.

Vanhoja lehtiotsikoita, vanhoja lehtilleikkeitä, sanomalehdet, media, fontit, suomi100
Yle
Kuuntele: Levoton vuosi 1917 oli päättymässä ja Suomessa oli yhä noin 40 000 venäläistä sotilasta. Torppareita kutsuttiin kokouksiin vaatimaan vapautusta.

Nuori valtio oli vielä hauras ja levoton

Suomi oli vielä hauras vuodenvaihteessa 1917-1918. Leninin hallitus tunnusti valtion itsenäisyyden ihan vuoden lopussa, ja suomalaiset päättäjät hakivat vastasyntyneelle muiden valtioiden hyväksyntää.

Porvarillinen Aamulehti oli jo vähän aiemmin kiinnittänyt huomiota siihen, että maahan tuodaan aseita punakaartien käyttöön.

"Aselähetyksiä Pietarista Suomeen tapahtuu solkenaan. Tulee kivääreitä, luoteja ja kuularuiskuja."

"Ja sitten saadaan milloin siellä, milloin täällä nähdä suomalaisten punakaarteihin kuuluvien sosialistijoukkioiden ilmestyvän kaduille venäläiset kiväärit olkapäillä. Ensi kerran sellainen ilmiö todettiin Tampereella viime lauantaina."

Vanhoja lehtiotsikoita, vanhoja lehtilleikkeitä, sanomalehdet, media, fontit, suomi100
Yle
Kuuntele: Itsenäisen Suomen ensimmäinen vuosi 1918 alkoi kansainvälistä tunnustusta odotellen. Sekä punakaartit että suojeluskunnat varautuivat aseelliseen yhteenottoon. Hämeenkyrössä mentiin veronmaksulakkoon.

Hiljaisluontoinen nainen sai työtä ja nuoret miehet olivat seuraa vailla

Työnhakuilmoituksia julkaistiin lehdissä paljon. Myös palvelukseen halutaan -palstat olivat suosittuja. Aamulehdessä etsittiin rivakkaa työihmistä:

"Siivo ja hiljaisluontoinen nainen, joka on vahva ulkotöissä ja osaa hoitaa karjaa sekä kokemusta ruoan laitossa, saa paikan Soramäen lohkotilalla Lempoisten kylässä... Kykenemättömät älkööt vaivatko itseänsä eikä sairaat ja sairaloiset."

Seuranhakijoitakin oli. Kansan Lehdessä viisi nuorta miestä etsi yhteisilmoituksella naisseuraa.

"Hei tytöt hoi! 5:si elämän aallokossa ajelehtivaa mammanpoikaa haluaa kirjeenvaihdon kautta tutustua hyväsydämmisten tyttöjen kanssa. Osoitteemme Kaiho 19, Odottava 20, Kaipaava 21, Vartoova 22. Aikova 23 t.l.k."

Lehtikatsaukset kuullaan Radio Suomessa Tampereen iltapäivälähetyksessä perjantaisin. Sarjan osat julkaistaan myös Yle Areenassa. Kansalliskirjasto on digitoinut kaikki Suomessa 1771-1929 ilmestyneet sanomalehdet. Ne löytyvät kansalliskirjaston digiarkistosta (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös: Leipä lopussa, kaupunginvaltuusto vangittuna ja työläisiä maantielle – Suomen itsenäistymisestä ei 100 vuotta sitten revitelty isoja otsikoita

Juttua korjattu kello 9.32: antiikva-kirjasintyypin kirjoitusasu. Kello 15.52 lisätty tieto siitä, että nykyään Kansalliskirjaston digiarkistosta löytyvät myös 1920-luvun sanomalehdet.