Turun epäilty parkkirahakavallus on mutkikas vyyhti – KRP takavarikoi kolikoita yrityksen tiloista

Turussa paljastunut epäilty parkkirahojen kavallusrikos teettää keskusrikospoliisin tutkijoilla paljon työtä.

kavallus
Kolikkoautomaatti
Viivi Sihvonen / Yle

Keskusrikospoliisi jatkaa tiiviisti Turun parkkirahakavallusepäilyjen tutkintaa. Tutkinnanjohtaja Markus Laine sanoo, että asiakokonaisuus on hyvin työläs ja hankala selvitettävä.

– On kysymys ajallisesti pitkäkestoisesta tapahtumasta ja mukana on ollut suuri joukko henkilöitä. Sen vuoksi tutkinta on haastavaa ja pitkäkestoista, Laine sanoo.

Jo aiemmin poliisi on kertonut päässeensä kavallusepäilyjen jäljille toisen rikosasian tutkinnan yhteydessä. Poliisi myöntää nyt, että yksi parkkirahakavallusepäilyistä tutkintavankeudessa ollut henkilö liittyy tähän toiseen tutkintaan. Poliisi ei tarkenna, millaisesta rikostutkinnasta on ollut kyse.

Poliisille tuttu henkilö esitutkinnassa

Oikeusrekisterikeskuksen kautta saatujen tietojen perusteella selviää, että ainakin yhdellä tutkintavankeudessa olleella henkilöllä on aiempaa rikostaustaa. Hänet on tuomittu muun muassa väärennyksestä ja törkeästä kavalluksesta ehdolliseen vankeuteen. Epäillyllä on myös parhaillaan vireillä oleva talousrikosasia Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Hän ei työskennellyt parkkimittareiden tyhjentäjänä poliisin kiinniottojen aikaan – toisin kuin kaksi muuta epäiltyä, joiden työsuhteet kaupunki purki.

Markus Laine vahvistaa, että rahojen kätkemisestä epäillyillä on yritystoimintaa.

– Yhden yrityksen tiloista on takavarikoitu anastetuiksi tai kavalletuiksi epäiltyjä kolikoita. Kyseinen yritys on ollut poliisin mielenkiinnon kohteena aikaisemminkin, Laine sanoo.

Poliisi ei kommentoi sitä, liittyykö vyyhtiin vielä muitakin yrityksiä. Markus Laine sanoo, että poliisi keskittyy nyt ensisijaisesti kolmen pääepäillyn varkaus- ja kavallusrikoksiin.

Esitutkintapöytäkirja valmistumassa

Poliisi on vapauttanut kaikki kolme tutkintavankeudessa ollutta henkilöä ja jatkaa kuulusteluja rahanpesusta, rahojen kätkemisestä ja häivyttämisestä epäiltyjen kanssa. Myös todistajien kuulemisia jatketaan.

Esitutkintapöytäkirjan kokoaminen on aloitettu ja se pyritään Laineen mukaan saamaan valmiiksi mahdollisimman nopeasti.

– Samalla tietysti pyrimme selvittämään sitä, olisiko rahavaroja jostain saatavissa viranomaisten haltuun. Siinä toimimme yhdessä ulosottoviraston kanssa, Laine sanoo.

Tutkinnanjohtaja kiittelee yhteistyötä Turun kaupungin kanssa.

– Olemme saaneet esitutkinnassa tarvittavat tiedot kaupungilta hyvin ripeästi. Kaupunki on suhtautunut asiaan hyvin vakavasti ja avustanut poliisia aina tarvittaessa.

Turun kaupunki järjestää yleisötilaisuuden keskustan pysäköinnistä maanantaina 4.12. Tilaisuudessa kuullaan muun muassa valvontapäällikkö Esa Mettälän puheenvuoro valvonnasta ja maksujärjestelmien tulevaisuudennäkymistä.