1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Parveketupakointi

Parveketupakointikiellosta voi pahimmillaan tuloksena olla uhkasakko ja naapurikyttäys – Suomessa tulee voimaan muutamia kymmeniä kieltoja tänä vuonna

Viranomaisten pitäisi valvoa parveketupakointikieltoa. Käytännössä tämä jää kuitenkin taloyhtiöiden harteille.

Onko naapurikyttäys ainoa valvontakeino parveketupakointikiellon tullessa voimaan? Kuva: Viivi Sihvonen / Yle

Saimaata ei voi enää ihailla tupakka suussa Lappeenrannan sataman tuntumassa sijaitsevassa talossa Ainonkatu 5:ssä. Taloyhtiö on ensimmäinen talo Lappeenrannassa, joka kielsi parveketupakoinnin ympäristötoimen päätöksellä.

Lisäksi Lappeenrannassa kieltoa hakevat parhaillaan kaksi muutakin taloyhtiötä, Ainonkatu 23 ja Ratakatu 47.

Koko Suomessa parveketupakointikielto tulee voimaan parissakymmenessä taloyhtiössä tämän vuoden aikana, kerrotaan Kiinteistöliitossa.

Naapurikyttäys, uhkasakko, asunnon hallintaanotto keinoina

Jos taloyhtiö hakee tupakointikieltoa viranomaiselta, sitä pitäisi valvoa. Käytännössä viranomainen ei voi kuitenkaan valvoa parveketupakointia. Taloyhtiön vastuulle jää rikkomusten seuraaminen.

Tupakointikiellosta voi seurata pahimmillaan kyttäyskulttuuri taloyhtiöön.

– Toivon, että taloyhtiön sisällä jo etukäteen käsiteltäisiin,miten rikkomuksiin puututaan, neuvoo terveystarkastaja Minna Lövberg Lappeenrannan ympäristötoimesta.

Jos tupakointikieltoa rikotaan toistuvasti, taloyhtiöstä voidaan olla yhteydessä ympäristötoimeen. Sen jälkeen ympäristötoimi ottaa yhteyttä isännöitsijään ja sitten pohditaan miten asiaan puututaan.

– Määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla, sanoo terveystarkastaja Minna Lövberg.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Uhkasakkoa ei voi antaa naapureiden havaintojen perusteella. Tupakoijalle määrättävään uhkasakkoon vaaditaan, että rikkomus on myös viranomaisten toteama.

Uhkasakon suuruuden määrää esimerkiksi Lappeenrannassa lupalautakunta. Ympäristötoimi antaa lautakunnalle selvityksen rikkomuksesta ja sen suuruudesta. Uhkasakon suuruus suhteutetaan rikkomukseen.

– Uhkasakko on äärimmäinen keino ja ne käsitellään tapauskohtaisesti, kertoo Minna Lövberg.

Kiinteistöliitosta kerrotaan, että mahdollista on myös asunnon hallintaanotto mikäli tupakointikieltoa rikotaan.

– Ei kyllä kannata olla ensimmäinen taloyhtiö, joka hallintaanoton tekee, sanoo päälakimies Jenni Hupli Kiinteistöliitosta.

Uhkasakon sijaan laiminlyöntimaksu?

Uhkasakko on raskaasti toimeenpantava sanktio Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Huplin mielestä. Hupli kertoo, että he ovat antaneet tällä viikolla lausunnon asiasta sosiaali- ja terveysministeriölle.

– Tarvittaisiin kevyemmin määrättävissä oleva laiminlyöntimaksu vaivalloisen uhkasakon tilalle, sanoo päälakimies Jenni Hupli Kiinteistöliitosta.

Hupli kehottaa taloyhtiöitä pitämään päiväkirjaa rikkomuksista.

– Kannattaisin pitää kirjaa millä parvekkeella tupakoidaan ja kuka tupakoi, neuvoo päälakimies Jenni Hupli Kiinteistöliitosta.

Lappeenrantalaisessa taloyhtiössä Ainonkatu 5:ssa pidetään tupakoinnin kirjaamista kyttäämisenä.

– Kaupungin tai kunnan terveysviranomaisen pitäisi valvoa asiaa, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pirjo Kinnunen Ainonkatu 5:stä.

Tupakointikiellon monet hinnat

Tupakointikiellot maksavat taloyhtiölle. Hinta muodostuu kiellon hakemisesta, viranomaistyöstä ja isännöintikuluista. Kiinteistöliiton Hupli kertoo, että viranomaisten tekemät tupakointikieltojen päätösten hinnat vaihtelevat kovasti ympäri Suomen.

– Halvimmillaan hinta on ollut 480 euron luokkaa ja kalliimmillaan hinta on ollut yli tuhat euroa, kertoo päälakimies Jenni Hupli Kiinteistöliitosta.

Ainonkatu 5:n parveketupakointipäätöksen hinnaksi tuli 715 euroa (siirryt toiseen palveluun), kertoo Etelä-Saimaa-lehti.

Tupakointikiellon hakeminen mahdollistui vuoden 2016 elokuussa, jolloin uusi tupakkalaki tuli voimaan. Enää tupakoinnin rajoittaminen ei vaadi asunto-osakeyhtiöltä yhtiöjärjestysmuutosta.

Uuden lain myötä taloyhtiö voi yhtiökokouksessaan päättää enemmistöpäätöksellä parveketupakointikiellon hakemisesta.