Ambulanssipotilaiden hoitoon uusi lisä: ensihoitajan kenttäkamera välittää suoraa kuvaa sairaalaan

KYSin erityisvastuualueen viestipäällikkö Sami Haapamäki uskoo, että ensihoitajilla on kenttäkamerat käytössä koko maassa viiden vuoden kuluessa.

ensihoito
Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen viestipäällikkö Sami Haapamäki.
Viestipäällikkö Sami Haapamäki näyttää ensihoidossa kokeiltavaa kameraa. Antti Karhunen / Yle

Ensihoitajien kamerakokeilu on onnistunut hyvin Pohjois-Savossa. Noin 30 ensihoitajaa on testannut tänä vuonna kameraa kenttäoloissa Leppävirralla ja Siilinjärvellä.

Ensihoitajan rintataskussa kiinnioleva kamera voi lähettää suoraa kuvaa ja ääntä esimerkiksi kolaripotilaan vammoista Kuopion yliopistolliseen sairaalaan ensihoidon kenttäjohtajalle ja päivystävälle lääkärille.

– Kameran avulla kenttäjohtaja voi saada nopean tilannekuvan potilaan vammoista ja lääkäri voi antaa neuvoja ensihoitajille, kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen viestipäällikkö Sami Haapamäki.

Pilottikokeilun aikana ensihoitajat ovat välittäneet suoraa kamerakuvaa vain yleisiltä paikoilta. Kameraa ei ole siis käytetty hoitotilanteissa yksityiskodeissa. Kentältä välitettyä kuvaa on katsottu sairaalassa vain suorana eikä kuvaa ole tallennettu mihinkään.

Kenttäkuvausta kokeiltu ensimmäistä kertaa

Viestipäällikkö Haapamäen mukaan nyt kokeiltua kamerajärjestelmää ei ole Suomessa aiemmin testattu ensihoitotyössä. Kamera ja kaikki siihen liittyvät välineet ovat kotimaisia.

Pilotissa kenttäkuvaa on voitu katsoa myös älypuhelimella. Näissä puhelimissa on korkea suojaustaso eikä ulkopuolinen voi katsoa kuvaa, vaikka puhelin joutuisi vääriin käsiin.

Kameran käyttöön potilastilanteissa liittyy myös tieto- ja henkilösuojakysymyksiä, sillä Suomessa on vahva yksilönsuoja.

Tulevaisuudessa kameroiden yleistyessä ensihoitajat kysyvät potilaalta suostumuksen kameran käyttöön. Kameraa ei laiteta päälle, jos kuvauslupaa ei ole.

Kuopion yliopistollisen sairaalan johtokeskuksessa ensihoidon kenttäjohtajana työskentelevä Tommi Partanen pitää kamerakokeilua hyvänä.

– Kentältä tuleva kuva on ollut teknisesti hyvää ja suora yhteys antaa lisäarvoa hoitotyöhön, arvioi Partanen.

Kameralla voidaan tarvittaessa etävalvoa ambulanssipotilasta

Kamerapilotissa selvitetään vielä mitä vaikutusta kameralla on yhden henkilön ensihoitoyksiköille. Selvityksessä on muun muassa se, lisääkö kamera niiden turvallisuutta.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa toimii nykyisin samoissa tiloissa ensihoidon, sosiaalipäivystyksen sekä kaupungin turvapalveluiden johto- ja tilannekeskus.

– Mietinnässä on myös, että voisiko kaupungin kotipalvelu hyödyntää kotikäynneillä tätä uutta kamerateknologiaa. Voiko kamera vähentää ambulanssin tarvetta tai hätäkeskukseen soittamista, miettii viestipäällikkö Sami Haapamäki.

Ensihoitajien kamera helpottaa myös niissä tilanteissa kun ambulanssissa on jo potilas ja yksikölle tulee kiireinen korkean riskin tehtävä. Haapamäki visioi, että ensimmäistä potilasta voidaan tarvittaessa valvoa kameran avulla etänä sairaalan johtokeskuksesta.

– Nykyisin on tasapainottelua, voiko ambulanssissa jo olevaa potilasta jättää valvomatta, jos kyseiselle yksikölle tulee hoidettavaksi kiireinen, korkean riskin potilastehtävä. Kamera on yksi työkalu lisää potilasturvallisuuden parantamiseen, iloitsee Sami Haapamäki.

Kameroita tulee vakiokäyttöön lähivuosina

Pohjois-Savossa ensihoitajien kamerat yleistyvät lähivuosina. Tarkka aikataulu hahmottuu myöhemmin.

Viestipäällikkö Sami Haapamäki ennakoi, että kamerajärjestelmä saadaan jokaiseen ambulanssiin kolmen vuoden kuluessa. Ensimmäiset kamerat saadaan käyttöön KYSin erityisvastuualueella mahdollisesti ensi vuoden aikana.

– Uskon, että koko maassa ensihoitoyksiköillä on kamera viiden vuoden kuluessa. Jonkinlainen livekuvan välitysmahdollisuus tulee myös poliisi- ja paloautoihin, sosiaalipäivystykseen ja kotisairaanhoitoon, ennakoi Sami Haapamäki.

_Korjaus 4.12.2017 klo 14.28 _

_Jutusta on poistettu kohta, jossa viestipäällikkö Sami Haapamäki suositti kansalaisia antamaan Omakanta-palvelussa viranomaisille suostumuksen hyödyntää kamerateknologiaa. Omakanta-palvelussa ei ole käytössä kuvauslupatoimintoa johon kansalainen voisi ilmoittaa suostumuksensa ensihoidolle kenttäkamerakuvan käyttämiseen. Kelan mukaan tällaista toimintoa ei ole suunnitelmissakaan. Myös jutun yhtä väliotsikkoa on muutettu. _