Trafi perui seinäjokelaisen katsastusaseman luvan määräajaksi – "Erittäin harvinaista"

Trafi on perunut Seinäjoen Autokatsastuksen luvan määräajaksi. Toimipaikka on kiinni seuraavat kaksi viikkoa. Kyse on erittäin poikkeuksellisesta toimesta.

katsastus
Katsastus
Seinäjokelaisen autokatsastusyrityksen lupa peruttiin määräajaksi virheiden ja puutteiden takia.Matti Konttinen / Yle

Trafi on perunut määräajaksi Seinäjoen Autokatsastus Oy:n katsastusluvan. Trafin mukaan toimenpide on erittäin harvinainen koko Suomessa, sillä katsastuslupia ei peruta edes vuosittain.

– Erittäin harvinaista. En muista nopeasti kuin yhden tapauksen useamman vuoden takaa, jossa toimilupa olisi peruttu, sanoo osastopäällikkö Toni Pallaspuro Trafista.

Perumisen syynä ovat yrityksen toiminnassa esiin tulleet merkittävät puutteet. Trafi totesi valvontatarkastuksissaan selviä virheitä ja puutteita, esimerkiksi katsastettujen autojen jarruista oli jäänyt huomaamatta turvallisuuteen liittyviä vikoja.

Pallaspuro ei lähde arvailemaan, mikä toiminnan virheisiin on syynä. Ammattitaidon puuteesta hän ei toimipistettä lähtisi syyttämään.

– Aikataulut, työvoima, kiire, kilpailu, raha. Varmaan monia tekijöitä, mutta tässä ei ole sitä tutkittu.

Vikoja juuri katsastetuissa

Ennen luvan perumista Seinäjoen Autokatsastukseen oli tehty useita tarkastuksia. Vuosina 2016 ja 2017 toimipisteeseen tehtiin neljä valvontatarkastusta ja kuusi ajoneuvoa katsastettiin uudelleen.

Käytännössä Trafin valvojat tulevat yritykseen ja katsastavat uudelleen juuri katsastettuja ajoneuvoja.

– Välittömästi kun ajoneuvo on tullut ovista ulos, se määrätään uudelleenkatsastukseen ja päätöstä verrataan katsastusmiehen antamaan päätökseen.

Laatu katsastusalalla parantunut

Trafi on aiemmin antanut yritykselle useita kehoituksia korjata tilanne, mutta parannuksia ei ole tapahtunut. Näin ollen Seinäjoen Autokatsastuksen katsastuslupa on peruttu joulukuun 13. päivään saakka.

Mikäli auto on hylätty Seinäjoen Autokatsastuksessa, jälkitarkastuksen voi tehdä millä tahansa muulla katsastustoimipaikalla, Trafista ohjeistetaan. Mikäli uudelleennäytöllä ei ole kiire, voi myös odottaa toimipisteen aukeamista uudelleen.

Katsastustoiminta vapautui Suomessa vuonna 1996. Alan ammattitaito ei tästä huolimatta ole kadonnut.

– Ei ainakaan tähän mennessä ole ollut sellaista indikaatiota. Katsastuksen laatu on parantunut merkittävsti viime vuosina. Myös tasalaatuisuus on lisääntynyt. On tärkeää, että mihin tahansa päin Suomea auton katsastukseen vie, saa samanlaista palvelua, Toni Pallaspuro Trafista sanoo.