Veronpalautukset voi panna surutta kulutukseen – "Yltäkylläinen on kerrankin sallittua"

Jouluna on mahdollistaa kuluttaa ilman huonoa omaatuntoa, tietää tutkijatohtori Henna Syrjälä. Vastuullinen kuluttaminen on kuitenkin muutosvirta, joka voimistuu koko ajan.

kuluttajakäyttäytyminen
Ihmisiä kauppakeskuksessa.
Henrietta Hassinen / Yle

Tutkijatohtori Henna Syrjälä Vaasan yliopistosta on tutkinut kuluttamista monesta kulmasta. Hänestä on aivan loogista, että joulusta on tullut myös tärkeä kuluttamisen juhla.

– Turhan kuluttamisen välttäminen on meillä hyve. Kerran vuodessa jouluna se hyve on lupa purkaa. Yltäkylläinen on kerrankin sallittua.

Jouluna herkutellaan, mässäillään ja koristellaan - eikä siitä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa. Lahjoissakaan ei välttämättä säästellä. Henna Syrjälän mukaan jouluna kuluttaminen on mahdollista, mutta se on myös välttämätöntä ja pakollista. Kulutuksen välttämättömyyttä määrittävät sosiaaliset tarpeet monisäikeisesti.

– Esimerkiksi lahjojen antaminen voi tuntua välttämättömältä kulutukselta, onhan se mukautumista sosiaalisiin normeihin; jouluna kuuluu antaa lahjoja.

Kun puhutaan jouluun liittyvästä kuluttamisesta, Henna Syrjälä nimeää yhden vahvan vaikuttajan taustalta. Se on joulupukki - suomalainen hahmo ja suomalaisten ylpeyden aihe.

Joulun satu

Yhtä lailla kuin joulupukki, joulun satuun kuuluu mielikuva leppoisasta yhdessäolosta, levosta ja kiireettömyydestä, lasten laulusta, kynttilän lepattavasta liekistä, omin käsin tehdyistä lahjoista.

– Niin, se voi olla aika kaukana todellisuudesta, naurahtaa Henna Syrjälä.

Vaikka vanhat mielikuvat elävät vahvoina, Syrjälän mukaan joulun kulttuuria rakennetaan koko ajan uudelleen. Joulu muuttuu jatkuvasti. Esimerkkeinä Syrjälä mainitsee vegaanin joulun, yksinäisen joulun tai vaikka vähävaraisen joulun.

Syrjälä uskoo, että vähitellen joulun kulutus on muuttumassa vastuullisempaan suuntaan.

– Vastuullinen kuluttaminen on yksi muutosvirta, joka vahvistuu koko ajan.

Tutkijatohtori Henna Syrjälä
Tutkijatohtori Henna SyrjäläElina Kaakinen / Yle

Joululahja sanomalehtipaperiin

Vastuullista kuluttamista voi jouluna olla vaikkapa lahjojen kierrättäminen tai lahjojen paketoiminen sanomalehtipaperiin. Henna Syrjälä kannustaa kokeilemaan:

– Ihanan näköistä voi saada aikaiseksi!

Syrjälän mukaan esimerkiksi aineettomien lahjojen suosion lisääntyminen osoittaa sitä, että vastuullinen kuluttaminen saa jalansijaa myös jouluna.

Käytettynä ostettu joululahja ei sekään ole mahdoton ajatus. Tori.fi:n tekemän tuoreen kyselyn perusteella jopa 80 prosentia kyselyyn vastanneista yli 1300 kuluttajasta oli sitä mieltä, että käytetyn lahjan saaminen ei olisi mikään ongelma. Reilusti yli puolet vastanneista sanoi miettivänsä ympäristönäkökohtia joulua valmistellessaan.

Joulun todellisuus

Joulukaupan kuumin sesonki on käsillä, kun veronpalautukset tulevat tileille näinä päivinä. Kauppa odottaa, että tänä vuonna rikotaan viime vuoden myyntiluvut.

Nordean joulukyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaiset suunnittelevat käyttävänsä tänä vuonna jouluun 490 euroa henkeä kohden. Joululahjaostokset suunnitellaan rahoitettavan pääasiassa palkkatuloilla tai muilla säännöllisillä tuloilla.

Viidesosa vastaajista uskoi rahoittavansa joulun menoja joko säästöillä tai veronpalautuksilla. Velaksi kuluttamiseen turvautuu vain joka kymmenes.

Henna Syrjälä on tutkinut myös vähävaraisten kuluttamista ja sitä, minkälaisin keinoin köyhät selviytyvät arjesta. Joulun todellisuus on aivan toisenalainen, kun budjetti lasketaan kympeissä eikä satasissa.

Onko vähävaraisilla eväitä selviytyä ahdistumatta vuoden suurimmasta kulutusjuhlasta?

– On ja ei ole, vastaa Syrjälä.

Kun rahaa ei ole

Niillä parempiosaisilla, joilla olisi halu hillitä omaa kuluttamistaan jouluna, voisi Henna Syrjälän mukaan olla opiksi otettavaa vähävaraisilta.

– Voi keskittyä olennaiseen ja ajatella, että tämä riittää minulle. Olen tyytyväinen tähän, mitä on.

Mutta pitää muistaa, että köyhällä itse tekemisen mentaliteeti on pakon sanelemaa, ja se on aivan eri kuin se, että se itse tekeminen on oma valinta.

Henna Syrjälä

Käytännössä budjettia voi venyttää tekemällä itse, askartelemalla joulukortit, leipomalla lahjaksi.

– Mutta pitää muistaa, että köyhällä itse tekemisen mentaliteeti on pakon sanelemaa, ja se on aivan eri kuin se, että se itse tekeminen on oma valinta.

Vaikka selivytymiskonsteja on, monet joulun ruoka- ja lahjakeräykset kuitenkin osoittavat, että köyhän elämä jouluna on kamppailua, painottaa Syrjälä.

– Erityisesti lasten kohdalla korostuu jouluna pyrkimys siihen, ettei kovin paljon erotuttaisi muista - ja se on tosi kipeää.