Varusmiehen kuolemaan johtaneesta ampumaonnettomuudesta tuomiot kolmelle

Puolustusvoimien Syndalenin harjoitusalueella kaksi vuotta sitten sattunut ampumaonnettomuus on tuonut ehdollista vankeutta ammunnanjohtajalle sekä päiväsakot tulitoiminnanvalvojalle ja upseerioppilaalle.

onnettomuudet
Sotilas ja Leopard 2A4 panssarivaunu.
Kuvituskuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi henkilöä sakkoihin ja yhden henkilön ehdolliseen vankeuteen varusmiehen kuolemaan johtaneesta ampumaonnettomuudesta. Onnettomuus sattui Merisotakoulun liikkuvassa pimeäampumaharjoituksessa kaksi vuotta sitten.

Tulitoiminnanvalvojana toiminut pursimies on tuomittu 60 päiväsakkoon ja upseerioppilas 30 päiväsakkoon. Ammunnanjohtajana toiminut yliluutnantti on saanut 60 päivää ehdollista vankeutta. Tuomiot tulivat kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Harjoituksenjohtajan osalta käräjäoikeus hylkäsi samat syytteet.

Kartta, jossa Hanko ja Syndalen.
Ampumaturma tapahtui Hangon Syndalenissa kolme vuotta sitten.Yle Uutisgrafiikka

Upseerioppilas ampui toista upseerioppilasta vahingossa. Onnettomuustutkintakeskus on sittemmin todennut harjoituksen olleen liian vaativa osallistujien kokemukseen ja koulutukseen nähden.

Maalitaulut ja varusmiehet näyttivät samalta pimeässä

Upseerioppilasryhmä ampui harjoituksessa kuvitteellisia vihollisia, eli pimeässä hohtavia maalitauluja. Ammunnanjohtaja nosti ja laski maalitauluja kaukosäätimellä harjoituksen aikana. Oppilailla oli puolestaan pimeässä hohtavat valotikut kypärissään.

Partiot ampuivat harjoituksessa maalitauluja, vetäytyivät ja kääntyivät jälleen tulittamaan maasta nousevia tauluja. Vetäytymisvaiheessa yksi partioista ajautui muita taaemmaksi. Päiväsakkoihin tuomitun upseerioppilaan rynnäkkökiväärillä ampuma luoti osui hänen ja maalitaulun väliin jääneeseen toiseen oppilaaseen, joka oli nousemassa maasta ampuma-asentoon.

Osuman saanut upseerioppilas kuoli välittömästi.

Niin ikään Syndaleniin matkalla ollut Puolustusvoimien miehistönkuljetusajoneuvo törmäsi kiskobussiin lokakuun lopussa Raaseporin puolella. Turmassa kuoli neljä ihmistä.

Puolustusvoimien viime vuosikymmenien vakavin onnettomuus tapahtui vuonna 1991 Taipalsaarella, kun miehistönkuljetusvaunu upposi Saimaalla.

Juttua muokattu 1.12.2017 klo 15:34. Lisätty kuvaus harjoituksen kulusta.