Oulu vie Siikalatvan ja Mehiläisen yhteisen terveyskeskuksen oikeuteen – ennakkotapaukseen halutaan oikeuden ratkaisu

Lääkärikeskus Mehiläisen ja Siikalatvan kunnan aikomus perustaa julkinen terveyskeskus Ouluun herättää vastustusta. Oulu ei aio maksaa asukkaidensa Mehiläisessä käyntejä.

sote-uudistus
Sairaala Mehiläinen Helsingissä.
Pikkukunnan ja Mehiläisen yhteinen terveyskeskus viedään oikeuden ratkaistavaksi.Satu Kaarnakangas / AOP

Oulun kaupunki ei hyväksy Siikalatvan ja lääkärikeskus Mehiläisen aikomusta perustaa Ouluun Siikalatvan kunnan terveysaseman etäpiste. Oulu aikoo riitauttaa asian, eikä se myöskään aio maksaa kustannuksia, jotka syntyvät oululaisten käyttämistä Mehiläisen palveluista.

Hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto sanoo, että kyseessä on ennakkotapaus, jolle halutaan oikeuden päätös. Hänen mukaansa lakia on tarvittaessa muutettava.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yksityinen lääkäriasema ja kunta ovat perustamassa terveysasemaa toisen kunnan maantieteelliselle alueelle.

Ylitalo-Katajiston mukaan sekä sosiaali- ja terveysministeriön että valtiovarainministeriön näkemys on, ettei Mehiläisen ja Siikalatvan etäpiste Oulussa pohjaudu voimassa oleviin lakeihin.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Jani Pitkäniemi sanoo ministeriön selvittävän parhaillaan, voivatko Siikalatvan kunta ja Mehiläinen perustaa terveysaseman Ouluun. Hänen mukaansa asiaa voi lähestyä sekä terveydenhuolto- että kuntalain kautta.

– Tulkintamme mukaan tämä ei ole soveliasta. Toisen kunnan alueella toimiminen on perinteisesti pohjautunut yhteisymmärrykseen, Pitkäniemi sanoo.

Pitkäniemi kuitenkin toteaa, ettei terveysaseman perustamista Ouluun voida näillä näkymin estää.

Mehiläinen on ilmoittanut Ouluun perustettavan etäpisteen tavoittelevan asiakkaiksi myös oululaisia.

Siikalatva ja Mehiläinen eivät ole olleet suunnitelmistaan yhteydessä Oulun kaupunkiin.

Oulun kaupunki ottaa asian tiimoilta yhteyttä niihin asukkaisiin, jotka ovat jo ilmoittaneet terveysaseman vaihdosta.

Klo 15.46 lisätty valtiovarainministeriön ylijohtajan kommentit.