Lukiolaisen näkökulma: Unohdetaan kateus ja nautitaan 100-vuotiaan Suomen saavutuksista

Ei ole aivan tuulesta temmattua sanoa, että on lottovoitto syntyä Suomeen, kirjoittaa Yle Uutisluokan Milana Rimpiläinen.

Yle Uutisluokka
Suomen lippuja liehuu saloissa.
Yle

Jos ulkomaalainen henkilö kysyisi minulta, millaista on asua Suomessa tai olla suomalainen, vastaukseni saattaisi tukeutua hyvin stereotyyppiseen ajatteluun saunasta, sisusta ja salmiakista. Vaikka nämä asiat ovat toki syvällä suomalaisuuden ytimessä, pienen pohdinnan jälkeen löydän myös paljon muutakin sanottavaa.

Suomi on monien tilastojen (siirryt toiseen palveluun) kärkipäässä esimerkiksi koulutuksessa, terveydenhuollossa, sananvapaudessa ja tasa-arvossa. Ei ole aivan tuulesta temmattua sanoa, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Edellä mainittujen asioiden lisäksi saamme nauttia myös puhtaasta vedestä ja luonnosta sekä vakaasta yhteiskunnallisesta tilanteesta. Meidän ei siis tarvitse pelätä sodan syttymistä tai muita kriisejä.

Meidän täytyisi suhtautua uusiin asioihin avarakatseisesti.

Kun puhutaan suomalaisista, esiin nousevat usein tietynlaiset piirteet, kuten rehellisyys, toimeliaisuus ja vähäpuheisuus – unohtamatta sitä kuuluisaa suomalaista sisua. Tietysti jokainen meistä on oma itsenäinen yksilönsä, joten kaiken kattava suomalaisuuden määritteleminen on mahdotonta. Ennen kaikkea sanoisin suomalaisen identiteetin olevan jokaiselle henkilökohtainen kokonaisuus, joka rakentuu arvoista, suomen kielestä sekä ryhmähengestä. Nämä yhdistyvät esimerkiksi silloin, kun suomalaiset katsovat jääkiekkoa. Saman joukkueen kannattajat muodostavat todella tiiviin ryhmän, eikä suomen kielen monimuotoiselta kirosanakavalkadiltakaan voida yleensä välttyä, jos kiekko meneekin omaan maaliin.

Mielestäni suomalaisilla on joissakin asioissa kuitenkin hieman petrattavaa. Monilla suomalaisilla on luihin ja ytimiin iskostunut tapa pelätä kaikkea vierasta, joka ei sovi siihen meille tuttuun suo, kuokka ja Jussi -muottiin. Täytyy kuitenkin muistaa, että maailma muuttuu. Media ja globalisaatio vaikuttavat väistämättä identiteettiimme sekä vieraskieliset sanat ja tavat tulevat osaksi arkipäiväämme. Meidän täytyisi suhtautua uusiin asioihin avarakatseisesti, sen sijaan, että pelkäisimme muiden kulttuurien valtaavan Suomen.

Tietysti on päiviä, jolloin suomalaisuutta tai Suomea ei osaa arvostaa ja jolloin kaikki tuntuu olevan muualla paremmin. Tällainen ajattelutapa on joissakin määrin osa suomalaisuutta. Tunnettu suomalainen sanonta kuuluu: "Aidan takana ruohokin on vihreämpää." Ehkä kateus humoristisesti ajatellen on suomalaisille tyypillinen kansantauti. Suomen täyttäessä tänä vuonna 100 vuotta, voimme unohtaa kaikenlaisen kateuden ja nauttia saavutuksistamme. Olemme sen ansainneet.

Kuvassa lukiolainen tyttö.
Milana RimpiläinenJoni Lilja

Milana Rimpiläinen, Lapinlahden lukion ja Kuvataidelukion Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatus-hanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.