Sininen tulevaisuus ja perussuomalaiset tuuraavat toisiaan valtuustoissa – Hakkarainen haluaa lain, joka estää sen

Perussuomalaisten kansanedustaja Hakkarainen ehdottaa, että puolueen vaihtaminen kesken kauden johtaisi valtuusto- tai eduskuntapaikan menettämiseen.

politiikka
Matias Turkkila ja Jussi Niinistö
Esimerkiksi Helsingin valtuustossa perussuomalainen Matias Turkkila toimii Sinisen tulevaisuuden Jussi Niinistön varavaltuutettuna.Jarno Kuusinen / AOP

Helsingin kaupunginvaltuustossa äänestettiin keskiviikkona paperittomien terveydenhoidon laajentamisesta. Sinisen tulevaisuuden valtuutetun ministeri Jussi Niinistön penkissä ei ollut nappia painamassa Jussi Niinistö itse, vaan hänen varavaltuutettunsa Matias Turkkila perussuomalaisista.

Äänestystulokseen asia ei vaikuttanut mitenkään, mutta tilanne on tuttu tällä hetkellä ympäri Suomen, eduskunnassa ja valtuustoissa: perussuomalaiset tuuraavat sinisiä jatkuvasti, vaikka puolueet eivät ole parhaimmissa väleissä.

Ei ongelmia tai ristiriitoja

Sinisessä tulevaisuudessa asiaan suhtaudutaan neutraalisti. Helsingin ja Uudenmaan sinisten puheenjohtajan Pekka Sinisalon mukaan tietoon ei ole tullut, että asia olisi tuonut ongelmia tai ristiriitoja.

Uudellamaalla kaikilla Sinisen tulevaisuuden valtuutetuilla on varavaltuutettunaan perussuomalainen: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kirkkonummella ja Raaseporissa. Sinisalon mukaan tilanne elää koko ajan. Hyvinkäällä taas perussuomalaisen varavaltuutettuna toimii Sinisen tulevaisuuden edustaja.

– Minulla itsellänikin on perussuomalainen varavaltuutettu. Ei ole ollut mitään ongelmia. Hyvässä hengessä on vaihdettu, jos ei ole itse päässyt kokoukseen. Noudatamme vain kuntalakia. Ei harmita pyytää perussuomalaista varalle, Kirkkonummella valtuutettuna toimiva Pekka Sinisalo sanoo.

– Sinisillä ja perussuomalaisilla on kuntapolitiikassa paljon yhteneväisiä kantoja, Sinisalo lisää.

Perussuomalaiset tyytyväisiä

Perussuomalaisissa asiaan ollaan vain tyytyväisiä. Perussuomalaisten puoluetoimiston työmieheksi itseään kutsuvan Matti Putkosen mukaan perussuomalainen on koko maassa lähtökohtaisesti aina sinisen varavaltuutettu.

Mitään erityistä hyötyä ei asiasta ole Putkosen mukaan perussuomalaisille ollut, mutta äänestäjille kyllä.

– Äänestäjien tahto ja kuluttajansuoja toteutuu, kun Jussi Niinistöä (sin.) tuli tuuraamaan Matias Turkkila (ps.), Putkonen sanoo.

Hakkarainen tekee lakialoitetta

Perussuomalaisten kansanedustaja, puolueen 2. varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen tekeekin paraikaa lakialoitetta, jolla kyseinen ilmiö saataisiin poistettua. Hakkaraisen lakialoitteessa ehdotetaan, että puoletta vaihtava joutuisi syrjään päättävästä toimesta ja voisi yrittää vasta seuraavissa vaaleissa sisään uudestaan.

– Se pitäisi tehdä niin, että jättää puolueen kokonaan ja varavaltuutettu tai varaedustaja tulee tilalle, Hakkarainen sanoo.

– Tämmöiset loikkimiset vievät poliitikoilta uskottavuutta. Äänestysprosentti tulee tippumaan tämmöisten takia, Hakkarainen lisää.

Hakkarainen kertoo saaneensa niin paljon palautetta asiasta, että hänestä aiheesta olisi syytä keskustella.

Tekstiä korjattu 1.12.2017 kello 18:35: Muutettu tekstin viimeinen väliotsikko muotoon "Hakkarainen tekee lakialoitetta". Aiempi väliotsikko oli "Lex Hakkarainen tulossa" - tämä otsikko antoi ymmärtää, että lain voimaantuleminen on selvää. Kyse on kuitenkin vasta lakialoitteesta. Lisäksi poistettu lause siitä, että aloite tulee eduskunnan käsittelyyn.