Parmesaani- ja goudajuustojen EU-nimisuoja raivostuttaa Argentiinassa: "Nimet tulivat siirtolaisten mukana 150 vuotta sitten"

Valmistajat pelkäävät, että kuluttajat eivät tunnistaisi uudennimisiä juustoja.

Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä elintarvikkeille
Parmesan-juustoja
Italiasta saapuneita parmesaanijuustoja Hollannin Beesdissä vuonna 2012.Bas Czerwinski / EPA

Tunnettuja juustolajikkeita koskeva EU:n alkuperänimisuoja herättää närää ja vastustusta Argentiinassa. Maassa valmistetaan paljon esimerkiksi parmesaani-, gouda- ja fontina-juustoja, joiden nimimuutosta EU vaatii.

"Juustosodasta" kertoo argentiinalaislehti La Nación verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

EU:n nimisuojan tavoite on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä.

Buenos Airesin provinssin maatalousministeri Leonardo Sarquís pitää EU:n pyyntöä takaiskuna Argentiinan maidontuotannolle. Kyseisiä juustoja on valmistettu maassa 150 vuoden ajan, joten ne ovat vakiintuneet yleisnimiksi, hän perustelee.

Juustovalmistajat tyrmistyneitä

Meijeriuotevalmistajien liiton varajohtaja Javier Baudino pelkää, että uudennimiset juustot eivät menisi kaupaksi.

– Nimet tulivat Argentiinaan muuttaneiden (eurooppalaisten) siirtolaisten mukana. Kotimaista tutut reseptit olivat heidän elinkeinonsa. Miten huonosti Euroopan unioni tunteekaan tämän tosiasian, Baudino sanoi La Naciónille.

Parmesaanijuusto (Parmigiano-Reggiano) on fontina-juuston tavoin peräisin Italiasta, goudajuusto puolestaan Hollannista.

Argentiinaan muutti vuosina 1860–1930 miljoonia siirtolaisia Euroopasta, erityisesti Italiasta.

La Naciónin mukaan nimimuutospyynnön kohteena olevia juustoja valmistaa Argentiinassa noin 700 yritystä, jotka työllistävät yhteensä yli 30 000 ihmistä. Yritykset ovat valittaneet pyynnöstä Argentiinan viranomaisille.

Lue lisää:

Parmesan-juuston maito tulee rääkätyistä lehmistä – Italian tuottajajärjestö myöntää ongelman