Hyppää sisältöön

Vaasan vankila jo 2 kuukautta ilman lääkäriä – Lääkärille oudot potkut: "En pääse hakemaan edes työkenkiä"

Vankilalääkäri Terhi Wuolijoen osa-aikainen työsopimus irtisanottiin muutama viikko sitten. Nyt Vaasan vankila on kokonaan ilman lääkäriä.

Vankilalääkäri Terhi Wuolijoki Kuva: Juha Kivioja / Yle

Vankilalääkäri Terhi Wuolijoki kävelee suurten puiden reunustamaa soratietä, joka johtaa Keravan vankilaan.

Wuolijoki pysähtyy tien varressa olevan stop-merkin kohdalle. Hänellä ei ole lupaa mennä entiselle työpaikalleen. Ei edes vankilan pihalle, jonne hän osoittaa kädellään.

– Tein viimeisen työpäiväni syyskuun lopussa tuolla vankilassa. Sen jälkeen minulle ilmoitettiin, että minulla ei ole työvelvoitetta, ja minut on irtisanottu.

Wuolijoki on työskennellyt Suomen vankiloissa vuodesta 2000 lähtien erilaisilla osa-aikaisilla sopimuksilla. Viimeiset 12 vuotta hän työskenteli Keravan vankilassa.

– Minulle on kertynyt paljon tavaraa noiden vuosien ajalta. Siellä on mappeja, kirjoja ja esimerkiksi työkengät, mutta en pääse niitä hakemaan.

Vaasan vankila on nyt ilman lääkäriä

Wuolijoki on tehnyt töitä tämän vuoden alusta lähtien myös Vaasan vankilassa.

Nyt Wuolijoella ei ole asiaa Vaasankaan vankilaan. Keravan vankilaan on saatu hommattua keikkalääkäri, mutta Vaasan vankilaan ei.

– Vaasan vankilassa on hyvin vaikea tilanne, koska siellä ei ole nyt lääkäriä ollenkaan. Minun esimieheni jättävät mieluummin vankilan ilman lääkäriä, kuin päästävät minut hoitamaan vankeja.

"Uusi johto ei hyväksy, että asioista ollaan eri mieltä"

Wuolijoki itse arvelee irtisanomiseen vaikuttaneen sen, että hän on puolustanut ärhäkkäästi terveydenhuollon työntekijöitä toimiessaan julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön eli jukolaisten luottamusmiehenä Vankiterveydenhuollon yksikössä.

– Yksi syy on ollut myös se, että olen rohkeasti puuttunut epäkohtiin. Tämä uusi vankiterveydenhuollon johto ei hyväksy sitä, että asioista ollaan eri mieltä. Meille on luotu pelon ilmapiiri, jossa lääkärit ja sairaanhoitajat eivät uskalla olla johdon kanssa eri mieltä asioista.

Wuolijoki kokee, että häntä on kohdeltu väärin. Hän sanoo, ettei hänelle ole kerrottu kunnollista syytä irtisanomiselle. Palkkaa hänelle maksetaan toukokuuhun saakka.

Wuolijoen mukaan Suomen eri vankiloissa työskentelevät sairaanhoitajat ovat soittaneet hänelle ja kauhistelleet irtisanomista.

– Oletan, että olen ollut työssäni kohtuullisen hyvä. Minulla on paljon hyviä potilaskontakteja. Olen kiertänyt ympäri Suomen eri poliklinikoilla lääkärinä. Olen ollut uusien lääkäreiden perehdyttäjälääkäri, tehnyt tiedettä vankiterveydestä ja ollut erilaisissa valtakunnallisissa työryhmissä asiantuntijana. Nyt minusta tuntuu, että kaikki tämä elämäntyö vankilassa on viety lokaan.

THL: Sopimuksen jatkaminen ei palvele Vankiterveydenhuollon yksikön tarpeita

Otteita Terhi Wuolijoen irtisanomisilmoituksesta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomen noin 3000 vangin terveydenhuollosta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Vankiterveydenhuollon yksikkö. Yksikön vs. johtajana toimii erikoislääkäri Jaana Leipälä. Hän ja vankiloiden poliklinikoiden toiminnasta vastaava avohoidon ylilääkäri Hanna Hemminki-Salin päättivät Wuolijoen irtisanomisesta.

He kirjoittavat Wuolijoen sopimuksen päättämisilmoituksessa näin.

Sopimus irtisanotaan, koska Vankiterveydenhuollon yksikkö on kokonaisarvion tehtyään päättänyt, että sopimuksen jatkaminen ei palvele Vankiterveydenhuollon yksikön tarpeita. Päätöstä tehdessään Vankiterveydenhuollon yksikkö on ottanut huomioon kokonaisvaikutuksen.

Ylen haastattelussa Vankiterveydenhuollon yksikön johtaja Jaana Leipälä sanoo, että irtisanomisen taustalla on Wuolijoen työsuhteen laatuun liittyvä kiista, joka alkoi jo vuonna 2007 Rikosseuraamuslaitoksen aikana.

Wuolijoen mukaan hänet on aina nimitetty vankilalääkärinä virkoihin. Työnantajan mukaan työsopimukset eivät ole olleet virkaperusteisia. Helsingin hallinto-oikeus päätti tämän vuoden helmikuussa, että kyse ei ole ollut virkasopimuksista. Asia on nyt Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Terhi Wuolijoki on työskennellyt vankiloissa lääkärinä koko ajan taustalla olevasta kiistasta huolimatta.

Sopimus, jota ei löydy THL:stä

Vankiterveydenhuoltoa johtavan Jaana Leipälän mukaan irtisanomiseen vaikutti myös se, että Wuolijoen työsopimusten tilanne on sekava, eikä Wuolijoella ole lainkaan voimassa olevaa työsopimusta.

– Vankiterveydenhuollon yksikön näkemys on, että meillä ei voi olla työntekijää, jonka velvollisuuksista, vastuista, oikeuksista tai valtuuksista ei ole kirjallisesti sovittu. Siksi hän (Wuolijoki) ei voi työskennellä meillä, johtaja Jaana Leipälä sanoo puhelinhaastattelussa.

Puhelinhaastattelu on nauhoitettu.

Wuolijoki on esimiehensä kanssa täysin eri mieltä sopimuksen olemassaolosta.

– Tämä on järjetön väite. Jos minulla ei olisi ollut mitään sopimusta, miten minä olisin käynyt vankilassa vankeja hoitamassa, Wuolijoki ihmettelee.

Wuolijoki sanoo, että viimeisin kirjallinen sopimus hänelle tehtiin tämän vuoden alussa Vaasan vankilaan.

Asian vahvistaa Turun vankilan psykiatrisen poliklinikan vt. osaston ylilääkärinä toimiva Jaana Kajander, joka teki sopimuksen Wuolijoen kanssa toimiessaan Länsi-Suomen vankiloiden alueylilääkärinä.

– Minä tein hänen kanssaan kirjallisen sopimuksen Vaasan vankilan osa-aikaisen lääkärin työstä. Sopimuksessa oli kirjattu tarkasti tuntitaksat ja matkakulut. Kukaan ei ole minulle tai Wuolijoelle ilmoittanut, että sopimus olisi katkaistu, ylilääkäri Kajander sanoo.

Kajanderin mukaan sopimus on tiedossa Vankiterveydenhuollon johdossa, koska he ovat hyväksyneet Wuolijoelle maksettavat palkkiot.

Johtaja Leipälä halusi kommentoida asiaa uudelleen

Vankiterveydenhuollon yksikön johtaja Jaana Leipälä halusi nähdä etukäteen kommentit, jotka häneltä tulevat tähän juttuun. Kun hän oli saanut kommentit sähköpostilla, seuraavana päivänä Leipälä oli yhteydessä Yleen.

Hän halusi korjata aiemmin puhelinhaastattelussa antamaansa lausuntoaan Wuolijoen sopimuksesta seuraavasti:

– En voi ottaa kantaa yksittäiseen tapaukseen. Vankiterveydenhuollon yksikön kaikilla työntekijöillä on oltava kirjallinen sopimus, jossa on sovittu velvollisuuksista, vastuista, oikeuksista ja valtuuksista, johtaja Jaana Leipälä sanoo sähköpostilla antamassaan uudessa kommentissa.

Turun vankilan psykiatrisen poliklinikan vt. osaston ylilääkäri Jaana Kajander Kuva: Juha Kivioja / Yle

"Irtisanominen on käsittämätöntä"

Ylilääkäri Kajander on seurannut ihmetellen sivusta Terhi Wuolijoen kohtelua.

– Tämä irtisanominen on käsittämätöntä. Wuolijoki toimi myös minun sijaisenani Turun vankilassa. Minulla tai meidän poliklinikan sairaanhoitajilla ei ollut milloinkaan mitään huomauttamista Wuolijoen työskentelystä. Hän teki työnsä aina todella hyvin. Hän neuvoi ja auttoi sairaanhoitajia jopa silloinkin, kun oli vapaalla, ylilääkäri Kajander sanoo.

Kajander ei voi ymmärtää irtisanomisen perustelua, jossa todetaan, että "sopimuksen jatkaminen ei palvele Vankiterveydenhuollon yksikön tarpeita".

– On ihan turha sanoa, että kokonaistilanne olisi sellainen, että häntä ei tarvita, ylilääkäri Jaana Kajander sanoo.

Kuva: Juha Kivioja / Yle

"Parasta tässä työssä on vangin kiitos"

Keravan vankilaan johtavalle tielle kääntyy henkilöauto, jonka naiskuljettaja tervehtii Wuolijokea. Wuolijoki vilkuttaa naiselle ja kertoo, että tämä on terapeuttina vankilassa.

Wuolijoki haluaisi takaisin vankilaan. Hän kaipaa työkavereitaan ja etenkin potilaitaan.

– Vankilääkärin työ on hyvin haastavaa, mutta mielenkiintoista. Parasta on, kun potilaiden elämässä näkee muutoksia. Kun olemme esimerkiksi kovan tappelun jälkeen saaneet puututtua jonkun vangin päihderiippuvuuteen, ja sen jälkeen hänelle tulevat tunteet ja järki päähän. Kyllä sellainen vanki on kiitollinen. Parasta tässä työssä on vangin kiitos.

Yle julkaisee tänään vankien terveydenhuoltoon liittyviä uutisia netissä, radiossa ja televisiossa.

Lue myös:

Keikkalääkäri määräsi huumevangille opiaatteja – Vankilan sairaanhoitaja: "Tällaista kaaosta en ole koskaan aiemmin nähnyt"