Hyppää sisältöön

"Yes, sir" – Trumpin entinen neuvonantaja myönsi oikeudessa valehtelusyytteet oikeiksi

Michael Flynn ehti toimia presidentin turvallisuusneuvonantajana vain kolme viikkoa. Syytteessä on kyse siitä, mitä Flynn kertoi FBI:lle keskustelustaan Venäjän suurlähettilään kanssa.

Presidentti Trumpin entinen neuvonantaja Michael Flynn (oik.) saapui oikeuteen Washingtonissa 1.12.2017. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entistä neuvonantajaa vastaan on nostettu syyte Venäjä-yhteyksien takia. Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajana toiminutta Michael Flynnia syytetään väärän todistuksen antamisesta liittovaltion poliisi FBI:lle.

Perjantaiaamuna paikallista aikaa Washingtonissa kuultu Flynn myönsi oikeudessa syytteet oikeiksi.

– Yes, sir, vastasi Flynn syytteeseen.

Istuntoa johtanut tuomari sanoi, että Flynn tekee yhteistyötä FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin johtaman tutkinnan kanssa.

Syytteen mukaan Flynn oli valehdellut FBI:lle sanoessaan, ettei hän ollut keskustellut Venäjää koskevista pakotteista Venäjän silloisen Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa. Kyse on keskusteluista siirtymähallinnon aikana Trumpin valinnan jälkeen, mutta ennen virkaanastumista.

Valkoisesta talosta on kommentoitu Flynnin syytettä vain niukasti. Presidentinhallinnon lakimies Ty Cobbin mukaan mikään syytteessä ei viittaa keneenkään muuhun kuin Flynniin itseensä.

Ensimmäinen Valkoisen talon virkamies syytteeseen Venäjä-tutkinnassa

Flynn sai potkut Trumpin hallinnosta helmikuussa Venäjä-yhteyksiensä herättämien epäilyjen takia.

Flynn on ensimmäinen presidentinhallinnossa työskennellyt virkamies, jota syytetään rikoksesta Trumpin vaalikampanjan Venäjä-yhteyksien tutkinnassa. FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin johtamassa tutkinnassa on nyt nostettu syytteet neljää ihmistä vastaan.

Aiemmin syytteitä on nostettu Trumpin kampanjapäällikkönä toiminutta Paul Manafortia ja hänen liikekumppaniaan Rick Gatesia vastaan. Syytettynä on myös Trumpin kampanjassa työskennellyt George Papadopoulos.

Uutista on päivitetty klo 18.00: Lisätty Flynnin vastaus syytteeseen, otsikkoa muutettu tämän mukaisesti. Klo 18.45: Tarkennettu Flynnin asemaa ja keskustelujen ajankohtaa. Klo 19.43: Lisätty kommentti Valkoisen talon lakiosastolta. Klo 21.26: Muokattu väliotsikkoa, aiemmassa kerrottiin syytteestä Venäjä-yhteyksistä.