1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kehitysvammaisuus

Kehitysvammaiset nähdään ryhmänä, ei yksilöinä – "Ei ihmiset sitä ilkeyttään tee"

Kehitysvammaisia ei ole tehty samasta muotista, mutta he törmäävät silti usein lokerointiin. Taustalla on tavallisesti tietämättömyys.

kehitysvammaisuus
Kari-Matti Viitala katselee olohuoneen ikkunasta ulos.
Pasi Takkunen/Yle

34-vuotiaalla Kari-Matti Viitalalla on kiireinen päivä: aamulla uimaan, sitten Ylen haastattelu ja sen jälkeen vielä töihin toimintakeskukselle. Viitala asuu yksin Kauhajoella ja viettää aikaansa urheillen ja ystäviä tavaten. Hän haaveilee kiinteistönhoitajan työstä.

– Lumenluomista, haravoimista ja pihan siistimistä, Viitala luettelee työtehtäviä.

Keskosena syntyneellä Viitalalla on kehitysvamma ja hän törmää usein yleistyksiin vammaisista ihmisistä. Monikaan ei näe häntä yksilönä ja täysvaltaisena yhteiskunnan jäsenenä.

Yleisesti erityistukea vaativien ihmisten asema on parantunut YK:n vammaissopimuksen myötä. Vammaisten henkilöiden yleissopimus takaa kaikille vammaisille ihmisoikeudet ja perusvapaudet. Paljon on kuitenkin vielä matkaa siihen, että vammaiset nähdään yhdenvertaisina muiden kanssa.

Heidi Hautala
Kauhajoen Kehitysvammaisten Tuki ry:n puheenjohtaja Heidi HautalaPasi Takkunen/Yle

Kauhajoen Kehitysvammaisten Tuki ry:n puheenjohtaja Heidi Hautalan mukaan yksilöllisyyden puute on suuri ongelma.

– Meidän yhteiskunta ei ole esteetön tällä hetkellä. Fyysisestä esteettömyydestä puhutaan paljon, mutta asenne erityistukea vaativia kohtaan ei ole esteetöntä tällä hetkellä, Hautala toteaa.

Tietämättömyyttä

Kauhajoella asuva Suvi Ontto-Panula on 28-vuotias aktiivinen musiikin harrastaja. Hän laulaa Kultahiput-kuorossa ja kesä kuluu aktiivisesti festareita kiertäen. Nuori nainen oli myös ehdokkaana viime kunnallisvaaleissa.

Tällä hetkellä Ontto-Panula asuu soluasunnossa neljän muun kanssa. Haaveissa kuitenkin siintää muutto omaan asuntoon, jolloin pääsisi eroon yhteiskeittiön tuomista haasteista.

– Rakastan ruuan laittamista ja täällä se on vähän haasteellista, Ontto-Panula toteaa ja kertoo bravuurikseen pihvin valkosipulikastikkeella.

Suvi Ontto-Panula
Suvi Ontto-Panula ja asuntolassa myös asuva Wiiru-kissaPasi Takkunen/Yle

Ontto-Panulan kehitysvamma on lievä ja ilmenee esimerkiksi matemaattisten tehtävien kohdalla. Lokeroiminen on hänellekin tuttua esimerkiksi virastoissa.

– Vaikka ei olekaan kovin kehitysvammainen, niin silti ne olettaa, että on samalla viivalla muiden kehitysvammaisten kanssa, Ontto-Panula kertoo.

"Ei pitäisi ajatella ketään ryhmänä"

Kehitysvammaisten Tukiliiton (siirryt toiseen palveluun) tämän vuoden teemaviikon teemana on asuminen. Tukiliiton tavoite on, että kehitysvammaisella ihmisellä on koti, jonka tuntee omakseen. Hänellä tulee olla mahdollisuus olla osa omaa lähiyhteisöään ja käyttää samoja palveluita kuin kaikilla muillakin ihmisillä.

Suomessa on tehty periaatepäätös laitosasumisen lakkauttamisesta vuoteen 2020 mennessä. Laitosasumisen vähentäminen on toteutettu viime vuosina pääasiassa ryhmäkotipainotteisilla asumisen ja palvelujen ratkaisuilla. Joiltain osin niihin on siirtynyt laitosmaisia toimintatapoja.

Kari-Matti Viitala katselee ikkunasta ulos.
Pasi Takkunen/Yle

– Ei pitäisi ajatella ketään ryhmänä, vaan lähdettäisiin siitä yksilöstä ja hänen voimavaroistaan, vahvuuksistaan ja niistä tuen tarpeista, Hautala visioi.

Heidi Hautalan mukaan ongelmia aiheittaa useimmiten tietämättömyys erityistukea tarvitsevien elämästä.

–Ei ihmiset sitä ilkeyttään tee, mutta siinä on kyse siitä, että tiedetään niin vähän. Enemmän pitäisi saada yleisölle tietoa erityistukea vaativista ihmisistä. Että he ovat ihan samanlaisia kuin muutkin, vaikka tuen tarvetta onkin, Hautala kertoo.

Kehitysvammaisten Tukiliiton (siirryt toiseen palveluun) paikallisyhdistykset ja Me Itse -yhdistyksen paikalliset ryhmät viettävät valtakunnallista teemaviikkoa 1. – 7.12.

Lue seuraavaksi