Suomalaisyrittäjä Slushin jälkeen – Hyvin meni, kyllä täältä rahoitusta tulee!

Kasvuyritystapahtuma Slush päättyy tänään. Yle kysyi, millaisilla myyntipuheilla rahoitusta haettiin ja löytyikö rahaa.

Slush-tapahtuma
Slush 2017 Helsingissä.
Tiina Jutila / Yle

Teknologiatapahtuma Slush vetää puoleensa rahoitusta kaipaavia kasvuyrityksiä. Yksi näistä yrityksistä on älykkäitä viherseiniä rakentava Naava, joka hakee sijoittajilta 12 miljoonaa euroa.

Tapaamme toimitusjohtaja Aki Soudunsaaren aamuhämärissä torstaiaamuna, hyvissä ajoin ennen avajaisjuhlallisuuksia.

Mitkä ovat ne lauseet, joilla sijoittajat hurmataan?

– Me viemme suomalaista metsäilmaa saastuneisiin suurkaupunkeihin ja tuomme luonnon sinne, missä ihminen viettää eniten aikaansa. Tällä puheella lähdemme liikkeelle.

Aki Soudunsaari
Aki SoudunsaariJuha-Matti Mäntylä / Yle

Naavan viherseinät perustuvat kasvien juuristoihin ja kasvualustaan, jossa biologinen prosessi puhdistaa sisäilmaa. Soudunsaaren mukaan teknologia perustuu Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruushallinto Nasan tutkimuksiin.

– Toisaalta periaate on sama kuin jätevedenpuhdistamoissa, mutta veden sijasta puhdistuu ilma, hän sanoo.

Yhtiö on jo kerännyt rahoitusta noin kahdeksan miljoonaa euroa ja tuotanto on Suomen lisäksi käynnissä Yhdysvaltain New Jerseyssä.

Leijuva laakeri

Slushissa järjestettiin tänä vuonna noin 7 000 sijoittajien ja kasvuyrittäjien välistä tapaamista. Sitä silmällä pitäen sadat suomalaiset kasvuyrittäjät ovat syksyn kuluessa hioneet myyntipuheitaan kuntoon.

– SpinDrive tekee erittäin tehokkaita voimansiirtojärjestelmiä. Koneiden pyöriviä osia kannatellaan magneettisilla laakereilla, jotka mahdollistavat kitkattoman toiminnan, joutsenolaisen SpinDriven perustajiin kuuluva Nikita Uzhegov kuvaa.

Miehellä on kova haaste selittää yhtiönsä teknologiaa ihmisille, jotka eivät ole tehneet väitöskirjaa aiheesta. Toisaalta amatöörikin ymmärtää mistä on kyse, kun Uzhegov kaivaa esiin pyörivän väkkärän, joka magnetismin avulla pysyy ilmassa.

Perinteisiä kuulalaakereita tai neulalaakereita ei tarvita, jos pyörivä kappale leijuu ilmassa. Se säästää energiaa ja huoltokuluja.

Ideaa ovat soveltaneet maailmalla muutkin, mutta SpinDriven nelihenkinen tutkijatiimi uskoo, että heillä on nyt tekninen etumatka sekä koneiston, sensoreiden että siihen liittyvien ohjelmistojen osalta. Spindrive hakee sijoittajilta 250 000 euroa ja toivoo summan kaksinkertaistuvan Tekes-rahoituksen avulla.

Sini Havukainen
Sini Havukainentiina Jutila / Yle

Mobiilineuvola Suomesta

Toinen rahoituksen hakija on Applicado, joka kehittää kännykällä toimivaa Layette-äitiyssovellusta.

– Lähdemme viemään suomalaista neuvolajärjestelmää maailmalle. Suomessa on maailman pienin lapsikuolleisuus, ja täällä on maailman parasta olla äiti. Me viemme sitä Suomesta sovelluksena, Sini Havukainen sanoo.

Layette-kännykkäsovellus on ilmainen. Yhtiön liiketoimintamalli perustuu mainostuloihin. Mainostajina ovat Havukaisen mukaan esimerkiksi Orion ja Berner.

Maailmanvalloitusta varten lempääläisyhtiö hakee Slushista miljoonaa euroa.

Virtuaalidrinkkejä tontuille

Yle tapasi Slushissa myös virtuaalitodellisuuspelejä kehittävän Catlandin. Tomi Toikan johtama Catland kohautti syksyllä Suomen pelipiirejä julkaisemalla Taphouse VR-pelin, jossa pelaaja pääsee virtuaalilasit päässään baarimikon töihin anniskelupaikassa, jonka asiakaskunta koostuu häjynnäköisistä tontuista (siirryt toiseen palveluun).

– Me tehdään virtuaalitodellisuuspelejä, jotka saavat miettimään, mitä helkkaria nyt pelataan, Toikka nauraa.

Yhtiön valttina on Toikan mukaan nopeus. Ensimmäisen pelinsä kolmen hengen tiimi kehitti neljässä kuukaudessa.

– Tästä eteenpäin julkaisemme pelejä 4–8 kuukauden välein markkinoille. Tavoite on, että jokainen on pelannut Catlandin pelejä siinä vaiheessa, kun virtuaalitodellisuus lyö läpi.

Tomi Toikka Catland
Juha-Matti Mäntylä / Yle

Tänä vuonna moni virtuaalitodellisuuteen panostanut yhtiö on pettynyt teknologian hitaaseen yleistymiseen. Catlandissa uskotaan kuitenkin läpimurtoon.

– Muutaman vuoden kuluessa ollaan tilanteessa, että kaikilla alkaa olla nämä lasit.

Catland hakee Slushista 300 000 euron siemenvaiheen rahoitusta.

Bittien myynti olisi helpompaa

Naavan perustaja Aki Soudunsaarella on kalenterissaan parikymmentä tapaamista. Yksi tapaamisista on yhdysvaltalaisen Crosscut Venturesin edustajien kanssa.

Yhdysvaltalaiset pääomasijoittajat pitävät näkemästään.

– En ole nähnyt aiemmin mitään tällaista, jossa yhdistetään vihreää teknologiaan huonekaluihin. Huonekalut eivät ehkä kuulosta kiinnostavilta, mutta kaikki ostavat niitä, Crosscut Venturesin Paul Garrett sanoo.

Hän on tullut etsimään sijoituskohteita, joihin ei ehkä Yhdysvalloissa törmäisi. Garrett uskoo, että suomalaisyritysten kannattaa panostaa terveysteknologiaan ja vihreisiin ratkaisuihin, koska niistä maa tunnetaan.

– Pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa eletään paremmin kuin monet elävät Yhdysvalloissa.

Garret löytää Naavan liiketoimintasuunnitelmasta myös haasteita.

– Naavan haasteena on, että he myyvät fyysisiä esineitä. Ohjelmistojen myynti Internetin kautta on helppoa, mutta kun myyt fyysisiä esineitä, jotka pitää asentaa – se on vähän vaikeampaa.

Soudunsaarta tämä ei pelota. Hän uskoo, että myös asennuksesta, huollosta ja kasvien ylläpidosta syntyy hyvää liiketoimintaa. Hissiyhtiö Kone on hänen mukaansa esimerkki siitä, miten laitemyynnin oheen rakennetaan kannattavaa huoltoliiketoimintaa.

– Toisaalta meitä on vaikeampi kopioida, kun kyse ei ole vain biteistä.

Löytyikö rahaa?

Slush päättyy perjantai-iltana. Helsingin Messukeskukseen kokoonnuttiin suurin toivein, mutta selvää on, että moni joutuu myös pettymään. Kuten Helsingin Sanomat kirjoittaa, kaikille Slush ei tuo onnea (siirryt toiseen palveluun).

Naavan toimitusjohtaja on kuitenkin vakuuttunut, ettei kahden päivän rutistus ole mennyt hukkaan.

– Sijoittajatapaamiset tuottavat sijoituksia – ei ehkä koko kahtatoista miljoonaa, mutta merkittävän määrän kumminkin, Aki Soudunsaari sanoo.

– Hyvin meni, kyllä täältä rahoitusta tulee.