1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paleontologia

Uskomaton löytö Kiinasta: Yli 200 lentoliskon munaa, 16:n sisällä sikiö

Löydön perusteella pterosaurusten poikaset olivat pitkään emojensa hoivissa.

Jo luiden määrä maan pinnalla kertoo, miten suuri paleontologinen aarre kiinalaislöytö on. Kuva: Alexander Kellner / Museu Nacional /UFRJ

Pterosaurusten eli lentoliskojen elämästä on paljastumassa aivan uutta tietoa Kiinasta tehdyn huiman löydön ansiosta. Aiemmin oli löydetty vain kahdeksan munaa, joista oli saatavissa kolmiulotteinen kuva pterosauruksen sikiöstä. Yleensä aika on mankeloinut munien fossiilit litteiksi.

Uiguurien alueelta Xinjiangista Luoteis-Kiinasta löytyneet 215 kolmiulotteista munaa ja satojen yksilöiden luut kuuluivat 120 miljoonaa vuotta sitten eläneille Hamipterus tianshanensis -lentoliskoille.

Kiinan tiedeakatemian paleontologi Shunxing Jiang sanoo, että paikka on todellinen "pterosaurusten Edenin puutarha". Hiekassa saattaa olla vielä satakunta munaa, tutkijat epäilevät.

Otukset olivat ilmeisesti järven rannalla elänyt yhdyskunta, joka joutui luonnonkatastrofin uhriksi: myrsky huuhteli ne ja niiden hiekkaan kaivamat pesät järveen, jossa ne myöhemmin kivettyivät.

Munat ovat runsaan seitsemän sentin mittaisia ja muistuttavat joidenkin tämän päivän liskojen ja käärmeiden pehmeitä munia. Pehmeytensä vuoksi ne olivat erityisen huonoja fossiloitumaan ja kestämään aikaa, mikä lisää entisestään Xinjiangin löydön arvoa.

Kasvu kesken vielä kaksivuotiaana

16 munan sisältä on löytynyt kerroskuvauksessa sikiöitä, joiden kehitys oli ehtinyt edetä eri asteille. Yhdellä sikiöllä on jo leukaluu ja osa muustakin kallosta sekä siipien alut.

Lentoliskot olivat ensimmäisiä selkärankaisia, joiden tiedetään osanneen lentää.

Munissa näkyvät pitkälle kehittyneet reisiluut viittaavat siihen, että poikasilla oli käyttöä vahvoille takajaloille. Rintalihaksien perusteella vaikuttaa siltä, että vaikka poikaset osasivat kuoriuduttuaan kävellä, lentämään ne eivät vielä kyenneet.

Tutkijoiden hypoteesi on, että poikaset tarvitsivat aluksi emojensa hoivaa. Nuoren yksilön luista tutkijat totesivat kasvun olleen kaksivuotiaalla yhä kesken.

Tutkimus on julkaistu Science (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.