1. yle.fi
  2. Uutiset

Havaijilla harjoitus Pohjois-Korean iskun varalta – rannalla harva reagoi sireeniin

Iskun sattuessa asukkailla olisi 20 minuuttia aikaa suojautua. Tosin saariryhmällä ei ole enää ydinasesuojia.

ydinaseet
Mies katsoo kuvaa, jossa on Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.

Havaiji on suorittanut ensimmäisen sireenitestinsä varoittaakseen kansalaisia mahdollisesta Pohjois-Korean ydinaseiskusta, kertoo uutistoimisto AP. Havaijin mukaan testi oli ensimmäinen sitten kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Havaiji on palauttanut käyttöönsä järjestelmän, jonka tarkoituksena on varoittaa ihmisiä tulevasta ydiniskusta. Havaiji päätti järjestelmän ottamisesta uudelleen käyttöön vain päivä sen jälkeen, kun Pohjois-Korea teki viimeisimmän ohjustestinsä.

Havaiji testasi perjantaina varoitusjärjestelmänsä uutta äänimerkkiä. Havaijin kuvernöörin David Igen mukaan testi varmistaa mitä ihmisten tulisi tehdä mahdollisen iskun vuoksi. Havaijin asukkailla olisi iskun tapahtuessa 20 minuuttia aikaa suojautua. Havaijilla ei tosi ole enää ydinasesuojia. Kuvernöörin mukaan ihmisten tulee olla valmistuneita mahdolliseen iskuun, vaikka sen tapahtuminen on kaukana.

Uutistoimisto twiittasi, että tunnetulla Waikikin rannalla harva ihminen reagoi mitenkään Havaijin hälytysjärjestelmän sireeniin.

Havaijisaarilla on yhteensä 385 varoitussireeniä.

Havaiji on yksi Pohjois-Korean lähimmistä osavaltioista. Pohjois-Korean iskulle otolliseksi kohteeksi se valikoituisi arvioiden mukaan sen sotilastukikohdan vuoksi.

Lue lisää:

Tutkimuslaitos listasi: Jos Pohjois-Korea tekisi ydiniskun, nämä voisivat olla kohteet

Näin Japani aikoo torjua Pohjois-Korean ohjuksia: "Valitettavasti täällä ei ole tarpeeksi kestäviä taloja"

Korjattu 2.12. kello 03.18: Havaiji on Yhdysvaltain osavaltio, ei valtio.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi