Hyppää sisältöön

Kärähtääkö seuraavaksi joku Trumpin lähipiiristä? – Tämän tiedämme Michael Flynnin syytteistä

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin syytteet herättävät paljon kysymyksiä. Yle kokosi niistä keskeisimmät.

Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn kuvattuna oikeusistuntonsa jälkeen Washingtonissa 1. joulukuuta. Kuva: Chip Somodevilla / AFP

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn on tunnustanut valehdelleensa keskusrikospoliisi FBI:lle keskusteluistaan Venäjän suurlähettilään kanssa.

Hän auttaa nyt tutkintaa, joka selvittää Trumpin kampanjaväen mahdollista yhteydenpitoa Venäjän kanssa. Yhteistyöllä voi olla monenlaisia seurauksia Trumpin lähipiirille.

Kuka on Michael Flynn?

Michael Flynn on Yhdysvaltojen puolustusvoimien tiedustelupalvelun DIA:n entinen johtaja. Presidentti Barack Obama antoi hänelle potkut vuonna 2014 johtamisongelmien ja vaikean luonteen takia.

Potkujen jälkeen hän toimi turvallisuusalan konsulttina. Vuoden 2016 aikana Flynn nousi Donald Trumpin vaalikampanjan keskeiseksi avustajaksi. Mediatietojen mukaan Trump harkitsi häntä jopa varapresidenttiehdokkaakseen.

Trump nimitti Flynnin presidentin turvallisuusneuvonantajaksi tammikuussa. Flynn joutui kuitenkin eroamaan tehtävistään helmikuun puolivälissä vain 24 päivän palveluksen jälkeen.

Sanomalehdet olivat paljastaneet, että Flynn oli keskustellut Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa pakotepolitiikasta joulukuussa ennen Trumpin astumista virkaan.

Valkoisen talon mukaan potkujen syynä oli se, että Flynn oli johtanut varapresidentti Mike Pencea harhaan näistä keskusteluista.

Mistä Flynniä syytetään?

Michael Flynn tunnusti oikeudessa valehdelleensa liittovaltion poliisille FBI:lle. Flynn oli väittänyt FBI:lle tammikuussa, ettei ollut keskustellut suurlähettiläs Kisljakin kanssa pakotteista.

Flynn jäi kiinni valheesta, koska tiedustelupalvelut olivat salakuunnelleet Kisljakin keskusteluja. Rikoksesta voi saada jopa viisi vuotta vankeutta, mutta syyttäjän kanssa tehdyn sopimuksen takia häntä uhkaa vain puolen vuoden tuomio.

Syytteet ovat lieviä, kun niitä vertaa julkisuudessa kerrottuihin rikosepäilyihin. Flynn oli muun muassa jättänyt kertomatta viranomaisille lobanneensa Yhdysvalloissa Turkin hallitusta lähellä olevan liikemiehen puolesta.

Hurjimman väitteen mukaan Flynn olisi sekaantunut hankkeeseen, jossa pyrittiin kaappaamaan Turkin vallankaappaushankkeesta syytetty uskonoppinut Fethullah Gülen Yhdysvalloista Turkkiin.

Kuka Flynniä tutkii?

Syytteet Flynniä vastaan nosti erikoistutkija Robert Mueller. Hän tutkii Venäjän sekaantumista viime vuoden presidentinvaaleihin. Osa tutkintaa on selvittää, tekikö Trumpin kampanja laitonta yhteistyötä Venäjän kanssa.

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen mukaan Venäjä varasti demokraattien sähköposteja ja julkaisi niitä vahingoittaakseen Hillary Clintonin kampanjaa. Olisi laitonta, jos joku Trumpin kampanjasta olisi sekaantunut sähköpostien julkaisuun tai levittämiseen.

Flynn syytteet eivät suoraan liity kampanjan aikaiseen toimintaan. Tapaaminen suurlähettiläs Kisljakin kanssa oli vasta Trumpin vaalivoiton jälkeen. Yhteydenpito Venäjään ei itsessään ole laitonta, mutta siitä valehtelu tutkijoille on.

Syytteet saanut Paul Manafort peitti kasvot medialta lokakuun lopussa. Kuva: Tasos Katopodis / EPA

Jo aiemmin erikoistutkija Mueller on nostanut syytteet Trumpin entistä kampanjapäällikköä Paul Manafortia, tämän liikekumppania Richard Gatesia sekä Trumpin kampanja-avustajaa George Papadopoulosia vastaan.

Papadopoulos on tunnustanut valehdelleensa FBI:lle kampanjan aikaisista yhteyksistään Venäjän hallintoa lähellä olleisiin tahoihin.

Manafortin ja Gatesin syytteet eivät liity vaalikampanjaan vaan heidän aiempaan konsulttityöhönsä Ukrainan entisen Venäjä-mielisen presidentin Viktor Janukovytšin puolesta.

Kuka voi olla seuraavaksi pulassa?

Flynn on tehnyt sopimuksen yhteistyöstä erikoistutkija Robert Muellerin kanssa. Flynnin syytteiden keveys viittaa siihen, että hänellä on riittävästi kiinnostavaa kerrottavaa tutkijoille. Muellerin tähtäimissä voikin olla joku vielä Flynniäkin keskeisempi henkilö.

Oikeuden asiakirjojen mukaan Flynn oli saanut "erittäin korkea-arvoiselta avustajalta" ohjeet ottaa yhteyttä Venäjään ja muihin suurvaltoihin. Tämä yhteydenottopyyntö liittyi YK:n turvallisuusneuvoston valmistelemaan päätökseen Israelin siirtokunnista.

Sanomalehti Washington Postin tietojen mukaan avustaja olisi Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner. Jo aiemmin on kerrottu, että Flynn ja Jared Kusher puuhasivat joulukuussa tuloksetta salaista yhteyttä Kremliin Venäjän suurlähetystön kautta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvattuna vävynsä, presidentin neuvonantaja Jared Kushnerin kanssa Italian valtiovierailunsa aikana Roomassa 24. toukokuuta. Kuva: Ettore Ferrari / EPA

Asiakirjoissa viitataan myös toiseen korkea-arvoiseen avustajaan, joka olisi keskustellut suoraan suurlähettiläs Sergei Kisljakille välitettävistä viesteistä. Hän olisi mediatietojen mukaan Flynnin läheinen työtoveri, entinen apulaisturvallisuusneuvonantaja Kathleen McFalrand.

Mikä on presidentti Trumpin asema?

Toistaiseksi ei ole näyttöä, että Donald Trump olisi itse ollut tietoinen avustajiensa kyseenalaisista yhteyksistä Venäjään vaalikampanjan aikana. Todisteita ei myöskään ole siitä, että kampanja olisi tehnyt koordinoitua yhteistyötä Venäjän kanssa.

Televisiokanava ABC kohahdutti perjantaina kertomalla, että Flynn aikoisi todistaa Trumpin itsensä pyytäneen häntä pitämään yhteyttä Venäjään kampanjan aikana.

Myöhemmin kanava korjasi tietojaan siten, (siirryt toiseen palveluun) että pyyntö oli koskenut yleisemmin keinoja parantaa Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä. Trump oli kanavan mukaan pyytänyt Flynniä olemaan yhteydessä Venäjään mutta vasta vaalivoiton jälkeen.

Toisaalta erikoistutkija Mueller selvittää mediatietojen mukaan, syyllistyikö Trump oikeudenkäytön estämiseen erottaessaan FBI:n johtajan James Comeyn keväällä. Comeyn mukaan Trump oli pyytänyt häntä lopettamaan juuri Flynniin kohdistuvan tutkinnan.

Vaikka näyttöä Trumpin osallisuudesta laittomuuksiin lopulta löytyisi, se ei automaattisesti johtaisi hänen eroonsa. Presidentin virkarikossyytteistä päättää kongressin edustajainhuone ja tuomiosta senaatti. Molemmat ovat tiukasti republikaanipuolueen käsissä.

Tilanne voi muuttua, jos demokraatit voittavat välivaalit syksyllä 2018. Vaaleissa valitaan koko edustajainhuone ja kolmasosa senaatista.

Miten Trump on vastannut Flynnin syytteisiin?

Trump on toistuvasti kiistänyt kaiken yhteistyön Venäjän kanssa. Hänen mukaansa tutkinnassa on kyse noitavainoista. Flynnin syytteitä hän ei ole toistaiseksi kommentoinut.

Presidentin hallinto on yrittänyt ottaa etäisyyttä Flynniin. Valkoisen talon asianajajan Ty Cobbin mukaan Flynnin tunnustuksessa ei ole mitään, mikä viittaisi kenenkään muun syyllisyyteen.

Robert Mueller (oik.) nimitettiin erikoistutkijaksi, kun presidentti Donald Trump erotti FBI:n johtajan James Comeyn. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Tähän mennessä Trumpin asianajajat ovat mediatietojen mukaan kannustaneet presidenttiä tekemään yhteistyötä tutkinnan kanssa, jotta se loppuisi mahdollisimman nopeasti.

Toisaalta Yhdysvalloissa on spekuloitu sillä, että Trump voisi määrätä oikeusministeriötä antamaan potkut erikoistutkija Muellerille. Presidentti voisi myös armahtaa entisiä tai nykyisiä avustajiaan.

Mitä pitemmälle tutkinta etenee, sitä suuremman poliittisen myrskyn potkut tai armahdukset synnyttäisivät.

Monet muistavat, että presidentti Richard Nixonin eroon johtanut syöksykierre alkoi, kun hän antoi potkut Watergate-skandaalia tutkineelle erikoissyyttäjä Archibald Coxille vuonna 1973.

Lue myös: