Paavo Lipponen: Yhdysvaltojen hallinnon toimintakyky on suuri huoli

Entinen pääministeri kommentoi eilistä uutista, jonka mukaan Donald Trumpin entistä turvallisuusneuvontantajaa syytetään Venäjä-kytköksistä.

Paavo Lipponen
Ykkösaamu
Ykkösaamu

Entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen sanoo seuraavansa huolestuneena Yhdysvaltojen viimeaikaisia uutisia. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entistä neuvonantajaa vastaan on nostettu syyte Venäjä-yhteyksien takia.

Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajana toiminutta Michael Flynnia syytetään väärän todistuksen antamisesta liittovaltion poliisi FBI:lle.

– Pahalta näyttää. Meneillään olevasta tutkinnasta voi tulla ensimmäinen syyte. Ulkopuolisena tarkkailijana suurin huoli on siitä, mikä on Yhdysvaltain hallituksen ja presidentin hallinnon toimintakyky, sanoo Lipponen Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Lipposen mukaan politiikan turbulenssi näkyy Yhdysvalloissa useilla eri osa-alueilla.

– Yhdysvallat on omaksunut tällaisen vetäytymispolitiikan globaalisti maailman yhteisössä. Se näkyy kauppapolitiikassa, ilmastopolitiikassa ja monessa muussa asiassa. Tämä on huolestuttavaa.

EU:ssa edessä ajolähtö – Suomen pitää olla mukana

Entinen pääministeri otti kantaa myös Suomen EU-politiikkaan. Lipponen ennakoi, että Saksa ja Ranska lähtevät liikkeelle, kun Saksaan saadaan uusi hallitus.

– Silloin pitää olla mukana, se on ajolähtö. Pitää olla mukana vaikuttamassa, Lipponen kuvasi.

Lipponen kommentoi myös Saksan hallitusneuvotteluja.

– Näyttää siltä, että sosiaalidemokraatit on tulossa järkiinsä, ja se on hyvä Euroopalle.

Lipposen mukaan Euroopan täytyy mennä eteenpäin ja Suomen pitää olla vaikuttamassa siihen, että EU:ssa tehdään järkeviä ratkaisuja.

– Jos yhteisvastuuta lisätään, siinä pitää olla kovat ehdot. Mutta vakausmekanismin kehittämisen tarkoitushan on, että voidaan estää tulevat kriisit. Se pitää pitää ensimmäisenä mielessä ja toimia sen pohjalta, Lipponen muistutti.

Keskustelu valtaoikeuksista kummastuttaa

Entinen pääministeri ihmetteli keskustelua tasavallan presidentin valtaoikeuksista. Lipponen totesi ykskantaan, että presidentti johtaa ulkopolitiikkaa ja pääministeri EU-politiikkaa.

Hän kertoi myös, miten tehtävien jako hallituksen ja presidentin välillä käytännössä hoidettiin uuden perustuslain tultua voimaan vuosituhannen vaihteessa.

– Avasin ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksen ja ehdotin, että puhetta johtaa tasavallan presidentti. Siitä lähtien tasavallan presidentti on johtanut puhetta. Ja niin pitää olla, Lipponen kertasi.