"Aiotteko pitää isyyslomaa?" – Kansa tenttasi presidenttiä suorassa lähetyksessä

Presidentti Sauli Niinistöltä tiedusteltiin suorassa lähetyksessä muun muassa puolustuspolitiikasta ja syrjäytymisestä.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö on vastannut kansalaisia askarruttaviin kysymyksiin suorassa lähetyksessä Tasavallan presidentin kyselytunnilla Yle Radiossa 1:ssä.

Kansalaiset olivat kiinnostuneita myös presidentin henkilökohtaisesta elämästä. Niinistöltä kysyttiin, aikooko hän pitää isyyslomaa, kun hän ja rouva Jenni Haukio saavat perheenlisäystä.

– Nyt tilanne on sellainen, että minulla ei ole harmainta aavistusta, mitä ensi vuonna alkuvuodesta asti teen. Saattaa tulla pysyvä isyysloma tai eläke. Jos minut valitaan uudelleen, kategorinen irtautuminen moneksi viikoksi tai kuukaudeksi voi olla vaikeaa. Siitä tulee ehkä vähän semmoinen pätkäisyysloma, hän pohti.

Kysyjä halusi tietää, voiko Niinistö pitää lomaa edes muutaman päivän.

– Julistamatta nyt mitään päivää minkäänlaiseksi ainahan sitä voi töitään ja tapaamisiaan ryhmittää niin, että saa jäämään välejä. Silloin eletään tietysti normaalia perhe-elämää, johon automaattisesti kuuluu lapsenhoito, Niinistö vastasi.

Niinistöltä udeltiin, miten lapsi tulee vaikuttamaan hänen maailmankuvaansa.

– Nyt mennään aika syvälle. Minullahan on kaksi poikaa, jotka nyt ovat jo hyvin varttuneita. Tämä on varmasti tietyllä tavalla toisenlainen kokemus, koska tässä iässä isänä ehkä malttaa mielensä vähän paremmin ja saattaa olla hidasliikkeisempi. Siinä on aina se etu, että ehtii miettiä matkalla.

"Puheet puolustusliitosta vähintään ennenaikaisia"

Ensimmäinen kysymys koski puolustuspolitiikkaa, josta on väännetty myös presidentinvaalien tenteissä. Niinistön mukaan mikään turvallisuusuhka nykymaailmassa ei ole täysin ennakoitavissa.

– Mutta sanoisin, että jos puhutaan sodan uhasta, sellaista ei Suomessa ole näkyvissä.

Turvallisuusuhat saattavat olla aivan erilaisia kuin on perinteisesti ajateltu.

– Otan nyt tässä esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja sen muuttoliikepaineen, jonka sen pahimmillaan arvioidaan aiheuttavan. Siinä on aikamoinen haaste.

Kuulija halusi tietää, miten suomalaiset voivat hyötyä pohjoismaisesta yhteistyötä. Niinistön mukaan sotaharjoitukset ovat taitojen kehittämistä ja suomalaiset saavat oppia toimimisesta esimerkiksi uusissa olosuhteissa.

– Ruotsin kanssa kyllä käydään keskusteluja. Nyt kannattaa kuitenkin muistaa, että puheet esimerkiksi puolustusliitosta ovat olleet vähintään ennenaikaisia ja Ruotsihan on torjunutkin sellaiset puheet.

Niinistön mielestä kuitenkin esimerkiksi tiedonjakelun ja tilannekuvan suhteen yhteistyöstä voi olla hyötyä.

Niinistö muistutti myös EU-ulottuvuudesta.

– Siellähän nyt pitkästä aikaa on vahvasti esillä yhteinen turvallisuuspolitiikka. Ainakin minä olen ollut kovin tyytyväinen, että päästäisiin eteenpäin. Sekään ei tarkoita puolustusliittoa, mutta kuitenkin tiivistyvää turvallisuusyhteistyötä.

Niinistöltä tivattiin myös, toteutuvatko Suomessa perustuslaki ja ihmisoikeudet, kun oleskeluluvista päätetään.

– Meillä tietysti perustuslainmukaisuuden tarkastelu tapahtuu siinä vaiheessa, kun lakeja säädetään. Minulla on aikamoinen luottamus myös Suomen oikeuslaitokseen. Tietysti meidän täytyy muistaa se, että joskus joku aina erehtyy tai annetussa ratkaisussa ei ole ollut käytettävissä kaikkia tietoja olosuhteista.

Mitä on tehty syrjäytymisen estämiseksi?

Niinistöltä kysyttiin myös nuorten syrjäytymisestä, sillä hän asetti virkakautensa alussa työryhmän pohtimaan ongelmaa.

Kysyjä halusi tietää, mitä edistystä ryhmä on saanut aikaan.

– Jos kohta onkin niin, että julkisen sektorin toiminta tässä suhteessa on aivan ensiarvoisen tärkeää ja kaiken selkäranka, niin siitä huolimatta halusin keskusteluttaa sitä, voiko jokainen meistä tehdä jotakin.

Niinistön mielestä voi.

– Minulle tulee usein mieleen nuoruudesta puolituntemattomankin ihmisen, erityisesti aikuisen mutta myös ikäisteni, kommentteja toiminnastani. Joko myönteisiä tai opastavia tai kielteisiäkin. Muistan ne siksi, että ne ovat vaikuttaneet. Tätä minä oikeastaan ajoin tässä takaa: me kaikki voimme hämmästyttävällä tavalla vaikuttaa nuoriin, Niinistö perusteli virkakaudellaan vaalimaansa teemaa.

Presidentti myös varoitti jättämästä nuoria yksin.

– Se vaatii tietysti kanssaihmisiltä hiukan taitoakin, jos alkaa näyttää siltä, että joku ei tunne, että hän on täysin hyväksytty. Sellaista oppia me varmaan kaikki kaipaisimme, varmasti tiettyä havaintoherkkyyttäkin.

Aiheet kansallisesta identiteetistä turvallisuuteen

Lähetyksessä keskusteltiin muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, kansallisesta identiteetistä kansainvälisessä maailmassa sekä oppimisesta.

Lähetys tehtiin Oulusta, jossa Niinistö on päättämässä maakuntamatkojen sarjaa.

Toimitus valitsi kuuntelijoiden lähettämistä kysymyksistä ne, jotka pääsivät lähetykseen. Kysyjä sai itse esittää kysymyksensä puhelimessa.

Presidentille oli etukäteen kerrottu ohjelmaan tulevien kysymysten aihealueet, mutta muuten lähetys muotoutui keskustelun mukaan.

Kansalaisia kiinnosti lopussa myös, mikä merkitys musiikilla on Niinistön elämässä.

– Kuulun siihen ryhmään, joilla ei ole sävelkorvaa ollenkaan, mutta kuuntelen mielelläni, Niinistö sanoi.

– Esimerkiksi Helsinki-Pori välille, johon saattaa mennä kolmisen tuntia, Jenni varaa aina musiikkia mukaan. Jutellaan ja kuunnellaan musiikkia. Ne ovat mukavia hetkiä, Niinistö intoutui tunnelmoimaan.