1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi havittelee Arktista vapaakauppasopimusta – "Miljardibisnes rakentamiseen, energia- ja meriteollisuuteen"

Suomen pitää ajaa aktiivisesti kansainvälisen kaupan esteiden purkamista, Arktisen talousneuvoston puheenjohtaja Tero Vauraste sanoo.

arktinen alue
Arctic 100 Expedition
Arctia

Arktinen alue on tärkeä ympäristökysymysten kannalta ja tarjoaa myös isoja taloudellisia mahdollisuuksia. Viennistä riippuvaiselle Suomelle ovat tärkeitä hyvät suhteet suuriin talouksiin, Yhdysvaltoihin, Venäjään ja Aasian maihin. Arktisen talousneuvoston puheenjohtajan Tero Vaurasteen mukaan hyvien suhteiden lisäksi pitäisi kuitenkin saada myös kauppaa rajoittavia esteitä puretuksi.

Vauraste sanoo, että Suomen kaksivuotinen kausi Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana on suuri mahdolisuus.

Vauraste: Esitys vapaakauppasopimuksesta sai myönteisen vastaanoton

Vauraste nosti Arktisen alueen vapaakauppasopimuksen esiin Tanskassa perjantaina. Kööpenhaminan arktiseen konferenssiin osallistui satoja keskeisiä Arktisen alueen vaikuttajia, kuten Tanskan ulkoministeri Anders Samuelsen.

– Esitin vapaakauppasopimusta ja aiheesta virisi heti vilkas positiivinen keskustelu, Vauraste sanoo.

– Tulevissa ministeritason tapaamisissa Suomen kannattaa ehdottomasti käyttää nyt avautuva väylä viennin edistämiseksi.

EU:n ja Yhdysvaltain neuvottelu pysähtyi – uusia keinoja kaupan vauhdittamiseen

Vaurasteen mukaan uusi Arktisen alueen vapaakauppasopimus olisi erityisen tärkeä, koska EU:n ja Yhdysvaltain välinen neuvottelu vapaakauppasopimuksesta pysähtyi ja Venäjä nostaa ulkomaisten yritysten tulleja.

– Tarvitaan uusia keinoja kaupan esteiden purkamiseksi, Vauraste sanoo.

Arktisella alueella on tärkeää, että käytössä ovat vain parhaat palvelut ja tekniikat, jotta investointien turvallisuus on taattu.

– Näin varmistetaan kestävän kehityksen ja ympäristönäkökulmien huomioiminen, Vauraste sanoo.

Miljardimarkkinat avautuisivat myös Suomelle

Vaurasteen mukaan Arktinen alue kiinnostaa yrityksiä laajalti ja myös Aasian suuret taloudet ovat valmiita investoimaan.

– Pieni Islanti ja Kiina ovat jo solmineet vapaakauppasopimuksen, Vauraste muistuttaa.

– Nyt on aika edistää tämän tyyppistä kehitystä alueella laajemminkin.

Maailman talousfoorumin teettämän arvion mukaan arktisen alueen investointipotentiaali on tuhat miljardia dollaria. Mittavat markkinat avautuisivat muun muassa rakentamiseen sekä energia- ja meriteollisuuteen.

Malminetsintä ja kaivosteollisuus lisäämässä investointeja Suomeen

– Suomen arktista osaamista pitäisi päästä hyödyntämään kansainvälisessä kaupassa huomattavasti laajemmin, Vauraste sanoo.

Vaurasteen mukaan myös arktisen matkailun kehitys on ollut viime vuosina nopeaa ja kansainvälinen malminetsintä ja kaivosteollisuus on lisäämässä investointeja Suomeen.

– Myös nämä asiat nousivat esiin Kööpenhaminassa.

– YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden valossa, Vauraste summaa.

Arktinen neuvosto on kansainvälinen, hallitusten välinen korkean tason foorumi, jossa keskustellaan Arktisia alueita ja alkuperäisyhteisöjä koskevista asioista ja ongelmista. Suomi toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana 2017-2019.

Lue seuraavaksi